Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΔΙΑΣ- Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με Μη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα».

10 Ιουνίου 2020
12:11
Κανένα σχόλιο

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες πτήσεις πάνω από καλλιέργειες κρόκου Κοζάνης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ- Παρακολούθηση καλλιέργειας κρόκου Κοζάνης με Mη επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα». Το μη επανδρωμένου ιπτάμενο όχημα (drone), τύπου Xbee, πέταξε και συνέλλεξε εικόνες πάνω από τις ακόλουθες περιοχές:

  • ΣΑΜΝΙΑ
  • ΚΙΤΡΙΝΕΡΙ
  • ΠΑΝΤΖΙΑΒΑ
  • ΓΥΑΛΟΧΩΜΑ
  • ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
  • ΑΥΛΑΓΑΣ

Εικόνα 7: Παραμετροποίηση αισθητήρων εδάφους

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δειγματοληψία περιβαλλοντικών μετρήσεων από τα αντίστοιχα χωράφια με τη χρήση ειδικών αισθητήρων εδάφους. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν χαρακτηριστικά του εδάφους σχετικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία φυλλώματος.

Η καλλιέργεια του Κρόκου αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό. Λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής κατανομής των καλλιεργειών, της ξεχωριστής μεθοδολογίας εμφύτευσης των σπόρων, αλλά και των μοναδικών παραγωγικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κρόκου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Η πρόταση DIAS υιοθετεί τεχνικές Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (Precision Agriculture για να βοηθήσει τους καλλιεργητές Κρόκου να:

  • αντιδράσουν πιο γρήγορα σε απειλές (ζιζάνια, παράσιτα, μύκητες, ζώα)

  • εξοικονομήσουν χρόνο στις μεθόδους που λαμβάνουν χώρα στις καλλιέργειες (πρόοδο της καλλιέργειας, αξιολόγηση τεχνικών προστασίας της)

  • βελτιώσουν τις τιμές των δεικτών που αφορούν την καλλιέργεια σε πραγματικό χρόνο και να υπολογίσουν την απόδοση της.

  • βελτιστοποιήσουν τη χρήση των εισροών

Στο πρόγραμμα DIAS, το οποίο συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Ματίνα Μπίμπη, συμμετέχουν ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η εταιρία ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Εικόνα 8: Φωτογραφία της ομάδας του έργου ΔΙΑΣ κατά την προετοιμασία πτήσης

Το πρόγραμμα DIAS, συνολικού προϋπολογισμού 425.250€, βρίσκεται στα τέλη του 2ου χρόνου υλοποίησής του και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-04873).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι