Στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δασταμάνης

31 Ιουλίου 2020
11:02

 

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2020 ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Δασταμάνης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα για τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό της Κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα, το παρών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Μανώλης Γραφάκος που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής της ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν οι ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στην τοποθέτηση του, ο κ.Δασταμάνης επισήμανε το αίσθημα αδικίας που νιώθουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας καθώς, όπως υποστήριξε, καταβάλλουν συστηματικά εδώ και 15 χρόνια από τα υψηλότερα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στην ελληνική επικράτεια προκειμένου η Περιφέρεια μας να είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κοινοτικούς κανονισμούς. Συνεπώς, ο επικεφαλής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν επιλογές που θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω αύξηση των τελών διαχείρισης των απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την απολιγνιτοποίηση που είναι σε εξέλιξη και την επικείμενη συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας που αναπόφευκτα θα φέρει».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γρεβενών, αυτή η αδικία έγκειται στο γεγονός ότι η μη εφαρμογή της επιβολής του τέλους ταφής από την Ελληνική Πολιτεία, έχει ως αποτέλεσμα «οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας σήμερα να μην πληρώνουν τέλη μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων ενώ υπάρχουν και Δήμοι που δεν πληρώνουν ούτε τέλη υγειονομικής ταφής καθώς λειτουργούν ακόμη χωματερές» είπε ο κ.Δασταμάνης και τόνισε: «Αποτέλεσμα είναι να επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία όμως πληρώνονται από το κράτος επιβαρύνοντας ουσιαστικά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ανεξάρτητα αν λειτουργούν ή όχι χωματερές».

Εν συνεχεία, υπεραμύνθηκε της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που διαχρονικά ακολουθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ καθώς «από το 2009 σε όλη την Περιφέρεια, εφαρμόζεται ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή σε 4 ρεύματα, με 4 διακριτούς κάδους ανακύκλωσης χωριστής συλλογής για τα χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά, μέταλλα».

Επιπρόσθετα, μίλησε για το πρόγραμμα των καφέ κάδων που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε Κοζάνη, Εορδαία, Καστοριά, Γρεβενά και Βόιο ενώ από τις αρχές του 2021 και μέσω του ΕΣΠΑ η συλλογή των βιοαποβλήτων αναμένεται να προχωρήσει καθολικά και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε και στους νέους απαιτητικούς στόχους του νέου ΕΣΔΑ, με κυριότερο εξ’αυτών την επίτευξη υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων κάτω από 10%, έναντι του 30% που επιτυγχάνουμε σήμερα» ανέφερε στο τέλος ο κ.Δασταμάνης και πρόσθεσε: «Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει συνεργασίες με τις όμορες Περιφέρειες και οικονομίες κλίμακας. Αυτό ήδη γίνεται και η συνεργασία θα ενταθεί ολοένα και περισσότερο».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ.Θεόδωρος Καράογλου, ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλοί αιρετοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Γρεβενών κ.Χρήστος Πέτρου.

Κλείνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ.Γραφάκος ανέφερε αρκετές φορές στο πάνελ την πολύ καλή εντύπωση που του άφησε η ομιλία του κ.Δασταμάνη διότι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας «τα είπε όλα».

Ένα σχόλιο

  • «Η Εγνατία των απορριμμάτων» οδηγεί στα αποκατεστημένα εδάφη των πρώην Ορυχείων. Η Κυβέρνηση με την συγκατάθεση του Περιφερειάρχη και πολλών Δημάρχων της Περιοχής σχεδιάζει να καίει στην Περιοχή μας όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδας, κατ αρχήν και πιθανά ολόκληρης της Χώρας αργότερα. Σχεδιάζουν να μετατρέψουν κάποιους ΑΗΣ, που οι ίδιοι τους έκλεισαν ως ανθυγιεινούς, σε εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας από καύση σκουπιδιών και μετά το 2028 να μετατραπεί και η 5η μονάδα Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών!!! Τα σκουπίδια από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα την Πρέβεζα μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα μεταφέρονται στη Δυτική Μακεδονία και θα καίγονται για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

    Το σενάριο αυτό το επιβεβαίωσε περίλαμπρα ο ΥΠΕΚΑ κ. Χατζηδάκης στη Βουλή μετά από ερώτηση για το θέμα του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη. Είπε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης πως σ αυτό «συμφωνεί και η ΔΕΗ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δ. Μακεδονίας»….

    Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο! Ένα Γιγαβάτ= 1000 MW περίπου με καύσιμο σκουπίδια! Και αυτοί που έχυναν «κροκοδείλια δάκρυα» για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη τώρα τους ετοιμάζουν «υγιεινές εισπνοές» από τη βρώμα των σκουπιδιών και τις αναδυόμενες διοξίνες!!!

    Σε πανελλαδική χαβούζα ετοιμάζεται να γίνει και ο Χώρος ταφής Αμιάντου των πρώην ΜΑΒΕ αφού φαίνεται πως υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες όπως παραδέχτηκε επί της ουσίας η αντιπεριφερειάρχης ενέργειας.

    Και δεν τελειώσαμε: Στα 160.000 στρέμματα εδαφών των πρώην ορυχείων θα εγκατασταθούν Φωτοβολταικά ισχύος 6.000 MW από τη Γερμανική RWE και άλλους ξένους και ντόπιους ενεργειακούς ομίλους κερδοσκόπων. Και δε φτάνει αυτό, δόθηκε άδεια από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση 1.400 MW φωτοβολταικών σε χορτολιβαδική έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Άργος Ορεστικό! Άλλα τόσα σε έκταση 40.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Σιδερών στο όρος Άσκιο. Ακόμα και ο Ρουβάς πήρε άδεια και ζητά χιλιάδες στρέμματα για εγκατάσταση φωτοβολταικών στην Περιοχή του Μαυροδενδρίου! Και για να μην υπάρξει «κενό τοπίο» ξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στην Πίνδο, στο Βίτσι, στα Πιέρια, στο Μπούρινο κλπ.

    Αλήθεια αναρωτήθηκαν αυτοί που τα σχεδιάζουν και αυτοί που τα αποδέχονται ποια θα είναι η κατάσταση του Περιβάλλοντος και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία των κατοίκων όταν στρωθούν εκατομμύρια τόνοι γυαλιού και χάλυβα σε ένα τόσο μικρό για αυτές τις εγκαταστάσεις τόπο; Αναρωτήθηκαν τι θα γίνουν οι πηγές, οι λίμνες τα ποτάμια όταν τσιμεντάρουν με εκατομμύρια τόνους μπετό και παλιοσίδερα τα βουνά μας; Αναρωτήθηκαν που θα πάνε οι χιλιάδες τόνοι λαδιού από τις μηχανές των ανεμογεννητριών όταν θα πέφτουν, θα χαλάνε ή απλά θα έχουν διαρροές;

    Ήμασταν οι πρώτοι, ίσως και οι μοναδικοί που από την αρχή της εξαγγελίας του κλεισίματος της λιγνιτικής δραστηριότητας τονίσαμε ότι το μεγαλύτερο θύμα αυτών των επιλογών θα είναι το Περιβάλλον με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Περιοχής μας. Δυστυχώς επαληθευόμαστε!!!

    Και ενώ όλοι, φορείς εργαζόμενοι και κάτοικοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων οι αντιδράσεις είναι από χαλαρές έως μηδαμινές. Οι Μαζικοί φορείς, όσοι δε συνεργάζονται κανονικά με τον κ. Μουσουρούλη και τον καταστροφικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, απλώς αδρανούν και περιμένουν. Η Περιφερειακή Αρχή που ελέγχει το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιοχής (Π.Σ) αντί να μπει μπροστά και να συντονίσει τις αντιδράσεις ως οφείλει με βάση το θεσμικό της ρόλο, υπογράφει καταστροφικές για την Περιοχή συμφωνίες πάνω και «κάτω από το τραπέζι».

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.