Για τον τοίχο του στρατοπέδου (του Γιάννη Γουσιόπουλου)

15 Μαΐου 2020
18:39

Μπροστά από το 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη υπάρχει καλαίσθητος θεματικός κήπος ένας από τους ομορφότερους της πόλης. Είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, στον δε δρόμο μπροστά δόθηκε το όνομα της Λεωφόρου Στρατού και δικαίως, για να τιμήσει τον στρατό.

Αντίστοιχα στην πόλη μας στον δρόμο που εφάπτεται το πρώην 1ο Σώμα Στρατού την οδό Ανδρέα Παπανδρέου δεν υπάρχει καλαίσθητος κήπος, ανέκαθεν υπάρχει ένας τοίχος κακής αισθητικής και αμφιβόλου πρακτικού αποτελέσματος. Ο τοίχος μάλιστα με τον σεισμό κατέρρευσε σε πολλά σημεία και επισκευάσθηκε κακήν κακώς, το τελευταίο διάστημα μετά την μεταφορά του κύριου μέρους του στρατοπέδου αλλού, προφανώς λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης, προστέθηκε πάνω στον τοίχο αγκαθωτό σύρμα.

Το στρατόπεδο άλλαξε όψη ακόμη προς το χειρότερο και πήρε πλέον αυτήν της φυλακής. Μιας φυλακής παρωχημένων χρόνων ή ενός προσωρινού στρατοπέδου συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου.

Για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ισχύουν για τις δύο περιπτώσεις δεν ξέρω αν ευθύνεται το Υπουργείο Άμυνας ή η διαφορετική αντίληψη των κατοίκων των δύο πόλεων περί αισθητικής. Πόσο η δημόσια εικόνα και κατ’ επέκταση ο δημόσιος χώρος μας ενδιαφέρει, κατά πόσο παίζει κάποιον ρόλο στη ζωή μας. Δεν θα μιλήσω για τη διοίκηση γιατί η διοίκηση είναι ο καθρέφτης των πολιτών. Μιλώ για τους πολίτες.

Θεωρώ πως πάραυτα πρέπει να γκρεμισθεί ο τοίχος μέχρι ο χώρος ολόκληρος να περάσει στον Δήμο Κοζάνης και αυτό να γίνει με πρωτοβουλία της διοίκησης του στρατοπέδου.

Η νέα περίφραξη να είναι σύγχρονη όπως εκείνη δίπλα του αθλητικού κέντρου και όπως ενίοτε της ΔΕΗ που προφυλάσσει τις εγκαταστάσεις της. Με την ευκαιρία όμως να μετατοπισθεί κατά μερικά μέτρα προς το εσωτερικό του στρατοπέδου για να προκύψει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων σε κάθετη – διαγώνια διάταξη επί της Ανδρέα Παπανδρέου, όπως στο στρατιωτικό γήπεδο της οδού Δαβάκη ή και στη Νομαρχία. Το μεγάλο μέρος της πλευράς του στρατοπέδου θα εξασφαλίσει αρκετές θέσεις στάθμευσης και θα λύσει το πρόβλημα του Αστυνομικού Μεγάρου, του Δημόσιου Κτηνιατρείου και των παρακείμενων καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά το τυπικόν της υποθέσεως ο χώρος να ενοικιασθεί από το Υπουργείο Άμυνας στον Δήμο Κοζάνης έναντι του συμβολικού ποσού του 1 ευρώ ετησίως για διάστημα 100 ετών.

Η κατάσταση ως έχει είναι προσβλητική για μια πόλη 50 χιλιάδων κατοίκων. Δεν τιμά ούτε τον στρατό στη μεγάλη σημασία που έχει για την άμυνα της χώρας αλλά και την οικονομική σημασία που είχε για την πόλη επί σειρά δεκαετιών.

Νομίζω πως η υπόθεση αφορά και τον τοπικό δραστήριο φορέα των αποστράτων αξιωματικών και πρέπει να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να δώσει ένα επιπλέον νόημα στην ύπαρξη του φορέα, αυτό της κοινωνικής προσφοράς και του εξωραϊσμού. Ο δε δήμος ως ο έχων το κύριο συμφέρον από την «πτώση» του τοίχου να συμβάλει με τα μηχανήματα που διαθέτει. Δεν χρειάζονται παντού βαθυστόχαστες μελέτες, μακρόπνοα προγράμματα και παχυλά κονδύλια. Η περίπτωση τουλάχιστον στην πρώτη φάση θέλει εγρήγορση και αποφασιστικότητα.

Η εξέλιξη θα μπαλώσει μια αβλεψία της διοίκησης η οποία ακόμη και σήμερα επιμένει να κατασκευάζει ογκώδη δημόσια κτήρια χωρίς τον ανάλογο αριθμό θέσεων στάθμευσης.

9 σχόλια

  • Σωστός!! Ας γκρεμιστεί επιτέλους αυτός ο αντιαισθητικός τοίχος και να να φτιαχτεί κάτι χρήσιμο και όμορφο για την είσοδο της πόλης.

  • Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το άρθρο σας.
    Απορώ γιατί οι πρώην και ο νυν δήμαρχος δε μεριμνούν για το θέμα.

  • Ο ξενίας,το κουρι,το κέντρο τησ Κοζανης με τα ερείπια,το οικόπεδο πάνω απο την Λασσανη, η πλατεία Λασσανη,η πλατεία Συταγματος,οι εγκαταστασεισ γηπέδου,το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο δίπλα στην Χαραυγή,η περιοχή του ΟΣΕ είναι ολο ομορφιές το τείχος χαλάει αυτές τις ομορφιές της Κοζάνης.

  • Ξέχασα ακόμα να γράψω τον τοιχο με τα υποτυπώδη κάγκελα των σχολικών εγκαταστάσεων προς Κρόκο είναι ολο ομορφιά φαίνεται ο αρθογράφος δεν πέρασε απο εκεί.

  • Ο αρθρογράφος εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύει ασχήμιες και αδυναμίες της πόλης, μάλλον δεν τον παρακολουθείς. Για τις περισσότερες ευθύνεται ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης δηλαδή ο Δήμος Κοζάνης. Στην περίπτωση του τοίχου ευθύνεται ο στρατός, τώρα τι να κάνουμε; Καλό είναι όλοι να προσπαθούμε για το καλύτερο πολίτες, φορείς και υπηρεσίες.

  • Ο πρώην για μια τετραετία δεν μερίμνησε,ο νυν αν δεν αφορά απόκριες δεν ασχολείται τόσα χρόνια δεν τον μάθατε;

  • Ποια αισθητική τωρα?αμα δεν εχει αποκριες με κεφτέδες,ο Δήμος δεν ασχολειται!!!!τι σχέση μπορεί να εχει αυτήν η πόλη με την αισθητική???

  • Καταπληκτική ιδέα, να γκρεμιστεί το τοιχίο για να υπάρχει χώρος για πάρκινγκ αυτοκινήτων!!!!!!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι