Η δημοτική υπηρεσία της Κοζάνης αποτελεί έναν πολυπράγμονα και πολυσχιδή οργανισμό ο οποίος ανταποκρίθηκε στοιχειωδώς έως ικανοποιητικά στην αλματώδη αύξηση του πληθυσμού του δήμου στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, στην εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα της αξιοποίησης μέρους της θερμικής ενέργειας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη θέρμανση της πόλης, στη γιγάντωση της εδαφικής περιφέρειας μετά τις διοικητικές συνενώσεις οικισμών με την πόλη από τα προγράμματα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Πρόκειται για μια τεράστια δημοτική περιφέρεια που φθάνει από τον Πολύμυλο έως το Χρώμιο με τις όποιες δυσκολίες συνεπάγεται το γεγονός.
Η ανταπόκριση στις δυσκολίες σε αυτόν τον βαθμό, οφείλεται σίγουρα στις σωστές αποφάσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής για την επέκταση των υπηρεσιών που απαιτούσαν οι νέες ανάγκες αλλά και στην καλή επαγγελματική αρτιότητα του τεχνικού – διοικητικού προσωπικού καθώς και στην προφανή επιστημονική επάρκεια της ιεραρχίας. Η αλήθεια να λέγεται οι εργαζόμενοι κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια.
Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης και των οικισμών που χρονίζει η επίλυσή τους αλλά και νέα προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν. Είναι φυσικό να δημιουργούνται καινούργια προβλήματα – η ζωή προχωρά, τα γεγονότα τρέχουν, οι ανάγκες αυξάνονται. Στην παραδοχή ότι η απόδοση των υπηρεσιών υπήρξε και παραμένει ικανοποιητική, γιατί υπάρχουν και πολλοί που έχουν διαφορετική άποψη, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, εξ’ ου και το γνωστόν «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
Είναι αλήθεια πως δεν ακούστηκε ποτέ κάτι για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών στα πρότυπα των νέων τρόπων διοίκησης των οργανισμών. Η επιστήμη της διοίκησης έχει προχωρήσει και οι εφαρμογές της στην πράξη αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που όλο και περισσότερο υιοθετούνται από τις επιχειρήσεις. Και δεν ακούστηκε κάτι, όχι γιατί στον δήμο έδρασαν χαμηλόφωνα και με σεμνότητα, αλλά γιατί δεν είναι εμφανή τα αποτελέσματα ενός τέτοιου σχεδίου.
Αντίθετα εμφανείς είναι οι δυσλειτουργίες μέσα από αποτελέσματα στην καθημερινή συναλλαγή των πολιτών με τις υπηρεσίες. Οι κακές πτυχές, ενδεικτικά και πρόχειρα σταχυολογημένες, είναι οι κακοτεχνίες στην κατασκευή των δημοτικών έργων (αρνητικές κλίσεις πεζοδρομίων), η αστοχία κάποιες φορές των μελετών (τοποθέτηση στύλων σε ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια με ράμπες για ΑΜΕΑ), η πλημμελής απόδοση της υπηρεσίας καθαριότητας (υπερχείλιση ενίοτε των κάδων της ανακύκλωσης και ο μόνιμα βρώμικος χώρος γύρω από αυτούς), το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών λόγω ειδικών προβλημάτων (επικινδυνότητα των παιδικών χαρών, στην κυκλοφορία πεζών λόγω ανεξέλεγκτων αγελών αδέσποτων σκύλων), ο ελλιπής έλεγχος της παράνομης στάθμευσης από τη δημοτική αστυνομία (μόνιμα κατειλημμένες παρκίδες των αστικών λεωφορείων), η συντήρηση των δρόμων, των πεζοδρομίων και των πλατειών (λακκούβες, αποκολλημένες πλάκες πεζοδρομίων – πεζοδρόμων, σπασμένα φωτιστικά).
Μόνιμη δικαιολογία των αρμοδίων είναι η μη αναφορά του προβλήματος από τους πολίτες, ή η έλλειψη προσωπικού και πόρων, ή η αναρμοδιότητα του συγκεκριμένου υπαλλήλου που απευθύνεται ο πολίτης, ή η πολυνομία και η γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης, ή η ευθύνη των πολιτών στην δημιουργία του προβλήματος και πολλές – πολλές άλλες! Η μία από αυτές, κάποιες από αυτές, ή και όλες μαζί. Δικαιολογία που βρίσκεται κάτω από τη γλώσσα του έλληνα γενικά, αρμόδιου – αναρμόδιου.
Οι δημοτικές υπηρεσίες της πόλης μάλλον πάσχουν από οργάνωση. Την έλλειψη οργάνωσης που διακρίνει το ελληνικό δημόσιο ακόμα και τις ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Το κεφάλαιο μιας υπερτριαντακονταετούς λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών της σύγχρονης πόλης πρέπει να κλείσει και να ανοίξει ένα νέο. Πρέπει οι δημοτικές υπηρεσίες να γίνουν πιο αποτελεσματικές – δυναμικές στην παραγωγή του δημοτικού έργου. Πρέπει οι δημοτικές υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές προς τους δημότες. Η δρομολόγηση των εξελίξεων είναι υποχρέωση βεβαίως, της διοίκησης του δήμου αλλά και της πολιτείας, στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των δήμων.
Οι λόγοι των αλλαγών από την πολιτεία έχουν να κάνουν με την πολιτική ανάπτυξης των υπηρεσιών και όχι με την συρρίκνωση από τη μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Σκοπός των αλλαγών από την σημερινή δημοτική αρχή άμεσα, έχει να κάνει και με την πολιτική αξιοποίησης των υπηρεσιών κατά τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής ύστερα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε η κυβέρνηση.
ΚΟΖΑΝΗ 19 – 06 – 2020
ειπες πολλα χωρις να λες τπτ
ανεφερε προτασεις