Κουρκούμη (Turmeric, Curcuma)

30 Ιουλίου 2020
13:37
Κανένα σχόλιο

Η κουρκούμη (ή Turmeric, ή Curcuma) είναι στην πραγματικότητα ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Turmeric και χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασιατική κουζίνα.

Υπάρχει η πιθανότητα να γνωρίζετε το συγκεκριμένο μπαχαρικό ως το κύριο συστατικό του κάρυ.

Η ρίζα του φυτού Turmeric χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα για την παρασκευή φαρμάκων. Περιέχει ένα χημικό κίτρινου χρώματος το οποίο φέρει το όνομα κουρκουμίνη και χρησιμοποιείται συχνά για τον χρωματισμό τροφών και καλλυντικών.

Η κουρκούμη ή Turmeric λοιπόν χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα, την δυσπεψία, το πόνο στις αρθρώσεις και στο στομάχι (στο φούσκωμα του στομαχιού), στην διάρροια, στις αιμορροίδες, σε προβλήματα στο συκώτι, σε περιπτώσεις που παρατηρούνται υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, σε προβλήματα στην επιδερμίδα μετά από ακτινοβολία, καθώς και στην ανακούφιση της κούρασης.

Έχει ακόμη μία σειρά εφαρμογών σε πονοκεφάλους, κρύωμα, στην ασθένεια του Alzheimer, στην λέπρα, στην κατάθλιψη, στον πυρετό και σε ένα ακόμη αρκετά μεγάλο αριθμό παθήσεων ή δυσμενών περιπτώσεων.

Επίσης να αναφέρουμε ότι ορισμένα άτομα εφαρμόζουν την συγκεκριμένη ουσία στην επιδερμίδα σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, ακμής, καταστάσεις φλεγμονώδους επιδερμίδας, μολυσμένα τραύματα και γενικά ερεθισμένο δέρμα.

Η κουρκούμη ή Turmeric βρίσκει επίσης χρήση ως κλύσμα σε άτομα τα οποία υποφέρουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Πώς λειτουργεί

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η κουρκούμη ή Turmeric περιέχει μία χημική ουσία με την ονομασία κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη και άλλα χημικά τα οποία ανιχνεύονται στην κουρκούμη ενδέχεται να μειώσουν την φλεγμονή. Λόγω ακριβώς αυτής της δράσης η κουρκούμη ή Turmeric μπορεί να αποδεικνύεται ωφέλιμη για περιπτώσεις οι οποίες εμπλέκουν φλεγμονές.

Χρήσεις

Υψηλή χοληστερίνη. Η κουρκούμη φαίνεται να δρα προς την κατεύθυνση μείωσης των επιπέδων των λιπών του αίματος τα οποία αποκαλούνται τριγλυκερίδια.

Υπάρχει όμως επί του παρόντος μία διχογνωμία σχετικά με την ακριβή δράση της κουρκούμης κατά των επιπέδων χοληστερίνης. Επιπλέον δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ποια από τα πολλά είδη κουρκούμης που είναι διαθέσιμα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση.

Κατάθλιψη. Οι περισσότερες από τις έρευνες που είναι διαθέσιμες δείχνουν ότι η λήψη κουρκουμίνης, που περιέχεται στην κουρκούμη, επιφέρει μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άτομα τα οποία βρίσκονται ήδη σε φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά.

Αλλεργική ρινίτιδα. Και στην περίπτωση αυτή η χρήση της κουρκουμίνης που ανιχνεύεται στην κουρκούμη, φαίνεται να βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων αυτής της ρινίτιδας όπως φτέρνισμα, φαγούρα, καταρροή μύτης και συμφόρηση.

Οστεοαρθρίτιδα. Περιορισμένη έρευνα, ανέδειξε ότι η λήψη εκχυλισμάτων μόνον ή σε συνδυασμό με άλλα φυτικά συστατικά είναι δυνατόν να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την λειτουργία σε άτομα που παρουσιάζουν πρόβλημα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η κουρκούμη ή Turmeric αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική από γνωστά φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Κνησμός. Η έρευνα απέδειξε ότι η λήψη κουρκούμης από το στόμα τρεις φορές την ημέρα για μία περίοδο 8 εβδομάδων -περίπου- μειώνει τον κνησμό σε άτομα με μακροχρόνια πάθηση στα νεφρά.

Είναι επίσης δυνατόν η κουρκούμη να μην είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις:

Στομαχικού έλκους. Σε αυτή την περίπτωση η έρευνα ανέδειξε ότι η λήψη κουρκούμης τρεις φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες δεν βελτιώνει ουσιαστικά το στομαχικό έλκος, όπως και η χρήση σκόνης κουρκούμης 4 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση μάλιστα η χρήση της σκόνης της κουρκούμης αποδεικνύεται λιγότερο αποτελεσματική από ένα κοινό αντι-όξινο παρασκεύασμα.

Επιδερμικών προβλημάτων μετά από ακτινοβολία θεραπεία καρκίνου του δέρματος.

Ούτε και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να υπάρχει σοβαρή δράση της κουρκουμίνης στην καταπολέμηση των επιδερμικών προβλημάτων που παρουσιάζονται από τις ακτινοβολίες που πραγματοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Εδώ θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παροχής βοήθειας από την κουρκουμίνη

  1. Ασθένεια του AlzheimerΔεν εμφανίζεται – όπως απέδειξε η έρευνα – ωφελιμότητα της κουρκουμίνης στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
  1. Φλεγμονή ματιού – Και σε αυτή την περίπτωση η έρευνα έδειξε ότι ίσως να υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων στις περιπτώσεις μακρόχρονης φλεγμονής στο μέσο επίπεδο του ματιού.
  1. Διανοητική λειτουργία – Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πραγματική σύγχυση, με άλλους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι η χρήση κουρκουμίνης μπορεί να βοηθήσει σε άτομα μεγάλης ηλικίας που παρουσίασαν προβλήματα διανοητικής λειτουργίας και συγκέντρωσης, ενώ πάλι άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά στην διανοητική λειτουργία ατόμων που πρόσθεσαν στην φαρμακευτική τους αγωγή την κουρκουμίνη. Στην δεύτερη περίπτωση να διευκρινίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούσαν άτομα τα οποία πριν την χρήση κουρκουμίνης δεν είχαν παρουσιάσει διανοητικά προβλήματα.
  1. Δυσπεψία – Ενδέχεται να προσφέρει βοήθεια. Η χρήση της θα πρέπει να γίνεται 4 φορές την ημέρα επί μία εβδομάδα.
  1. Ουλίτιδα – Η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης είναι ισοδύναμη με φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χορηγούνται για αυτή την περίπτωση.
  1. Σύνδρομο φλεγμονώδους εντέρου – Η χρήση κουρκουμίνης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση περιστατικών.
  1. Διαβήτης – Η έρευνα ανέδειξε ότι η χρήση κουρκουμίνης είναι δυνατόν να βοηθήσει στην παρεμπόδιση διαβήτη σε άτομα που παρουσιάζουν προ-διαβήτη.
  1. Πόνος αρθρώσεων – Ενδέχεται να υπάρξει μείωση της έντασης του πόνου
  1. Καρκίνος του προστάτη – Η χρήση παρασκευάσματος στο οποίο συμμετέχει και η κουρκουμίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη καθώς και την αύξηση του σε περιπτώσεις όπου έχει γίνει διάγνωση του προστάτη.

Υπάρχει ακόμη μία αρκετά μεγάλη σειρά παθήσεων όπου η κουρκουμίνη ίσως να παρέχει βοήθεια, αλλά η έρευνα είναι πολύ περιορισμένη και δεν είναι σε θέση να δώσει σαφείς απαντήσεις για κάθε περίπτωση.

Παρενέργειες

Η κουρκούμη ή Turmeric είναι ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ στις περιπτώσεις που λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Η κουρκούμη ή Turmeric είναι ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως κλύσμα.

Συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, ωστόσο μερικά άτομα είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν στομαχική διαταραχή, ναυτία, ζάλη ή διάρροια. Σε περιπτώσεις υπερ-δοσολογίας είναι δυνατόν να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία.

Θεωρείται ως ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ σε γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης ή που θηλάζουν.

  • Δεν παρουσιάζει σοβαρές αλληλεπιδράσεις με άλλα παρασκευάσματα ή φάρμακα.
  • Προσοχή στην δοσολογία και ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης (στόμα, ή κλύσμα)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κουρκούμη ή Turmeric εμφανίζει κάποια πλεονεκτήματα για τον οργανισμό σας όταν προστεθεί στην διατροφή σας.

Υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, ανακουφίζει από πόνο και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και σε άλλες παθήσεις.

Ίσως όμως λόγω των παρενεργειών που εμφανίζει, να μην είναι δυνατή η λήψη της από ορισμένα άτομα.

Θα πρέπει να έχετε τεκμηριωμένη άποψη για το κατά πόσο θα πρέπει να δοκιμάσετε την συγκεκριμένη ουσία για την θεραπεία μίας ορισμένης πάθησης που σας απασχολεί.

Και όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε στην χρήση της, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις εναλλακτικές θεραπείες.

Πηγή : www.health-fitness.gr

Μείνετε συντονισμένοι