Γιατί ο αρχαιολογικός θησαυρός του χρυσοκέντητου Επιταφίου Θρήνου των 350 χρόνων του I.Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνης εστάλη για συντήρηση στην Αθήνα, χωρίς να λάβει γνώση και να εγκρίνει τη συντήρηση αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης;

15 Ιούνιος 2020
19:56

Δεν γνωρίζει λεπτομέρειες ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για το που ακριβώς βρίσκεται ο αρχαιολογικός θησαυρός του χρυσοκέντητου Επιταφίου Θρήνου των 350 χρόνων του I.Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Σύμφωνα με  το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κοζάνη” (efkozani.gr), που αποκαλύπτει το θέμα, «εστάλη για συντήρηση στην Αθήνα»!!!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα: “Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, η διευθύντρια-προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη μας ανέφερε «εστάλη από την υπηρεσίας μας έγγραφο στην Ι.Μ. Σερβίων-Κοζάνης, στις 17 Ιανουαρίου 2020, με το οποίο ζητάμε να μας γνωστοποιηθεί το εργαστήριο στο οποίο εστάλη ο Επιτάφιος Θρήνος για συντήρηση και ακόμα δεν έχουμε απάντηση» και «έπρεπε πριν την αποστολή για συντήρηση του ιερού αυτού κειμηλίου να υπογράψει η υπηρεσία μας».

Για το σοβαρό αυτό θέμα, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης εστάλη και ενημερωτικό έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων-μνημείων), ενώ, όπως επίσης αναφέρεται στο ρεπορτάζ, της εφημερίδας: “Kύριο αντικείμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης αποτελεί και η προστασία των μνημείων (και του Μ.Ν. του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, κινητής και ακίνητης περιουσίας του) και σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνης ανακηρύχθηκε ως «προέχον ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο» το 1926 με προεδρικό διάταγμα και ως εκ τούτου και τα ιερά κειμήλιά του είναι ταυτόσημα (ιστορικά και αρχαιολογικά), η Μητρόπολη Σερβίων-Κοζάνης όφειλε πριν την αποστολή του εν λόγω Επιταφίου Θρήνου για «συντήρηση» να έχει την έγκριση, και δια της βούλας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Αντ’ αυτού παρέκαμψε και την Εφορεία, αφού προηγουμένως βέβαια δεν υπήρξε απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου, ούτε και πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του Επιταφίου Θρήνου, ενός εκ των αρχαιοτέρων ιερών κειμηλίων, θησαυρού-κοσμήματος της Εκκλησίας της Ελλάδας!”

Εφημερίδα “Κοζάνη’ efkozani.gr

9 σχόλια

    • Θεόδωρε όχι η εκκλησία, γιατί εκκλησία είμαστε όλοι. Αυτός που το έκανε είναι ο δεσπότης, και εκεί να στρέψουμε την κριτική μας.

  • Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο άρθρο υπογράφεται από κάποιον/α επώνυμα, αλλά ασφαλώς επέτυχε να δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν κατά του Μητροπολίτη για ένα ζήτημα το οποίο αφορά την τοπική Εκκλησία, πολύ δε περισσότερο εκείνον που την εκπροσωπεί και εννοώ τον σεβασμιότατο κ. Παύλο. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί «προέχον ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο», σύμφωνα με τον γράφοντα. Του απευθύνω προς απάντηση τις παρακάτω ερωτήσεις: Ο ναός χρησιμοποιείται ή όχι για λατρευτικούς σκοπούς; Θα τις απαγορεύσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης; Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο ναό δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Εκκλησίας; Γιατί αντί να επαινεθεί η τοπική Εκκλησία και δη ο μητροπολίτης της που φροντίζει για τη συντήρηση αυτών των κειμηλίων, τα οποία βρίσκονται σε χρήση και δεν είναι μουσειακά εκθέματα, αντίθετα συκοφαντείται; Μήπως επιδιώκεται η μετατροπή του Αγίου Νικολάου σε καθεστώς αλλά Ροτόντα Θεσσαλονίκης, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων με το πρόσχημα της αποκατάστασης λόγω σεισμού δεν επιτρέπει εδώ και δεκαετίες τη χρήση ενός θαυμάσιου ναού για λατρευτικούς σκοπούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κατ’ έτος;

  • Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο άρθρο υπογράφεται από κάποιον/α επώνυμα, αλλά ασφαλώς επέτυχε να δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν κατά του Μητροπολίτη για ένα ζήτημα το οποίο αφορά την τοπική Εκκλησία, πολύ δε περισσότερο εκείνον που την εκπροσωπεί και εννοώ τον σεβασμιότατο κ. Παύλο. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί «προέχον ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο», σύμφωνα με τον γράφοντα. Του απευθύνω προς απάντηση τις παρακάτω ερωτήσεις: Ο ναός χρησιμοποιείται ή όχι για λατρευτικούς σκοπούς; Θα το απαγορεύσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης; Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο ναό δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της Εκκλησίας; Γιατί αντί να επαινεθεί η τοπική Εκκλησία και δη ο μητροπολίτης της που φροντίζει για τη συντήρηση αυτών των κειμηλίων, τα οποία βρίσκονται σε χρήση και δεν είναι μουσειακά εκθέματα, αντίθετα συκοφαντείται; Μήπως επιδιώκεται η μετατροπή του Αγίου Νικολάου σε καθεστώς αλλά Ροτόντα Θεσσαλονίκης, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων με το πρόσχημα της αποκατάστασης λόγω σεισμού δεν επιτρέπει εδώ και δεκαετίες τη χρήση ενός θαυμάσιου ναού για λατρευτικούς σκοπούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κατ’ έτος;

  • είναι πολύ απλά τα πράγματα. Βγήκε απο τον ναό ένα κειμήλιο. ΟΚ. Γράφουμε και γράφουμε…… την απάντηση μπορούν να την δώσουν οι ιερείς του Αγίου Νικολάου. Ποίος υπέγραψε, γιατί χωρίς χαρτιά δεν μπορεί να βγεί τίποτε απο τον ναό.Γιατί αν δεν υπάρχουν και πάλι είναι υπέυθυνοι οι ιερείς του συγκεκριμένου ναού.
    Και τότε αναζητήστε ευθύνες αν βέβαια υπάρχουν (και τότε να είστε σίγουροι ότι θα γελάσουμε)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι