Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ: Επιστολή προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη: “Zητάμε συνάντηση μαζί σας, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων πλευρών των περιοχών που αντιμετωπίζουν μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα από τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και επικείμενου νέου κύματος μετανάστευσης του παραγωγικού δυναμικού τους”

31 Ιουλίου 2020
17:30
Κανένα σχόλιο

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των:

 Θέσεων του Συλλόγου,

Α. για τον Όμιλο ΔΕΗ όπως διατυπώθηκαν στο από 19.9.2019 Δελτίο Τύπου (α΄ σχετικό) και πρόσφατα στην ε΄ σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΕ, κ. Γιώργο Στάσση.

Β. για το σχέδιο νόμου (ν. 4643/3.12.2019) «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» όπως διατυπώθηκαν στην αντίστοιχη διαβούλευση, (β΄ σχετικό).

Γ. για το νέο ΕΣΕΚ 2019 που αναρτήθηκαν, στις 16 Δεκέμβριου 2019, στην αντίστοιχη διαβούλευση, (γ΄ σχετικό).

Δ. για τη Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050 που αναρτήθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 2019 στην αντίστοιχη διαβούλευση, (δ΄ σχετικό),

 των επαφών που είχαμε με τον Περιφερειάρχη ΔΜ κ. Γ. Κασαπίδη, το συντονιστή ΣΔΑΜ κ. Κ. Μουσουρούλη και τους Δήμαρχους, Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτα, Αμυνταίου κ. Α. Μπιτάκη, Εορδαίας, κ. Π. Πλακεντά,

 της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 15.7.2020 στο ΥΠΕΝ μεταξύ στελεχών, του γραφείου σας, του γραφείου του τ. υφυπουργού κ. Γ. Θωμά, του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, στο πλαίσιο ενημέρωσης των προτάσεων του Συλλόγου για βιώσιμες και ανταγωνιστικές επενδυτικές προτάσεις στη ΔΜ με αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της ΔΕΗ,

 της εν συνεχεία παραίτησης του πρώην υφυπουργού Ενέργειας κ. Γ. Θωμά και της ανάληψης των αρμοδιοτήτων του, από εσάς,

επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή και σας ενημερώνουμε ότι,

στο πλαίσιο υλοποίησης αποφάσεων του ΔΣ, παραλάβαμε ολοκληρωμένη μελέτη που ανατέθηκε με χρηματοδότηση του Συλλόγου σε εξειδικευμένους μελετητές υψηλού κύρους σχετικά με,

Τη διερεύνηση των επιπτώσεων εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2019 αναφορικά με τη χρήση των λιγνιτικών και υδραντλητικών μονάδων της ΔΕΗ πριν και μετά το 2030.

Στην εν λόγω μελέτη εξετάζονται όλα τα δυνατά εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΕΣΕΚ, αναφορικά με, α. δύο νέες μονάδες στρεφόμενης και ελεγχόμενης παραγωγής ΦΑ/ΣΗΘΥΑ, ενδεικτικά μονάδες των 660 MW, σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που μπορούν να λειτουργήσουν με υψηλό βαθμό απόδοσης, τόσο ανταγωνιστικά όσο και αναγκαία στο μέλλον, προσφέροντας εκτός της η.ε. και θερμότητα απαραίτητη για την ανάπτυξη πολλών μορφών επενδύσεων στη ΔΜ, β. με την απαραίτητη ρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου για την άμεση λειτουργία, δύο υφιστάμενων ΥΗΣ της ΔΕΗ (Σ-Α και Θησαυρού), ως μονάδων ΥΑΗΣ για αποθήκευση και διαχείριση παραγόμενης η.ε. από ΑΠΕ, γ. τη βελτίωση της Πτολεμαΐδας V αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών CO2.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, μεταξύ άλλων προκύπτουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή:

Α. η συνέχιση της λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V και μετά το 2028, ως ανταγωνιστική μονάδα παραγωγής με εγχώριο καύσιμο, με συμμόρφωση εντός των επιτρεπτών ορίων εκπομπής CO2 με βελτιωτικούς μηχανισμούς και με σημαντικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία, όπως μερική απόσβεση του επενδυτικού κεφαλαίου, διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ασφάλεια του ηλεκτρενεργειακού εφοδιασμού και παροχή τηλεθέρμανσης στον όμορο δήμο Εορδαίας χαμηλού κόστους.

Β. η κατασκευή σύγχρονης μονάδας με υψηλό βαθμό απόδοσης, συνδυασμένου κύκλου ΦΑ (ΣΗΘΥΑ) 660 MW, πλήρως ανταγωνιστική, μη ρυπογόνα, με διατήρηση δεκάδων θέσεων εργασίας και παροχή τηλεθέρμανσης χαμηλού κόστους, προς το Δήμο Κοζάνης. Η κατασκευή αυτή εφόσον γίνει σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις λιγνιτικών ΑΗΣ προς απόσυρση, π.χ. ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (για την τηλεθέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κόστος το υφιστάμενο
3

δικτύου για την πόλη της Κοζάνης) θα έχει σημαντικά μειωμένο το τελικό κόστος της, λόγω χρήσης έτοιμων υποδομών και αδειών.

Γ. η κατασκευή σύγχρονης μονάδας με υψηλό βαθμό απόδοσης, συνδυασμένου κύκλου ΦΑ (ΣΗΘΥΑ) 660 MW, πλήρως ανταγωνιστική, μη ρυπογόνα, με διατήρηση δεκάδων θέσεων εργασίας και παροχή τηλεθέρμανσης χαμηλού κόστους, προς το Δήμο Αμυνταίου ή το Δήμο Εορδαίας ή και των δύο μαζί. Η κατασκευή αυτή εφόσον γίνει σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις λιγνιτικών ΑΗΣ προς απόσυρση, π.χ. ΑΗΣ Αμυνταίου ή ΑΗΣ Καρδιάς (για την τηλεθέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κόστος το υφιστάμενο δικτύου για την πόλη του Αμυνταίου ή της Καρδιάς ή και σύνδεση των δύο υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης με μικρό σχετικά κόστος) θα έχει σημαντικά μειωμένο το τελικό κόστος της, λόγω χρήσης έτοιμων υποδομών και αδειών.

Στο σημείο αυτό ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε πως, αν και η εξαγγελία για μικρή μονάδα, 150 MWth ΦΑ/ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδιάς, είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση για την κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης των τριών μεγάλων Δήμων του ενεργειακού λεκανοπεδίου της ΔΜ, επειδή έγινε σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, κυρίως υπό την πίεση του αδιέξοδου που οδηγήθηκαν οι τοπικές κοινωνίας στο θέμα της τηλεθέρμανσης, με το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, εγκυμονούν κίνδυνοι, όπως: 1. το κόστος των 100εκ ευρώ περίπου για τη μονάδα θα το επωμιστεί ως φαίνεται εξ΄ ολοκλήρου η ΔΕΗ, 2. θα απαιτηθεί νέο δίκτυο τηλεθέρμανσης με μεγάλα μήκη διασύνδεσης, 3. οι απώλειες μεταφοράς στο δίκτυο τηλεθέρμανσης, από τον ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι την Κοζάνη θα είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κύριες καταναλώσεις θα είναι στην πόλη της Κοζάνης, 4. Θα απαιτηθεί η διαχείριση του σταθμού παραγωγής ΣΗΘΥΑ να αναληφθεί εξ΄ ολοκλήρου από τις δημοτικές επιχειρήσεις, 5. Δεν θα παράγεται η.ε., περίπου τα 2/3 του έτους αφού η παραγόμενη θα είναι η αναγκαία για την τηλεθέρμανση, 6. Το τελικό κόστος στον καταναλωτή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω των προαναφερθέντων επισημάνσεων.

Η θέση,

Επιπλέον στα παραπάνω σενάρια της μελέτης εξετάστηκε και λήφθηκε υπόψη η αξιοποίηση των έτοιμων υδραντλητικών σταθμών της ΔΕΗ ΑΕ, ΥΗΣ Σφηκιάς – Ασωμάτων και ΥΗΣ Θησαυρού Νέστου για λειτουργία αποθήκευσης η.ε. και διαχείριση της στοχαστικά παραγόμενης η.ε. αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών που αναπτύσσονται συνεχώς, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εθνική οικονομία και δίνοντας τη δυνατότητα ομαλής ανάπτυξης των προαναφερόμενων μορφών ΑΠΕ, σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ 2019.

Επίσης παραλάβαμε,

εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση μονάδας παραγωγής η.ε. από απορρίμματα με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης για αξιοποίηση της, στο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου στη ΔΜ και τη Μεγαλόπολη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο συζητείται διεξοδικά η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, με στόχο την αξιοποίηση σημαντικών ενισχύσεων που προβλέπεται να δοθούν για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ανησυχία για τυχόν άστοχες επενδύσεις και ημιτελή μεγάλα έργα που έχουν καταγραφεί στο χώρο της ενέργειας, διαχρονικά (ενδεικτικά, Εκτροπή Αχελώου, ΥΗΣ Μεσοχώρας, ΥΒΣ Ικαρίας, Αγωγός τηλεθέρμανσης Φλώρινας, κα),
4

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, ζητάμε συνάντηση μαζί σας,

με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων πλευρών των περιοχών που αντιμετωπίζουν μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα από τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και επικείμενου νέου κύματος μετανάστευσης του παραγωγικού δυναμικού τους, για άλλη μια φορά στην ιστορία, για να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης σε μια προσπάθεια επιστημονικής και ουσιαστικής συνεισφοράς στο δύσκολο έργο που αναλάβατε να φέρετε εις πέρας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη σχετική διευκρίνιση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι