Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία σε μια περίοδο που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Παρόλα αυτά το κυβερνητικό σχέδιο για την εκπαιδευτική διαδικασία εξαντλείται στη χρήση μάσκας και στην “ατομική ευθύνη”. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των μικρών μαθητών για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους.
Για την εξάπλωση του κορονοϊού “ενοχοποιεί” η κυβέρνηση τα “ατίθασα νιάτα” και αφήνει στο απυρόβλητο τους επιχειρηματικούς ομίλους να αυξάνουν τα κέρδη τους με κάθε κόστος, όπως για παράδειγμα τους όρους με τους οποίους άνοιξε ο τουρισμός. Είναι προκλητική και αποκαλυπτική η προσπάθειά της κυβέρνησης να υποβαθμίσει έως και να εξαφανίσει το ρόλο του στη νέα έξαρση της πανδημίας.
Επικαλείται το κόστος για την εφαρμογή μέτρων προστασίας που προτείνουν γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι μαζικοί φορείς, ενώ την ίδια ώρα μοιράζει απλόχερα λεφτά στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα ξοδεύει 4,2 δις για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες κι όχι για την άμυνα της χώρας.
Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την κυβέρνηση και τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις αλλά και να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο και πριν από την πανδημία “αγκομαχούσε” να τα βγάλει πέρα. Εξάλλου η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούσε ότι θα βρεθούμε μπροστά σε δεύτερο κύμα πανδημίας.
Το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού. Όμως αντί αυτού, η κυβέρνηση εξήγγειλε την λειτουργία των σχολείων με όλους τους μαθητές στην τάξη, ο οποίος αριθμός των μαθητών θα είναι μεγαλύτερος μιας και το καλοκαίρι η κυβέρνηση ψήφισε την αύξηση του αριθμού από 22 σε 25 μαθητές. Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνη είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, χάρη στην πειθαρχία που έδειξε ο λαός, με τις τάξεις να έχουν ανώτερο αριθμό 15 μαθητών. Λογικό είναι σήμερα έντονη ανησυχία να εκφράζουν οι ειδικοί για τις τάξεις των 25 και 27 μαθητών.
Απαιτείται τώρα η μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.¨
Υποτιμά τη νοημοσύνη μας και μας προσβάλλει η υπουργός Παιδείας όταν ισχυρίζεται ότι ο μέσος αριθμός είναι 17 μαθητές. Ο δάσκαλος που μπαίνει σε τμήμα με 25 παιδιά, με αυτά κάνει μάθημα και δεν μειώνεται αν στο διπλανό σχολείο υπάρχει τμήμα με 5 μαθητές!!!
Το βασικότερο πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί και μαθητές με την έναρξη των μαθημάτων είναι το θέμα των κτηριακών υποδομών. Ένα είναι βέβαιο, ότι με τη συμμετοχή όλων των μαθητών δεν θα μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις. Πρόβλημα το οποίο επισημαίνουν οι ειδικοί ότι οι αίθουσες είναι “κλουβιά” των 25 – 30 τ.μ.. Στο δήμο Εορδαίας τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην προσχολική αγωγή όπου τα μισά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών χωρίς αύλειους χώρους, χωρίς να αερίζονται επαρκώς.
Για την μείωση των μαθητών μπορούν να αξιοποιηθούν οι αίθουσες των σχολείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια καθώς και άλλα κρατικά κτήρια.
Η υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών θα εξασφαλιστεί με την καθαριότητα των σχολείων. Αλλά και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα. Συγκεκριμένα ο δήμος Εορδαίας ζήτησε 60% επιπλέον προσωπικό καθαριότητας από το υπάρχον. Αντί αυτού εγκρίθηκαν 45 θέσεις καθαριστριών, όσες ήταν και οι προηγούμενες. Από αυτές οι 9 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 36 μερικής απασχόλησης. Από τις 29 μόνιμες, συνταξιοδοτήθηκαν οι 3. Τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης είναι 81. Σημειωτέον ότι κάποια σχολεία χρειάζονται πάνω από 2 καθαρίστριες.
Εδώ και τώρα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για να προσληφθούν καθαρίστριες με πλήρες ωράριο και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και να περιφρουρηθεί το δικαίωμα των νέων στην μόρφωση. Να σταματήσει να στοχοποιεί τη νεολαία.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να μπει μπροστά στους αγώνες μαζί με τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες και τους μαθητές. Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να βάλει στόχο για την ίδρυση τουλάχιστον 8 νηπιαγωγείων.
Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζόμενων και φορέων του γονεϊκού κινήματος για:
-
Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
-
Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
-
Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
-
Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.ά.)
-
Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
-
Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
-
Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών».
Πτολεμαΐδα, 28 Αυγούστου 2020