Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Η Βουλή των Ελλήνων με απόφασή της, 26 χρόνια πριν, με το Ν. 2193/1994 αναγνωρίζει ομόφωνα την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
19 Μαΐου ημέρα μνήμης και τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Πόντου, που χάθηκαν 101 χρόνια πριν, αλλά και δήλωση της αμείωτης και σταθερής προσπάθειας μας για την αναγνώριση της θυσίας τους.
Οι Πόντιοι των ακτών του Εύξεινου Πόντου, επί χιλιάδες χρόνια υπήρξαν το απόμακρο ανατολικό άκρο του Ελληνικού κόσμου.
Επιβίωσαν για αιώνες υπό ξένη κυριαρχία, διατήρησαν όμως αναλλοίωτο τον πολιτισμό τους, την πίστη τους στην Ορθοδοξία, τη γλώσσα τους, που ήταν συνέχεια της Αρχαίας Ελληνικής, και κυριάρχησαν στην απεραντοσύνη της γης, με τον δυναμισμό, την αισιοδοξία και δημιουργικότητά τους.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός μεγαλούργησε σε οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, τα εκπαιδευτήρια του Πόντου, με πρώτο το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, υπήρξαν φωτεινά κέντρα παιδείας στην ευρύτερη περιοχή και μαζί με τη διατήρηση και διάδοση του λαμπρού Ελληνικού Πολιτισμού, κατάφεραν να ακτινοβολήσουν πολύ πέραν των δικών τους ορίων.
Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, όπως αποκαλυπτικά ανέφερε ο καθοδηγητής των Τούρκων, Γερμανός συνταγματάρχης Σάντερς, αλλάζει το σκεπτικό των Τούρκων: «Η Τουρκία δεν έχει ουδεμία ασφάλεια, ούτε δύναται να οργανωθεί ελευθέρως στο μέλλον, λόγω της παρουσίας των Ελλήνων, γι΄ αυτό πρέπει να διωχθούν και να εξοντωθούν. Για να μη προκληθεί αντίδραση στον πολιτισμένο κόσμο, προτείνω ως τελική λύση το λευκό θάνατο, τις ατελείωτες οδοιπορίες. Σας διαβεβαιώνω ότι το κρύο, οι παγωνιές, οι βροχές, η ζέστη, οι κακουχίες, η ασιτία και οι αρρώστιες θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις σφαγές που λογαριάζετε να κάνετε εσείς».
Έτσι ξεκίνησε η συστηματική Τουρκική εκδίωξη του Ποντιακού Ελληνισμού και των λοιπών Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την ιστορική πατρίδα τους.
Έτσι συντελέστηκε το μαζικό έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι μνήμες δεν ξεθωριάζουν, οι Έλληνες του Πόντου, που εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, δεν ξέχασαν ποτέ τη γη τους, την ιστορική τους κοιτίδα, τον Πόντο και την Τραπεζούντα, τα Παρχάρια στα οροπέδια, την Παναγία Σουμελά, τα Μοναστήρια του Βαζελώνα και του Περιστερεώτα, αλλά κυρίως δεν ξέχασαν τον ξεριζωμό των προγόνων τους, τα βασανιστήρια, τις κακουχίες που έζησαν και που είχαν σαν κατάληξη τον αναγκαστικό τους εκπατρισμό και την εξόντωση 353.000 αθώων ψυχών.
Όλοι εμείς οι απόγονοι τους, δεν έχουμε σταματήσει να θρηνούμε τους νεκρούς μας. Έτσι μεγαλώσαμε στις οικογένειές μας και έτσι μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας και αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε την επίσημη παγκόσμια αναγνώριση για τη γενοκτονία του λαού μας.
Όταν τα φρικιαστικά γεγονότα αποκαλύπτονται
δεν μπορείς πλέον να λησμονείς,
δεν μπορεί να μη ζητάς την ιστορική δικαίωση των θυμάτων,
δεν μπορεί να μην αποζητάς τη συγνώμη των υπευθύνων.
Το έγκλημα της γενοκτονίας δεν αφορά μόνο τα θύματα και τους απογόνους τους, αλλά είναι έγκλημα κατά της ίδιας της ανθρωπότητας, που οφείλει να το καταδικάσει, για να το προλάβει και να το αποτρέψει στο μέλλον.
Η ατιμωρησία των δραστών και η ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Τουρκία, αφήνει περιθώρια για νέες προκλήσεις, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συνέχιση της επιθετικής και επεκτατικής στρατηγικής της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.
Όσο νοιώθει ανενόχλητη, τόσο ανοίγει ο δρόμος για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.
Ακόμη φοβάται ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, θα εγείρει αιτήματα για αποζημιώσεις των κλεμμένων περιουσιών των διωχθέντων.
Την ίδια περίοδο και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Θράκης υπέστησαν τα ίδια δεινά. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα, με το Ν.2645/1998, αναγνώρισε τη 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και παραμένει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.
Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, αποφάσισε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, έχει συντελεσθεί.
Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 2019, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «η Γενοκτονία στον Πόντο και στη Μικρά Ασία δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την Ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Ο κύκλος αυτός όμως οφείλει να διευρυνθεί και γι΄ αυτό τον συγκεκριμένο στόχο η Κυβέρνηση κινείται μεθοδικά».
Κυρίες και Κύριοι,
Με εθνική στρατηγική και κυρίως ενωμένη την κοινωνία, τους θεσμούς, τα κόμματα και με αξιοποίηση του απίστευτου δυναμικού του Οικουμενικού Ελληνισμού, καθώς και την συνεργασία με τους συμμάχους που διακατέχονται με φιλελληνικό πνεύμα και επιθυμούν το δίκαιο, οφείλουμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του Εθνικού καθήκοντος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Ευρωβουλή, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Σκοπός μας η Διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η επίτευξη ενός κύκλου αναγνωρίσεων από ξένα κοινοβούλια, ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να αναγνωρίσει την ιστορική πραγματικότητα και κυρίως να σταματήσει τις προκλήσεις και την επεκτατική πολιτική της, γιατί το Διεθνές δίκαιο δεν θα την ανέχεται και δεν θα την καλύπτει.
Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει τους αγώνες μας.
Θα προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διασφαλίσει την αποφυγή γενοκτονιών στο μέλλον.
Θα προστατέψει τη χώρα μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Θα δικαιώσει τις ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου.
Σας ευχαριστώ.
Τι έγινε μίλησε η Βίκυ;;
Έως τώρα για το ξεπούλημα τής ΔΕΗ ούτε κουβέντα λές και είχε πιεί το αμίλητο νεράκι!!
Κι εγώ αυτό θα έγραφα, με καλύψατε!
Εμεις ζουμε και το σημερινο εγκλημα κατα της ανθρωποτητας!