Δεν έχω καμιά εργασιακή σχέση με το Νοσοκομείο. Η μόνη μου ιδιότητα είναι του ασφαλισμένου και του εν δυνάμει νοσηλευόμενου. Θυμάμαι το Μαμάτσειο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 , όταν νοσηλεύτηκα για πρώτη φορά.
Ψυχοπλακώνομαι όταν κατά καιρούς σύχναζα για νοσηλεία οικογενειακών μου προσώπων, να βλέπω στην παθολογική και χειρουργική κλινική τους ιδίους θαλάμους των 8 ασθενών με άλλους τόσους επισκέπτες. Θλίβομαι όταν βλέπω τις νοσηλεύτριες της νυχτερινής βάρδιας να διασχίζουν σα βεντούζες ολόκληρη την κλινική τους για να προλάβουν να κάνουν έγκαιρα τη νοσηλεία των ασθενών. Θλίβομαι όταν περιμένουμε το θεράποντα γιατρό να ανέβει στην κλινική να μας ενημερώσει και να λαμβάνουμε την απάντηση ότι είναι στα επείγοντα και θ΄ανέβει μόλις τελειώσει.
Θαυμάζω κάποιους γιατρούς που τις περισσότερες ώρες του 24ωρου τις περνούν στο Νοσοκομείο , δίπλα στους ασθενείς τους και πολύ λιγότερες στο σπίτι τους. Θαυμάζω τις απλές καθαρίστριες και τραπεζοκόμους που με το χαμόγελο στα χείλη είναι έτοιμες να σε εξυπηρετήσουν. Από το συνολικό προσωπικό Γιατρών και νοσηλευτών σε γενικές γραμμές υπάρχει ανταπόκριση, φιλότιμο , προσπάθεια , αγώνας. Ελάχιστες εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν.
Στις 4 Μαϊου 2020 είχα δημοσιεύει ένα άρθρο στα τοπικά σάιτ που το παραθέτω αυτούσιο:
Κορονοϊος πράξη 2η
Η πρώτη πράξη της πανδημίας πέρασε , διανύουμε τη δεύτερη. Οι Νομοί Καστοριάς και Κοζάνης ήταν από τους πρώτους Νομούς στη Χώρα σε θύματα.
Μερικές απλές ερωτήσεις που πλανώνται στα χείλη πολλών συμπολιτών μας :
1.- Πόσες νέες προσλήψεις Γιατρών και Νοσηλευτών έγιναν στο πρώτο στάδιο της πανδημίας στα δύο Νοσοκομεία του Νομού και ο σημερινός συνολικός αριθμός απασχολούμενου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τί ποσοστό αντιπροσωπεύει στο σύνολο του Νομαρχιακού πληθυσμού ;
2.- Πόσες είναι συνολικά οι ΜΕΘ των δύο Νοσοκομείων και τί ποσοστό αντιπροσωπεύουν στο συνολικό πληθυσμό του Νομού ; Γιατί καθυστερεί η λειτουργία της ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου ;
3.- Κατά πόσο υπάρχει επάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού ;
4.- Σε πιθανή επανεμφάνιση του κορονοϊού τα Νοσοκομεία μας είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν ;
Αρμόδιοι να απαντήσουν είναι :
1.- Ο κ. Περιφερειάρχης
2.- Οι κ.κ Διοικητές των δύο Νοσοκομείων
3.- Οι Συλλογικοί Φορείς των Γιατρών και των Νοσηλευτών
Ο,ποιος προλάβει.
Αν δεν απαντήσει κανείς , σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς και μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η ατομική ευθύνη μόνη δεν αρκεί , χρειάζεται και η κοινωνική.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια των τεσσάρων Δήμων δεν θα ήταν άσχημη η ιδέα να συνεδριάσουν με μοναδικό θέμα την κατάσταση των Νοσοκομείων του Νομού και για την γένει πορεία τους στην 1η φάση της πανδημίας.
Δεν απάντησε κανείς. Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε την έκθεση πεπραγμένων εν μέσω πανδημίας της Διευθύντριας της παθολογικής Κλινικής για την ανταπόκριση του προσωπικού , δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω , μπράβο σε όλους!!!!.
Προχθές διαβάσαμε ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων για την κατάσταση στο Νοσοκομείο και την επόμενη ανακοίνωση ενός των μελών που αμφισβητούσε το περιεχόμενο και δήλωνε την αντίθεσή του , ανήγγειλε μάλιστα και την έγκριση 21 γιατρών από 24/3/2020. Ακολούθησε βαρύγδουπη παρέμβαση ενός Γιατρού με Διευθυντική θέση που ανακοίνωνε επίσης την έγκριση 21 γιατρών με το σχετικό λιβάνισμα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Το παράδοξο είναι ότι έχουμε παρεμβάσεις κατά μόνας, απαξίωση του Συλλόγου των Εργαζομένων σαν θεσμικού παράγοντα και απουσία της Διοίκησης να ενημερώσει υπεύθυνα για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο , καλή , κακή ή μέτρια .
Σε όλους ενδιαφέρει η καλή και αποδοτική λειτουργία του Δημόσιου Μαμάτσειου Νοσοκομείου και οι πολίτες απέδειξαν ότι το έχουν εμπιστοσύνη. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, απλά να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Οι δωρεές των ιδιωτών όσο αγνές και καλοθέλητες να είναι , δε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του Νοσοκομείου.
Δεν είναι κρυφό μυστικό ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση , αφού η πολύχρονη οικονομική κρίση εξακολουθεί να επιφέρει συνέπειες και στον κλάδο της υγείας. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού και με συμβασιούχους γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά. Η υποχρηματοδότηση και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι πολιτική επιλογή.Aλλο η έγκριση πρόσληψης κι άλλο η πρόσληψη. Ο ασφαλισμένος θέλει να βρεί γιατρό , όταν πάει στο Νοσοκομείο κι όχι το ιατρείο κλειστό. Τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία δε θα ορίζονται σε κάποιους μήνες!!!! Οι εφημερίες πρέπει να πληρώνονται έγκαιρα. Η ρουσφετολογία δεν καταργήθηκε ακόμη και οι επιλεκτικές αντιμετωπίσεις είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.
Ο Γιατρός ή νοσηλευτής που προσλαμβάνεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου , μπορεί να επαναπαυθεί στην εργασία του στο Νοσοκομείο , όταν δεν είναι βέβαιος για την επόμενη μέρα ; Φυσικό είναι και γίνεται από κάποιους γιατρούς που χρησιμοποιούν το Νοσοκομείο σαν εφαλτήριο γνωριμιών και μετά από κάποιο διάστημα προτιμούν τη λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου , εξ αλλου συμβασιούχοι είναι. Στο θέμα των αμοιβών αυτές δεν ανταποκρίνονται ούτε στις σπουδές ούτε στην ποιότητα της δουλειάς τους.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου να βγεί στο προσκήνιο θαρρετά και υπεύθυνα στα ΜΜΕ κα να ενημερώσει τους πολίτες ( όχι με μονόλογο ) , για την όποια κατάσταση επικρατεί στο Νοσοκομείο : τί έκανε , τί δεν έκανε , τί πρέπει να κάνει και να αποδώσει τα του καίσαρος των καίσαρι.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.
Εχετε απόλυτο δίκαιο κ. Μαρκόπουλε! Είναι
δυνατόν όποτε περιέρχεστε εσείς σε βαθιές
νοητικές περιπτύξεις να τολμάει, οποιαδήποτε
αρχή ,να μη σας απαντάει απολογούμενη? Εν
τω μεταξύ χθές, το πρωί στην ΕΡΑ Κοζάνης και στη
συνέχεια στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, είχαν
συνέντευξη του διοικητή για τα περισσότερα από τα
“μεγάλα ερωτηματικά” σας κ. Μαρκόπουλε.Αλλά φαίνεται
ότι οι απαντήσεις δεν ήταν της αρεσκείας σας, γιατί
δεν έβγαλαν εικόνα διάλυσης που θα θέλατε να ακούσετε
και έρχεστε σήμερα παριστάνοντας λίγο τον Χαζό, λίγο
τον Προστατοσυνδικαλιστή, λίγο τον Συμβουλάτορα και
“πολύ” τον Εισαγγελέα ,τάχα μου ρωτώντας σοβαρές ερωτήσεις.
Φίλε, Ανώνυμε. Ο Σύλλογος των εργαζομένων του Νοσοκομείου δεν έχει ανάγκη απο συμβουλάτορα.Θα περίμενα διάλογο επι της ουσιας του άρθρου και των διαστάσεων που αυτό θέτει κι όχι φανφάρες του τύπου ” βαθιες νοητικές περιπτύξεις ” και ΄΄ ταχα μου σοβαρές ερωτήσεις , παριστάνοντας το χαζό ”. Κατάλαβες απο όλο το άρθρο ότι επιθυμώ τη διάλυση του Νοσοκομείου; Αν διαβάσεις σε άλλη στηλη του kozan.gr θα μάθεις τις απόψεις των γιατρων που εν μεσω πανδημίας χειροκροτούσες στο μπαλκόνι σου.Το ότι υπάρχουν προβλήματα στο Νοσοκομείο δεν μπορούν να κρυφτούν όσο κι άν ωραιοποιείται η κατάσταση απο τη διοίκηση , που δεν μπορεί να τα λύσει γιατί σκοντάφτει σε κυβερνητικές επιλογές στο χώρο της υγείας και δε μπορεί να αντιταχθεί σ΄αυτές.
Το πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι το Σωματείο εργαζομένων αυτή τη στιγμή!
Τα προβλήματα του Νοσοκομειου πυροδοτουν την κατάσταση και η επιβολή αφωνιας στο Σύλλογο με διασπαστικες κινήσεις οποίων έχουν συμφέρον να κρυφτούν τα προβλήματα , παλιά τέχνη δοκιμασμένη , οχι και πρωτόγνωρη.
έχει απόλυτο δίκαιο ο κ. Μαρκόπουλος.