Από 10 κλάδους και διευθύνσεις των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ

3 Ιουνίου 2020
10:24

Από 10 κλάδους και διευθύνσεις των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη σχετική έγκριση έδωσε το διοικητικό συμβούλιο και αποσκοπεί στην αποχώρηση περίπου 900 εργαζομένων, για την ακρίβεια 890, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των ορυχείων της εταιρίας στην προαναφερόμενη περιοχή.

 Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το 80% αυτών είναι ηλικίας 55 ετών και άνω και ανήκουν στα βαρέα/υπερβαρεά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πέραν αυτών έχουν θεμελιώσει και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι 55 ετών και άνω, ή θα κλείσουν τα χρόνια ηλικίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποβάλλοντας σχετική δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 30 Ιουνίου προέρχονται, όπως αναφέρουν πηγές του energypress, από τους κλάδους ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα, Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου, ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, Διαχείρισης Απόσυρσης Σταθμού Πτολεμαϊδας – ΛΙΠΤΟΛ, Ορυχείων Κυρίου και Νότιου Πεδίου, Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς και τις Διευθύνσεις Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας και Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης γίνεται λόγω της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 με πρώτον (φέτος) του ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα.

Στις προαναφερόμενες μονάδες απασχολούνται περί τους 3.000 (2.968 εργαζόμενοι για την ακρίβεια) και οι θέσεις αυτές μετά το κλείσιμο των εργοστασίων και των ορυχείων καταργούνται οριστικά.

Το «μπόνους» αποχώρησης ανέρχεται στις 20.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και το συνολικό ύψος έχει υπολογιστεί στα 18 εκ. ευρώ. Όσοι φύγουν δικαιούνται και της νόμιμης αποζημίωσης των 15.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της είναι στα 13,5 εκ. ευρώ.

Το μικτό μισθολογικό κόστος των 900 υπολογίζεται σε 56 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι ακριβείς ημερομηνίες της αποχώρησης των εργαζομένων θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΔΕΗ. Πάντως θα είναι σταδιακά από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα της διατήρησης συγκεκριμένων εργαζομένων που θα δηλώσουν συμμετοχή έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, λόγω των εξειδικευμένων καθηκόντων και ειδικών γνώσεων τους. Πάντως, η ομάδα αυτή όταν αποχωρήσει θα μπορεί να εισπράξει το μπόνους των 20.000 ευρώ.

Τέλος, και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ σύντομα αναμένεται να λάβει αποφάσεις και για τα αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους στους ΑΗΣ Μελίτης της Φλώρινας και Μεγαλόπολης της Αρκαδίας.

energypress.gr

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.