Τζοβάνι Ραβάλι, ο Ιταλός που είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια, για εγκλήματα πολέμου στην Καστοριά. Αποφυλακίστηκε και έκανε σημαντική καριέρα στην Ιταλική αστυνομία

3 Ιούλιος 2020
07:11

 

Ήταν διαβόητος για την αγριότητα και τις ωμότητες, που διέπραττε ο ίδιος ή έβαζε βούλγαρους κομιτατζήδες να κάνουν σε βάρος των Ελλήνων, κυρίως στην περιοχή της Καστοριάς.

Ο υπολοχαγός Τζοβάνι Ραβάλι  ήταν ένας στυγερός εγκληματίας πολέμου που δεν λογοδότησε ποτέ και έκανε λαμπρή καριέρα ως αστυνομικός διευθυντής στην Ιταλία, μετά τον πόλεμο.

Το «βιογραφικό» του τρόμου

Ο Τζοβάνι Ραβάλι γεννήθηκε το 1920 στη Σικελία. Στην Ελλάδα ήρθε στην κατοχή, ως επικεφαλής της αντικατασκοπείας των ιταλικών δυνάμεων στην Καστοριά. Ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Πληροφοριών στο Φρουραρχείο. Υπηρετούσε στο 13ο Σύνταγμα της Μεραρχίας «Πινερόλο». Κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν θιασώτης του σχεδίου για προσάρτηση της Καστοριάς στην Αλβανία. Οι Αλβανοί ονόμαζαν την πόλη «Καστρόπ» και υποστήριζαν ότι κατοικείται αποκλειστικά από Αλβανούς.

Ο ρόλος του Ραβάλι σε αυτό το σχέδιο ήταν πρωταγωνιστικό. Συνεργάστηκε στενά με τον Βούλγαρο Κάλτσεφ ο οποίος ανήκε στην μυστική οργάνωση Οχράνα και εργαζόταν για την προσάρτηση και της Δυτικής Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Το 1943, ο Ιταλός εξόπλισε τους βουλγαρίζοντες για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες της περιοχής, επειδή οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν. Ταυτόχρονα αφόπλισε την ελληνική χωροφυλακή.
Στους σλαβόφωνους υποσχόταν την προσάρτηση των περιοχών στη Βουλγαρία αν και ο πραγματικός στόχος ήταν η προσάρτηση τους στην Αλβανία.

Το σχέδιο κατάτμησης της κατεχόμενης Ελλάδας

Οι Ιταλοί της Πινερόλο είχαν συμμαχήσει με τον ρουμανικής καταγωγής Αλκιβιάδη Διαμαντή, που είχε αυτοανακυρηχθεί «πρίγκιπας της Πίνδου» και  ονειρευόταν την σύσταση βλαχικού κράτους στην περιοχή.

Ο Ραβάλι υπήρξε αδίστακτος απέναντι στους Έλληνες. Έφτιαξε μια «αυλή» από Αλβανούς, Βούλγαρους και πρόσωπα που επηρεάζονταν από τους Ρουμάνους και τους χρησιμοποίησε κατά των Ελλήνων. Η οργάνωση Οχράνα, που ήταν ένα είδος αστυνομικής δύναμης έφθασε τα 1600 άτομα, που είχαν ελευθερία δράσης, όπλα και απώτερο στόχο την εξόντωση ή απομάκρυνση του ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή.
Τρομοκρατούσαν, έκλεβαν, βίαζαν, βασάνιζαν και δολοφονούσαν τους Έλληνες χωρίς αφορμή και πολλές φορές ο Ραβάλι, ήταν παρών στα εγκλήματα.

Στόχος του να τρομοκρατήσει τους πατριώτες ώστε μαζί με τους «πρόθυμους» να υπογράφουν υπομνήματα προς τον Μουσολίνι για προσάρτηση της Καστοριάς, της Άρτας και της Θεσπρωτίας στην Αλβανία.

Το σχέδιο του σταμάτησαν οι Γερμανοί μετά από πιέσεις της κατοχικής Κυβέρνησης της Αθήνας.
Ο Ραβάλι όμως συνέχισε την εγκληματική του δραστηριότητα. Εκείνη την εποχή οργάνωσε τα «τάγματα έρευνας» και με 200 κομιτατζήδες συνέχισαν να εξοντώνουν και να βασανίζουν τους Έλληνες.

Υπάρχουν μαρτυρίες και για βιασμούς. Οι άντρες του Ραβάλι ξερίζωναν τις τρίχες των γυναικών, τα γένια παπάδων, έκοβαν σώματα και έριχναν καυτό λάδι και αλάτι στις πληγές πατριωτών, χτυπούσαν ανελέητα τα θύματά τους και τους έδιναν να πιουν ούρα.

Καστοριάς
Δημοσίευμα από τη δίκη του Ραβάλι – Μηχανή του Χρόνου
Η δίκη και η απελευθέρωση

Μετά την ήττα του άξονα, ο Ραβάλι με τον αρχικομιταζή Κάλτσεφ οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Ο μεν Κάλτσεφ εκτελέστηκε, ο Ραβάλι όμως με ποινή τρις ισόβια φυλακίστηκε αρχικά στην Κοζάνη και μετά στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα, η Ευρώπη και φυσικά η Ιταλία προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους μετά την λαίλαπα του πολέμου.
Οι εγκληματίες πολέμου και οι πράξεις τους αμαύρωναν τα κράτη τους και κατά τον ισχυρισμό της εποχής ακύρωναν την πορεία προς το μεταπολεμικό μέλλον και κάπως έτσι οι Ιταλοί άρχισαν να πιέζουν την Ελλάδα για την απελευθέρωση του Ραβάλι.
Η Ιταλία προσπάθησε πολύ να βάλει «κάτω από το χαλί» πολλές ιστορίες εγκλήματος στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας». Δεν ήθελε να οδηγήσει στην δικαιοσύνη πολλούς Γερμανούς που διέπραξαν θηριωδίες ακόμη και σε βάρος του λαού της κι έτσι επιθυμούσε να προφυλάξει και τους δικούς της εγκληματίες.

ΚαστοριάςΤα διαβήματα στην ελληνική Κυβέρνηση άρχισαν να πυκνώνουν. Φυσικά το μεγάλο «χαρτί» ήταν οι αποζημιώσεις κι όταν οι Ιταλοί απείλησαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αν δεν απολυθεί από τη φυλακή ο Ραβάλι, η Κυβέρνηση ενέδωσε και ο Τζοβάνι Ραβάλι επέστρεψε στην Ιταλία.
Οι διαδηλώσεις στην Καστοριά δεν ήταν αρκετές για να αντιστρέψουν τα γεγονότα, ούτε και οι επιστολές των κατοίκων προς τον Βασιλιά Παύλο.
Μάλιστα την απελευθέρωση του εγκληματία Ραβάλι χρησιμοποίησε ως επιχείρημα η μάνα του Μανώλη Γλέζου στην επιστολή της για την απελευθέρωση του φυλακισμένου γιου της.

Η μεταπολεμική καριέρα και το τέλος

Ο Τζοβάνι Ραβάλι αφού γλύτωσε το απόσπασμα στην Ελλάδα και επέστρεψε στην Ιταλία, ανέλαβε Διοικητής της Αστυνομίας του Παλέρμο.
Το 1969 ασχολήθηκε με την μεγάλη κλοπή του πίνακα του Καραβάζιο «Γέννηση με τον Σαν Λορέντζο και τον Σαν Φραντσίσκο». Ο πίνακας είχε αποτιμηθεί σε 20 εκατομμύρια δολάρια. Οι έρευνες που διηύθυνε ο Ραβάλι δεν οδήγησαν πουθενά.

Ωστόσο απέκτησε φήμη ως πολέμιος της σικελικής μαφίας και το 1970, αναβαθμίστηκε σε σύμβουλο ασφαλείας του Ιταλού Πρωθυπουργού, Τζουσέπε Σαραγκάτ.

Ο «χασάπης» της Καστοριάς πέθανε το 1998 στο σπίτι του στη Ρώμη.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: archivio.quirinale.it

 

mixanitouxronou.gr

8 σχόλια

  • Ευχαριστούμε για την αναδημοσιευση. Μαθαίνουμε, διδασκόμαστε.Το κείμενο αυτό οι αρμόδιες διευθύνσεις να το δώσουν σε όλα τα παιδιά των σχολείων όλων των βαθμίδων ,να το διαβάσουν , να το μεταφέρουν στους γονείς τους για να ξέρουν…

  • Ποσα πραγματα δεν γνωριζουμε!ενας εγκληματιας εγινε μετα τον πολεμο αξιωματουχος!
    Ποσοι τετοιοι υπανθρωποι αναδειχτηκαν και στην πατριδα μας!
    Πρεπει οι νεοι να μαθαινουν την ιστορια για να θωρακιζονται!

    • Πχ ο άλφα και φι που έκλεψε και δολοφόνησε.
      Βγάλτε και κανένα δικό μας τοπικό στη φόρα..
      Κάντε σωστό ρεπορτάζ.
      Κι αν δε μπορείτε, έχετε το email μου.

  • Πολύ καλή η αναδημοσιευση. Θα θέλαμε τέτοιου είδους δημοσιεύσεις και γιατί όχι και ένα αφιέρωμα για ιστορίες προτομών (με αφορμή τα προσφατα που απασχόλησαν τον δήμο)

  • Τι ψάχνουμε για παρόμοια παραδείγματα στην περιοχή μας όταν έχουμε τη δικαίωση και επιβράβευση του επίσημου συνεργάτη των Γερμανών Γκέρτσου στην του οποίου ονοματοδοτηθηκε μια από τις μεγαλύτερες οδούς της Κοζανης ..!

  • Καποια παπαγαλακια που πονανε γιατι χαθηκε το βυζαντιο,που κλαινε για την αννα κομνηνη,εδω μουγκα!καποιοι φανφαρονοι που
    Κλαινε για εναν ιουνιο πριν,καποιοι μπακαλογατοι της μερκελ,θρησκειοτυποτουλιδες,μουγκα!

  • Ελευθερεεεε!που εισαι;κατι για τον εγκληματια ραβαλι;σε ολα τα αρθρα αλευρωνεσαι,εδω;μηπως δεν ειδες το αρθρο,σαν τον αλλον που διαβαζε στην επταετια;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι