Σε ένα βασικό λειτουργικό κύτταρο στον τομέα της αγροδιατροφής της χώρας μας εξελίσσεται η Δυτική Μακεδονία. Όπως αποδεικνύεται από το τοπικό πρόγραμμα Leader, το οποίο διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ), από τις 81 επενδυτικές προτάσεις εγκρίθηκαν οριστικά 74, συνολικού ύψους δημόσιας δαπάνης περίπου 7,7 εκατ. ευρώ.
Προτάσεις
Οι επιχειρηματικές προτάσεις είναι αρκετά καινοτόμες για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας και, όπως τονίζει η συντονίστρια του Leader CLLD και υπεύθυνη του Τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου της ΑΝΚΟ, Ζωή Γκερεχτέ, αυτές που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ζυθοποιίας, μεταποίησης κάνναβης, αλλά και σκόρδου. «Πολλές από τις επενδυτικές προτάσεις που έχουν εγκριθεί αφορούν την ίδρυση επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, μεταξύ των οποίων αποστακτήρια αιθέριων ελαίων, τυροκομείων, ξηραντήρια για ζωοτροφές, οσπρίων, αλλαντικών, παραγωγής μπύρας, τσίπουρου, μελιού μαρμελάδας, ακόμη και προϊόντων κάνναβης.
Υπάρχουν, επίσης, προτάσεις και για εναλλακτικό τουρισμό, βελτίωση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταστημάτων εστίασης, κρεοπωλείων αλλά και ίδρυση κτηνιατρείου», επισημαίνει η κα Γκερεχτέ.
Όπως αναφέρει, επίσης, η πρόταση για τη δημιουργία ζυθοποιίας στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας είναι αρκετά καινοτόμος και μοναδική, ενώ για τη μεταποίηση κάνναβης επισημαίνει ότι μια νεαρή αγρότισσα έχει καλλιέργειες στην περιοχή και θέλει να προχωρήσει σε τυποποίηση και να κάνει διάφορα προϊόντα, όπως έλαιο κάνναβης, αλεύρι κ.λπ.
Το ίδιο συμβαίνει και με έναν αγρότη που επιθυμεί την τυποποίηση του σκόρδου για τη δημιουργία διάφορων σκευασμάτων, όπως πατέ. «Ακόμη και για τα αποστακτήρια αιθέριων ελαίων, που μπορεί να έχουμε πολλές επιχειρηματικές προτάσεις, συνολικά δέκα, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ελλάδα το 30% της παραγωγής αρωματικών φαρμακευτικών φυτών γίνεται στη Δ. Μακεδονία, οπότε αυτό εξηγεί το αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων», τονίζει.
Αυξημένο ενδιαφέρον
Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο και σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, καλύπτοντας 2,2 φορές τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.
Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε η μεταφορά ποσών από άλλες υποδράσεις. Θα υποβληθεί αίτημα αποδέσμευσης ποσού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν θετικά. «Στο τρέχον Leader είχαμε πολλές και αξιόλογες προτάσεις που χρειάζονται στην περιοχή μας. Ήδη, από την πρώτη προκήρυξη έχουμε διπλάσιο ποσό, που σημαίνει ότι δεν θα βγάλουμε δεύτερη. Το μέγεθος της χρηματοδότησης ορισμένων προτάσεων αγγίζει το μέγιστο πλαφόν, δηλαδή φτάνουν τα 500.000-600.000 ευρώ με επιχορήγηση 40%», καταλήγει η κα Γκερεχτέ.
agrotypos.gr
Πάλι καλά που υπάρχει η ΑΝΚΟ και γίνεται καμιά επένδυση απο τα προγράμματά της.
Χαχαχαχαχχαχαχαχα ναι ρε φιλε
το αστείο που ειναι και χαχανίζεις;