Δήμος Αρίνταγα (του Μήκα Ελίμειου)

31 Μαΐου 2020
21:08
Κανένα σχόλιο

Πολλοί είναι αυτοί που με ρωτάνε και προχθές ακόμη συγκεκριμένα, με ρώτησε ευειδής και καλλίγραμμη νεότατη κυρία, κυρία ήταν, δεν είδα βέρα, άσχετο, πού στο καλό βρίσκεται αυτός ο Αρίνταγας τον οποίον συχνάκις και πολλάκις, όχι ο Παύλος, αναφέρετε όλοι σας και εκθειάζετε την περίφημη και διάσημη, κατ΄εσάς, παραλία με την υπέροχη θάλασσα και των υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείων των αμέτρητων αστέρων, άφησε δε υπαινιγμό, μήπως μετράτε και ορισμένα αστέρια του ουρανού; με συγχωρείται πολύ ωραία μου κυρία μας προσβάλλεται, πώς είναι δυνατόν να μετράμε τα αστέρια του ουρανού; Εάν υπάρχει συννεφιά τι αστέρια θα μετρήσουμε; Δεν μου απάντησε αλλά και εγώ δεν συνέχισα αναλογιζόμενος μήπως η συζήτηση πάρει άλλους ατραπούς και έχουμε τίποτα ντράβαλα.

Η Δημοτική Ενότητα Αρίνταγα με μία και μοναδική πόλη, την πόλη του Δήμου Αρίνταγα, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η πόλη του Αρίνταγα βρίσκεται δυτικά της Κοζάνης και απέχει γύρω στα τρία περίπου χιλιόμετρα από αυτήν.

Είναι χτισμένη αρκετά πολύ ψηλότερα από το υψόμετρο της Κοζάνης και δίπλα από την παλαιά πόλη Κόσδιανη (κάτι ξηρολιθιές σώζονται, εισέτι)ονομασία που όπως εικάζεται πήρε και το όνομά της, η Κοζάνη.

Όπως επίσης και δίπλα από την αρχαία πολιτεία της Νεφελοκοκκυγίας την οποία ίδρυσαν οι γέροντες Πεισθέταιρος κρατών καλλιακούδα και ο Ευριπίδης κρατών κουρούνα ομού με τα πουλιά προεξάρχοντος του Έποπα, όπως μας καταμαρτυρεί ο τρανύτερος κασμιρτζής (συγγένεια με τους κασμιρτζίδις τ΄ς Κόζιαντς, όχ΄του σύλλουγου) Αριστοφάνης στους “’Ορνιθές” του. Προσοχή όμως μην τ΄ς μπιρδέψουμι μι τ΄ς αρνίθις!

Εδώ οφείλομεν να πούμε ότι οι αρχαιολόγοι φιλονικούν για την τοποθεσίαν, και τοποθετούν την Νεφελοκοκκυγία σε άλλη περιοχή, αλλά μήπως με την Αμφίπολη δεν διαβάζαμε τι μαλλιοτράβηγμα έγινε. Ου καθένας ίλιγιν του θκό τ΄.

Αλλά και όλοι μας σε τέτοιες περιπτώσεις γινόμαστε αρχαιολόγοι και έχουμε άποψη. Πάρτε παράδειγμα και με τους σεισμούς και εκεί τσακωμοί και από κοντά και εμείς, οι μεγαλύτεροι σεισμολόγοι, γι αυτό και ο Αριστοφάνης τ΄ς κασμιρέβ΄ και τους χρησμολόγους και τους σεισμολόγους και του αρχαιοκάπηλους και άλλους.

Εδώ είναι που στηρίζω και εγώ την άποψη ότι πρόκειται για την τοποθεσία όπου ήταν κτισμένη η Νεφελοκοκκυγία, για το πνεύμα, τη σιουρδαμάρα. Που μη κίντσιτι αρά να φκιάστι πουλιτεία στουν αέρα; Να η ομοιότητα, άρα κατά μεγάλο ποσοστό, εκεί ήταν η Νεφελοκοκκυγία!

Είπα παραπάν, πνεύμα και ευτυχώς δεν πήγιν ου Σουκράτς* που” σφάζει αρνιά κι χύνει αίμα για να πχεί του πνέμα γιατί στην κάτω χώρα είν΄τα πνέματα αιμοβόρα”* να μας γιόμουζιν τ΄θάλασσα όλου αίματα κι πνέματα!

Ευτυχώς να λέμι που πήγιν στ΄ Σκιάπουδις* την ξέρα.

Άιντ ρά, για τουν Δήμου τ΄Αρίνταγα τα συνιχίσου αδέφτιρου.

* Σκιάποδες= Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν ένας λαός ο οποίος ζούσε μάλλον στην Αιθιοπία. Το όνομα τους προέρχεται από το θρύλο ότι είχαν ένα μεγάλο πόδι και στις συνθήκες ακραίας ζέστας ξάπλωναν, σήκωναν το πόδι τους και με την πατούσα έκαναν σκιά και έτσι προστατεύονταν από τον ήλιο.
*Σουκράτς= τι έψαχνιν κι αυτός να τουν πεί του πνέμα (Πνεύμα), ποιός ξέρ΄καμιά διαμάχ΄τα είχιν μι τουν Αριστουφάν΄, φαίνητι!

Μήκας Ελίμειος
31 Μαΐου 2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.