Ολική καταστροφή υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Τοπική Κοινότητα Δροσερού του Δήμου Εορδαίας, που εκτός από το πρωτοφανές χαλάζι 25λεπτης διάρκειας του Σαββάτου, σε μέγεθος κερασιού, η συνέχιση της έντονης βροχόπτωσης και σήμερα πρωινό Δευτέρας, έδωσε την χαριστική βολή.
Σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων, καμία καλλιέργεια πατάτας, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, σιταριού, κηπευτικών κ.ά, δεν γλίτωσε την καταστροφή. Οι αγρότες της Τοπικής Κοινότητας Δροσερού είναι σε απόγνωση, καθώς είδαν όλους τους κόπους τους να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, τη στιγμή μάλιστα που οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές ήταν έτοιμες να μπουν στα χωράφια.
Ο Πρόεδρο της Τ.Κ. Δροσερού, κ. Στυλιανός Καλόγηρος, μετέφερε στο Agrovoice.gr την απόγνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, καθώς εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καλόγηρος ανέφερε : ” Από τον Σεπτέμβριο έχω ζητήσει από την Περιφέρεια την διάθεση μηχανημάτων για τον καθαρισμό των καναλιών και ρεμάτων, αίτημα που δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα -στην πρωτοφανή στα χρονικά νεροποντή του Σαββάτου, αλλά και σήμερα Δευτέρα- το χωριό να πλημμυρίσει και να γεμίσει με μπάζα που κατέβηκαν από το βουνό. Να σκεφτείτε ότι το βάθος των καναλιών υπό κανονικές συνθήκες είναι στα 3 μέτρα, ενώ τώρα φτάνει τα 50 εκατοστά. Αυτές τις ζημιές σε δρόμους και αυλές, θα τις είχαμε αποφύγει, εάν είχαν καθαριστεί έγκαιρα.”
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών, τη στιγμή που ο Οργανισμός ανακοινώνει την εξόφληση, το προσεχές διάστημα, των ζημιών του 2019.
Στο θέμα του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δροσερού τονίζοντας ότι ναι μεν ζητά εισφορές από τους αγρότες, αλλά από την άλλη εξαιρεί καλλιέργειες από τις αποζημιώσεις. Όπως γίνεται με αυτή της δικής τους πατάτας. Συγκεκριμένα, οι αγρότες που έχουν κρατήσει σπόρο από προηγούμενες χρονιές, αν και πήγαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για να ζητήσουν να γίνει πιστοποίηση του σπόρου τους και να μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφής, όπως τώρα, η απάντηση που έλαβαν από την Περιφέρεια, όπως μας είπε ο κ. Καλόγηρος, ήταν ότι δεν υπάρχουν γεωπόνοι για να πιστοποιήσουν τον σπόρο.
” Ο δικός μας σπόρος δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, ενώ ο,τι έρχεται από Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα πιστοποίησης. Έτσι, ενώ πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, δεν λαμβάνουμε αποζημίωση λόγω μη πιστοποίησης“, κατέληξε ο κ. Καλόγηρος.
Πηγή agrovoice.gr – Μαρία Κοτζακόλιου
Το ιδιο και εγω. Εχω επικοινωνησει πανω απο δεκα φορες με την περιφερεια για ρεμα στην κρυοβρυση και μου ειπαν πως περιμενουν κονδυλιο για καθαρισμο ρεματων αλλιως δε βγαζουν μηχανημα
Ψηφιστε πλακενταδες να σας λύσουν τα προβλήματα.
Νδουλα,ψυριζα,θασοκ,κηραλοιφες.
Πελάτες.
Δε φταιει ο πλακεντας και ο καθε πλακεντας. . Οι δημοτικες επιχειρησεις εχουν κατι μονιμους μηχανικους και προϊσταμενους οι οποιοι δε θελουν να δουλεψουν και δεν τους ελεγχει και κανενας. Περαν απο αυτο οταν πιανεις δουλεια 7 το πρωι και το μηχανημα βγαινει στις 9 για δουλεια και πρεπει να γυρισει πισω στις 12:30 για να σχολασουν στις 13:00 πες μου εσυ τι εργο μπορει να παραχθει