Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την Προστασία του υγροβιότοπου της λίμνης Βεγορίτιδας

12 Μαΐου 2020
12:36
Κανένα σχόλιο

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι φωτιές που ξέσπασαν στις αρχές Απριλίου σε παρόχθια σημεία της λίμνης Βεγορίτιδας που ενώ έχει σημαντική οικολογική αξία, λόγω της ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων που διαθέτει και βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας (Natura 2000), δυστυχώς υποβαθμίζεται συνεχώς εδώ και δεκαετίες.

Οι φωτογραφίες του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας αλλά και του Ναυταθλητικού Ομίλου Έδεσσας «ΝΕΑΡΧΟΣ», που είδαν το φώς της δημοσιότητας, δείχνουν τις παράνομες καύσεις καλαμιώνων περιμετρικά της λίμνης. Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων χρειάστηκε και η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Να σημειωθεί πως οι καλαμιώνες είναι βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του οικοσυστήματος της λίμνης. Αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα για τα πουλιά, αλλά και για τα ψάρια προσφέροντάς τους καταφύγιο αλλά και κατάλληλους τόπους αναπαραγωγής, όπως είναι και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος.

Οι παράνομες καύσεις, που επαναλαμβάνονται εδώ και αρκετές δεκαετίες, ώστε να απελευθερωθούν και νέα εδάφη, προς «αξιοποίηση» (βλ. αυθαίρετες καλλιέργειες και φυτεύσεις δένδρων για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρμόδιες αρχές για την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες και δραστικές ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε επιτέλους να διαφυλαχθεί ο πολύ σημαντικός υγροβιότοπος της λίμνης Βεγορίτιδας;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.