Με μάσκες και αποστάσεις εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά (Φωτογραφίες)

15 Αύγουστος 2020
14:00

Με μάσκες και αποστάσεις για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Το πρωί του Σαββάτου, όσοι προσκυνητές προσέρχονταν στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος καθώς και εντός του Ιερού Ναού, υποχρεωτικά φορούσαν μάσκα και τηρούσαν αποστάσεις, κάτι που επεσήμαναν συνεχώς και οι υπεύθυνοι.

Φέτος απαγορεύτηκαν οι κατασκηνώσεις μετά από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ενώ οι προγραμματισμένες λιτανείες δεν πραγματοποιήθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε έγιναν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στο προαύλιο, δημιουργήθηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος με κάγκελα, όπου οι προσκυνητές περίμεναν για να μπουν στον Ιερό Ναό. Σημειώνουμε πως δικαίωμα εισόδου είχαν μόνο όσοι ήταν κάτοχοι πρόσκλησης – περίπου 100 άτομα – και με τις υποδείξεις των υπευθύνων, έμπαιναν εντός του Ναού ανά ελάχιστο αριθμό ατόμων.

Τόσο κατά την έναρξη, όσο και κατά την αποχώρηση με τη λήξη του εορτασμού, τα μέτρα εφαρμόστηκαν πλήρως με ευλάβεια και συνέπεια.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος και ακολούθησε η επίσημη έξοδος της εικόνας.

Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη όπου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων, δεν ακολούθησε πλήθος προσκυνητών παρά μόνο οι Αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τα  μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι Βουλευτές της Ν.Δ Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχος Βέροιας.

verianet.gr

Ένα σχόλιο

  • Παναγία Σουμελά

    Η ετυμολογία της, Σουμελά, προέρχεται από το όρος μελά και το ποντιακό ιδίωμα «σου» που σημαίνει «εις το ή «εις του», και συνεπώς «εις του Μελά», το οποίο τελικά έγινε Σουμελά.
    Οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν το 386 μ.Χ σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους Μελά, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, σκαλιστή μέσα στο βουνό την εκκλησία της Σουμελιώτισσας.
    Από τότε η εικόνα έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά, ενώ το πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα παραμένει το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού επί 16 ολόκληρους αιώνες.
    Στις 9 Νοεμβρίου του 1931, Έλληνας μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την περίφημη εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, του Ευαγγελιστή Λουκά. Την φέρνει στην Αθήνα και ονομάζεται Παναγία η Αθηνιώτισσα.
    Το 1930, με ενέργειες του πρωθυπουργού της Eλλάδας Ελευθέρου Βενιζέλου, ο Tούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού, δέχεται μια αντιπροσωπεία να πάει στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Για 20 χρόνια η εικόνα φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Το 1931 ο Λεωνίδας Ιασωνίδης προτείνει τον επανενθρονισμό της Παναγίας Σουμελά και το 1951 ο Kρωμναίος οραματιστής και κτήτωρ Φίλων Κτενίδης κάνει πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας.
    Η εικόνα είναι θαυματουργή με αποδοχή πολλών θαυμάτων και από τους Μουσουλμάνους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι