Διάκριση καλής πρακτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Χημείας & Επεξεργασίας Υδάτων και Υγρών Αποβλήτων, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο προγράμματος «INTERREG-Europe»

19 Μαΐου 2020
10:23

 

Διάκριση καλής πρακτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το σχεδιασμό και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, απέσπασε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας & Επεξεργασίας Υδάτων και Υγρών Αποβλήτων, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο προγράμματος «INTERREG-Europe – Δίκτυα Δήμων της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε από την ΕΕ (EU 2020) η καινοτόμος προσέγγιση σχεδιασμού και λειτουργίας με σχεδόν μηδενική παραγωγή απορριπτόμενης ιλύος και μείωση κατανάλωσης ενέργειας σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με της αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η διάκριση ήταν αποτέλεσμα ερευνητικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών κ. Ελισσάβετ Αμανατίδου, της τεχνικής εταιρίας INNOVECO Ltd και των σφαγείων ΑΛΜΩΠΙΑΣ. Μελετήθηκε και σχεδιάστηκε μία εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με εφαρμογή καινοτόμου μεθόδου βιολογικής επεξεργασίας, η οποία μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την απορριπτόμενη ιλύ έως και 95% και το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης έως 50%. Το αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρει η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών χημικών εργαστηρίων, ιδιωτικών τεχνικών εταιριών και βιομηχανιών, στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Η εγκατάσταση που σχεδιάστηκε εφαρμόστηκε και σε άλλες βιομηχανίες τροφίμων όχι μόνο της Αλμωπίας αλλά και της υπόλοιπης Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας ενώ μπορεί παράλληλα να αξιοποιηθεί και από δημοτικές αρχές πόλεων στις οποίες λειτουργούν βιομηχανίες που παράγουν ιλύ.

2 σχόλια

  • Ανοίγεται μία δύσκολη εποχή για την περιοχή μας. Μία εποχή που το Πανεπιστήμιο μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Οι νέες τεχνολογίες, με συνεργασίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι