Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη φιλοδοξία του ενεργειακού της σχεδιασμού απένειμε σήμερα η επίτροπος ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καθυστέρηση εφαρμογής των νέων αγορών του target model.
Η κα Σίμσον ξεκίνησε λέγοντας ότι παρά την κρίση του κορωνοϊού, ττο ενεργειακό σύστημα ανά την Ευρώπη αποδείχτηκε ανθεκτικό. “Πρέπει να επαγρυπνούμε στη φάση αυτή. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη και η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της”, σχολίασε.
Ταυτόχρονα, η επίτροπος δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρότεινε την πράσινη συμφωνία ως αναπτυξιακή στρατηγική και αυτό δεν αλλάζει ως μακροπρόθεσμη προτεραιότητα. Το πακέτο ανάκαμψης θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα ξεκλειδώσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στα κτήρια, στις ΑΠΕ, αλλά και στις μελλοντικές τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο. Επίσης, σημείωσε ότι “είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης σε συνάρτηση με τα κλιματικά και ενεργειακά σχέδια”.
Αναφορικά με τη στήριξη προς τη χώρα μας για την απολιγνιτοποίηση, η κα Σίμσον δήλωσε πως “στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει πίσω. Καλωσορίζουμε το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει από τους πιο φιλόδοξους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ε.Ε., όπως και περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις από τη μετάβαση. Το ταμείο δίκαιης μετάβασης θα στηρίξει τους ανθρώπους των περιοχών αυτών, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Το αυξήσαμε στα 40 δις. ευρώ το ύψος του ταμείου αυτού. Για την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι 1,7 δις. ευρώ με βάση την τωρινή πρόταση, οι οποίοι θα αφιερωθούν για την επανεκπαίδευση, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και για πράσινες εναλλακτικές. Επίσης, υπάρχουν οι πόροι του ταμείου συνοχής και του Connecting Europe Facility που μπορούν να χρησιμοποιηθούν”.
Αναφερόμενη στο target model και τη νέα ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα, η κα Σίμσον είπε ότι είναι απαραίτητη μια αποδοτική αγορά ενέργειας με ενσωμάτωση των ΑΠΕ. “Ο εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να είναι προτεραιότητα γιατί είναι η τελευταία χώρα που έχει μείνει πανευρωπαϊκά. Ο νέος σχεδιασμός θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη σύζευξη με τις άλλες αγορές. Υπήρξε μια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, αλλά τώρα είναι ώρα να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις”, τόνισε σχετικά.
energypress.gr
Πρέπει να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο ,κατά το δυνατόν κοστολογημένα προγραμμα για να δούμε αν το ποσό των 1,7 δις επαρκεί η παίζει κάποιο σοβαρό ρόλο στην εναλλακτική ανάπτυξη της Δ Μ..!
Κατά την ταπεινή μου άποψη το 1,7 δις είναι ανεπαρκέστατο γιατί μόνο για τις συγκοινωνίες θα ξεπεραστεί αυτό το ποσό , αφού για τη συραγγα της Κλεισούρας θα χρειαστούν πάνω από 500 εκ … Εξ άλλου πρέπει να μάθουμε τα 40 δις για ποιες άλλες χώρες προορίζονται και πως κατανέμονται για να δούμε αν γίνεται δίκαια η κατανομή και τι πρέπει να διεκδικήσουμε …
Κάνεις λάθος φίλε. Για την σήραγγα της Κλεισούρας θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5 δις Ευρώ και 5tn σουρωτή σόδα για να πίνουν ορισμένοι (λίγοι ευτυχώς) ψεύτες σούρδοι μήπως χωνέψουν τελικά ότι δεν αποτελούν το κέντρο του κόσμου και ότι όλοι εμείς (οι υπόλοιπες πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας) είμαστε οι υπηρέτες τους.