Γνωρίζουμε δυστυχώς ότι η Δημοτική Αρχή θα απαντήσει στα παρακάτω με αντιπολιτευτικό λόγο για την περίοδο 2014-2019, όμως από την πλευρά μας, μετά από την ισχνή παραγωγή πολιτικής αυτής της πρώτης περιόδου από την νυν Δημοτική Αρχή, έχουμε την θεσμική ευθύνη να ασκήσουμε κριτική και έλεγχο. Καταλαβαίνουμε τη νευρικότητα που προκαλεί η αναγκαστική συγκατοίκηση τριών παρατάξεων χωρίς κοινό στόχο, αλλά πρέπει να δούμε και μια πορεία πέρα από τους συνεχείς ελιγμούς των τριών τιμονιών της συμπαράταξης της Δημοτικής Αρχής.
Η τελευταία ανακοίνωση για σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι θετική ως τίτλος. Πράγματι η συνεργασία αυτή είναι κρίσιμη και την επικροτούμε ως θετική πρωτοβουλία της τρέχουσας περιόδου.
Διαβάζοντας όμως το ίδιο το σύμφωνο συνεργασίας, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
-
Στο κείμενο αναφέρεται πως «Σκοπός του παρόντος συμφώνου είναι η βούληση των δύο μερών για ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης…» Δεν μπορεί όμως σκοπός να είναι η βούληση, η βούληση έχει σημασία όταν μετατρέπεται σε συγκεκριμένες δράσεις.
-
Στο κείμενο αναφέρεται πως τομέας συνεργασίας είναι «…οι έξυπνες πόλεις και κοινότητες και η έξυπνη τοπική αυτοδιοίκηση…». Δεν μπορεί όμως τομέας συνεργασίας να είναι απλώς και μόνον η αναζήτηση ευφυΐας. Επί του πρακτέου τι;
-
Στο κείμενο αναφέρεται πως θα επιδιωχθεί η «ανάπτυξη δράσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας». Δεν μπορεί όμως να επιδιώκεται κάτι τόσο ασαφές και γενικόλογο, ενώ η επιχειρηματικότητα πλήττεται βάναυσα από τη νέα οικονομική συγκυρία.
-
Στο κείμενο αναφέρεται πως τομέας συνεργασίας είναι ο «πολιτισμός και η συνεργασία με πολιτιστικές δομές του Δήμου…». Δεν μπορεί όμως το Πανεπιστήμιο να καλύψει τα κενά του Δήμου, όπου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έχει μέχρι στιγμής καταφέρει την πρόωρη αντικατάσταση ενός προέδρου στον ΟΑΠΝ, την μη ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δη.Πε.Θε. για 6 μήνες και την γενική καθίζηση της Βιβλιοθήκης.
-
Στο κείμενο αναφέρεται πως η σχετική επιτροπή, όπως συνηθίζεται, «συνέρχεται τακτικά κάθε 6 μήνες». Θέλουμε να διαψευστούμε, αλλά δεν μπορεί με 6 συνεδριάσεις τα επόμενα τρία χρόνια να περιμένουμε πολλά πράγματα από το συγκεκριμένο σύμφωνο συνεργασίας, αν και η επιτροπή απλώς θα επιβλέπει την πορεία των σχεδιαζόμενων δράσεων.
Ο Δήμος Κοζάνης σήμερα επιχειρεί να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της διοίκησής του, μέτρα άλλης εποχής, όταν η γενική διατύπωση και ο αργός χρόνος ήταν αποδεκτές πολιτικές πρακτικές. Σήμερα αυτό το ταξίδι στο παρελθόν απλώς καταδεικνύει την έλλειψη φαντασίας, την επιστροφή σε παρωχημένες αντιλήψεις και – το χειρότερο – την εμμονή της λογικής της παρένθεσης για την προηγούμενη περίοδο και της επιστροφής στο 2010. Όποιος όμως βάζει μια ολόκληρη κοινωνία σε παρένθεση δεν μπορεί να την υπηρετήσει.
Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις» θα υπερψηφίζει πάντα τις συνεργασίες τού Δήμου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη κι όταν αυτές είναι ασαφείς, όπως το σχετικό σύμφωνο. Προβάλλοντας όμως το κείμενο αυτό στο μεγαλύτερο θέμα της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε παρόμοιες παλινδρομήσεις από το 2020 στην εποχή ΖΕΠ και από τις τρέχουσες εξελίξεις σε προτάσεις που έχουν ήδη ξεπεραστεί εδώ και 15 χρόνια. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά ας κλείσουν στο Δημαρχείο τη μηχανή του Χρόνου. Είναι χαλασμένη.
Πόσο μα πόσο αληθινό. Μέχρι και το σχέδιο για τη μετάβαση είναι γραμμένο λες και είμαστε στο 2010.