Γράμμος – Βίτσι, Αύγουστος 1949. Ο εμφύλιος σπαραγμός τελειώνει με ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου η επιχείρηση «Πυρσός Γ΄» «έβαλε φωτιά» στο Γράμμο

29 Αυγούστου 2020
05:10

Τον Αύγουστο του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε περιέλθει σε δεινή θέση. Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά από απανωτές αποτυχίες είχε περιοριστεί στο λεγόμενο «Κράτος του Γράμμου» και έπασχε πολύ σοβαρά στον τομέα του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών. Σε πολιτικό επίπεδο η επιλογή του ΚΚΕ, κατόπιν πίεσης της Μόσχας, να λάβει θέση υπέρ της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμάχη της πρώτης με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο αποδείχθηκε καταστροφική.

Στις 11 Ιουλίου 1949 το Βελιγράδι αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων του με τη χώρα μας. Αυτό πρακτικά απέκοπτε τον ΔΣΕ από τις βάσεις ανεφοδιασμού και του στερούσε τα στρατόπεδα εκπαίδευσης που είχε ιδρύσει στο γιουγκοσλαβικό έδαφος.

Επιπλέον η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να μετατρέψει τις ανταρτικές ομάδες σε τακτικό λαϊκό στρατό στέφθηκε από πλήρη αποτυχία.

Οι μεγάλες μονάδες που προέκυψαν δεν είχαν το πλεονέκτημα της ευελιξίας, της ευκαμψίας και της ταχείας κίνησης (χαρακτηριστικά των αντάρτικων σχηματισμών). Άλλωστε  η απόφαση για διατήρηση βάσεων (Βίτσι-Γράμμος) καθήλωσε τις μονάδες αυτές σε μια στατική άμυνα. Ως αποτέλεσμα ο ΔΣΕ αναλώθηκε σε μάχες εκ παρατάξεως με δυσαναπλήρωτες φθορές προσωπικού και υλικού.

Ανδρες του ΔΣΕ. Παρά την αδιαμφισβήτητη μαχητικότητά τους, το καλοκαίρι του 1949 οι συνθήκες είχαν διαμορφωθεί εις βάρος τους.
Άνδρες του ΔΣΕ. Παρά την αδιαμφισβήτητη μαχητικότητά τους, το καλοκαίρι του 1949 οι συνθήκες είχαν διαμορφωθεί εις βάρος τους.

Από την άλλη πλευρά η κατάσταση ήταν ευοίωνη.

Τον Ιανουάριο του 1949 ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αποτελούμενης από όλες τις μη αριστερές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν η επιλογή του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου για τη θέση του αρχιστρατήγου του ΕΣ, με ευρύτατες δικαιοδοσίες.

Ο Παπάγος είχε το δικαίωμα να αποφασίζει για τη διεύθυνση και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, για τη σύνθεση και τη συγκρότηση των μονάδων, για τις τοποθετήσεις και τις προαγωγές των αξιωματικών, ενώ θα μπορούσε να ανακαλεί στην ενέργεια όποιον απόστρατο αξιωματικό επιθυμούσε.

Παράλληλα αποφασίστηκε η διάλυση του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης στο οποίο συμμετείχαν, με δικαίωμα ψήφου, αρχικά οι Βρετανοί και στη συνέχεια οι Αμερικανοί.

Έτσι φθάσαμε στον απόλυτο συγκεντρωτισμό του ενός, ο οποίος σε στρατιωτικά θέματα δεν έδινε λογαριασμό ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στους Αμερικανούς οι οποίοι περιορίστηκαν στον συμβουλευτικό τους ρόλο.

Ο Παπάγος επέβαλλε αυστηρότατη πειθαρχία στο στράτευμα και ιδιαίτερα στους διοικητές των μεγάλων σχηματισμών. Ακόμη εμφύσησε ένα νέο επιθετικό πνεύμα και εφάρμοσε ευρέως την αρχή της συγκέντρωσης των δυνάμεων.

Επιπλέον ο ΕΣ είχε αρχίσει να παραλαμβάνει άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, καθώς και κάθε είδους εφόδια από τις ΗΠΑ, και το ένοπλο προσωπικό είχε αρχίσει να εκπαιδεύεται εντατικά στη χρήση τους. Ακόμα η ευρεία στρατολογία που είχε εφαρμοστεί πέτυχε κατά την κρίσιμη χρονική στιγμή της τελικής προσπάθειας να αποφέρει περίπου 300.000 άνδρες υπό τα όπλα

Καταδρομείς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στον Γράμμο. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην τελική νίκη του ΕΣ.
Καταδρομείς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στον Γράμμο. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην τελική νίκη του ΕΣ.

Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ΕΣ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ήταν φανερό πως τα πράγματα όδευαν προς την τελική σύγκρουση.

Ο ΕΣ είχε καταφέρει να απαγκιστρώσει ισχυρές δυνάμεις από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και να τις στρέψει προς τον Γράμμο και το Βίτσι, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ανταρτικών δυνάμεων.

Στην τελική σύγκρουση ο ΕΣ μπορούσε να υπολογίζει σε οκτώ μεραρχίες, 14 ελαφρά συντάγματα πεζικού, 150 πεδινά και ορειβατικά πυροβόλα, 200 άρματα μάχης και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 100 μαχητικά και ελαφρά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.
Σύνολο δύναμης 150.000 άνδρες.

Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη δύναμη του αντιπάλου ο ΔΣΕ είχε να αντιπαρατάξει μόνο περίπου 9.000 μαχητές στο Βίτσι και περίπου 6.500 μαχητές στον Γράμμο.

Από το 1947 ο Γράμμος και το Βίτσι κατέχονταν από τους αντάρτες οι οποίοι την είχαν οχυρώσει με ένα δαιδαλώδες δίκτυο πολυβολείων, συρματοπλεγμάτων, καταφύγιων ναρκοπεδίων και κάθε είδους αμυντική κατασκευή η οποία μεγιστοποιούσε στο έπακρο τις φυσικές δυσκολίες του χώρου.

Η περιοχή ονομάζονταν «Ελεύθερη Ελλάδα». Η συνολική της έκταση  έφθανε τα 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ ο πληθυσμός της-πολίτες και αντάρτες-έφθανε τις 45.000-50.000 άτομα. Εκεί βρίσκονταν οι έδρες της «κυβέρνησης» των ανταρτών, του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, καθώς και του ΚΚΕ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΣΟΣ

Το σχέδιο των επιχειρήσεων του ΕΣ είχε την κωδική ονομασία «Πυρσός». Προβλεπόταν να διεξαχθεί σε τρεις φάσεις.

«Πυρσός Α΄» (2-8 Αυγούστου): Στη φάση αυτή προβλέπονταν παραπλανητικές επιθέσεις στον Γράμμο, με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση στον ΔΣΕ ότι εκεί θα εκδηλωνόταν η κύρια επίθεση του αντιπάλου και να καθηλωθούν οι δυνάμεις του.

«Πυρσός Β΄»(10-16 Αυγούστου): Η φάση αυτή του σχεδίου προέβλεπε ότι η κύρια ενέργεια του ΕΣ, μετά την εφαρμογή του «Πυρσός Α΄», θα εξελισσόταν στην περιοχή του Βίτσι με σκοπό την κατάληψή της και την εξόντωση των ανταρτών.

«Πυρσός Γ΄» (24-30 Αυγούστου): Η φάση αυτή προέβλεπε αποφασιστική ενέργεια στην περιοχή του Γράμμου, με σκοπό την κατάληψή της και την εξολόθρευση των ανταρτικών δυνάμεων, καθώς και απόφραξη των αλβανικών συνόρων, για να μην υπάρχει καμία διέξοδος στις δυνάμεις του ΔΣΕ.

Από την άλλη πλευρά οι αντάρτες θα αντέτασσαν ενεργητική άμυνα η οποία θα συνίστατο στην άμεση εκτόξευση αντεπιθέσεων για ανακατάληψη χαμένων στρατηγικών σημείων. Δράση στα μετόπισθεν του εχθρού και αποκοπή των συγκοινωνιών του, ώστε ο τελευταίος να καθηλώσει αρκετές δυνάμεις και να μην τις διοχετεύσει στην κύρια επίθεση του.

Μαχήτριες του ΔΣΕ στον Γράμμο. Οι περισσότερες απ' αυτές επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος στο πεδίο της μάχης.
Μαχήτριες του ΔΣΕ στον Γράμμο. Οι περισσότερες απ’ αυτές επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος στο πεδίο της μάχης.

Σε περίπτωση που ένα στρατηγικό σημείο πιεζόταν πολύ οι αντάρτες θα εκτόξευαν αντεπιθέσεις σε διαφορετικά σημεία ώστε να ανακουφίσουν τους αμυνόμενους συμπολεμιστές τους.

Σε μια ευνοϊκή στιγμή των επιχειρήσεων το Γενικό Αρχηγείο των ανταρτών μπορούσε να αποφασίσει μαζικό συγκεντρωτικό χτύπημα για ανατροπή του εχθρού.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης ήταν άρτιο πλην όμως ο ΔΣΕ στερείτο των απαραίτητων εφεδρειών για τη διενέργεια αντεπιθέσεων.

Οι δύο πρώτες φάσεις της επιχείρησης «Πυρσός» πέτυχαν τους αντικειμενικούς σκοπούς τους παρά την ηρωική αντίσταση των ανταρτών. Το Βίτσι έπεσε και απέμενε η διεξαγωγή της τρίτης και τελευταίας φάσης, με την οποία πιστευόταν ότι θα δινόταν το τελειωτικό χτύπημα κατά του ΔΣΕ.

Από πλευράς του τελευταίου, έτσι όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση «νίκη» θα ήταν η απόκρουση των δυνάμεων του ΕΣ και η πρόκληση μεγάλων απωλειών σε αυτόν, ώστε στο τέλος να αναγκαστεί η ηγεσία του-ακριβώς λόγω των μεγάλων απωλειών-να διατάξει τη διακοπή των επιχειρήσεων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στον ΔΣΕ και κατ’ επέκταση στο ΚΚΕ να διατηρήσει τις θέσεις του στην περιοχή, ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον, που δεν θα ήταν άλλο από τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες κομμουνιστικές χώρες.

Το πόσο ουτοπική ήταν η επίτευξη αυτών των στόχων είναι πασιφανές. Οι προοπτικές για τον καταπονημένο ΔΣΕ διαγράφονταν ζοφερές.

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου η επιχείρηση «Πυρσός Γ΄» «έβαλε φωτιά» στον Γράμμο.

Μετά τις κατάλληλες προωθήσεις των μεραρχιών του ΕΣ στις 0.5.30 τις 25ης Αυγούστου εξαπολύθηκε η κύρια επίθεση υπό τα βλέμματα του βασιλιά Παύλου και του επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα στρατηγού Τζέημς Βαν Φλητ.

Προς το μεσημέρι και ενώ οι επίσημοι γευμάτιζαν πρόχειρα στο παρατηρητήριο της Αμμούδας, έφθασε η πληροφορία ότι η Ι Μεραρχία είχε καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Τσάρνο.

Οι επιτελείς του ΕΣ πανηγυρίζουν τη νίκη στον Γράμμο.
Οι επιτελείς του ΕΣ πανηγυρίζουν τη νίκη στον Γράμμο.

Τότε ο Τσακαλώτος τσούγκρισε ένα ποτήρι κρασί με τον επιτελάρχη του υποστράτηγο Κετσέα φωνάζοντας: «Ζήτω το Έθνος!».

Αμέσως μετά στράφηκε προς τον βασιλιά Παύλο και του είπε: «Μεγαλειότατε η μάχη εκρίθη. Ουσιαστικώς ο Γράμμος έπεσε».

Στην πραγματικότητα η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά, αφού οι δυνάμεις του ΕΣ αντιμετώπισαν πολύ σοβαρές δυσκολίες από τη μορφολογία του εδάφους, την πληθώρα των ναρκοπεδίων, την καλά οργανωμένη αμυντική οχύρωση και την αποφασιστική άμυνα που αντέταξε ο ΔΣΕ.

Όμως η επιμονή των ανδρών του ΕΣ και η αριθμητική τους υπεροχή δεν έδινε καμία πιθανότητα στους αντάρτες για αναχαίτιση.

Τελικά οι επιτιθέμενοι ξεπέρασαν τις δυσκολίες και με τολμηρές ενέργειες πέτυχαν τους στόχους τους.

Η ηγεσία των ανταρτών αντιλήφθηκε τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετώπιζε, δηλαδή αυτόν της παγίδευσης του συνόλου των δυνάμεων της.

Αμέσως συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και αποφάσισε την διαφυγή του ΔΣΕ στην Αλβανία, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε (όχι για το σύνολο των δυνάμεων) κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το βράδυ της 27ης Αυγούστου τμήματα της ΙΧ Μεραρχίας άναψαν τεράστιες φωτιές κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων για να σημάνουν τη νίκη του ΕΣ και τη  λήξη των πολεμικών συγκρούσεων. Αυτό όμως δε σήμαινε και το τέλος του εμφυλίου που συνεχίσθηκε σε κοινωνικό επίπεδο για πολλά χρόνια.

 

mixanitouxronou.gr

47 σχόλια

  • ΟΙ ΚΟΜΜΥΝΙΣΤΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 74. ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΜΕΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΤΡΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!
    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ!!!

  • Ποσο τελικά δημοκρατικος ηταν ο ΔΣΕ..;;;
    Οσοι ζουν στην δυτικη Μακεδονία γνωριζουν οτι γινόταν βιαιη στρατολογηση ειδικά στα ορεινα χωρια..έμπαιναν στα σπίτια και άρπαζαν παιδιά αγορια η κοριτσια..
    Το 90% του στρατού ηταν βιαιας στρατολόγησης και σλαβοι που τους έταξαν ανεξάρτητο “Μακεδονικο” κρατος..

  • Όλοι οι παραπάνω σχολιαστές εκτός από ανιστόρητοι είστε φανατικά κατάλοιπα της εμφυλιοπολεμικής διαμάχης που συνεχίστηκε ιδιότροπα και μετά το 1974 με τι το 1989 …

  • Όλοι οι παραπάνω σχολιαστές εκτός από ανιστόρητοι είστε φανατικά κατάλοιπα της εμφυλιοπολεμικής διαμάχης που συνεχίστηκε ιδιότροπα και μετά το 1974 μεχρι το 1989 …

    • Ευχαριστούμε τα παλικάρια του Ελληνικού Στρατού που μας κράτησαν στον ελεύθερο κόσμο και μας φθονούν για την καλή μας τύχη οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι , θύματα του κουμουουνισμου.

    • Και επίσης κανείς τους δεν είπε ότι οι νικητές του εμφυλίου στην πλειοψηφία τους πρώην ταγματασφαλίτες κ συνεργάτες των ναζί οδήγησαν την χώρα στην χούντα, στην παράδοση της μισής Κύπρου στην Τουρκία και κατά συνέπεια στα νταηλικια της Τουρκίας σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο με το Ορουτς Ρεις ……

      • Παιδιά ότι και να λέτε όταν το Τείχος ήταν όρθιο πηδούσαν μόνο από Ανατολικά προς Δυτικά και ποτέ αντίστροφα. Είστε το τιμημένο 3%, σας θέλουμε όμως πάντα εδώ για να διαλύετε όλες τις πορείες των αναρχικών και να βοηθάτε την Ελληνική αστυνομία στο έργο της.

      • Αν κυβερνούσαν οι αγνοί πατριώτες μετά τον εμφύλιο και όχι υποκινουμενα ανδρείκελα,
        Ίσως και να μην ήμασταν σε αυτή την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
        Δημοκρατία δε θέλατε?
        Φάτε δημοκρατία τότε.

  • Όλοι αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ είναι αμβροσιοταλιμανιστές,παραεκκλησιαστικοί που υμνούσαν την χούντα και στην κατοχή που οι γερμαναράδες εκτελούσαν τους αριστερούς αυτοί “διάβαζαν” δεν άκουγαν τιποτα!

    • Ή είναι απλά σκεπτόμενοι άνθρωποι που δεν τρώνε αμάσητη μια εισαγόμενη κατασκευασμένη ιδεολογία που όπου εφαρμόστηκε απέτυχε.

    • Πλιάτσικο τότε… Πλιάτσικο και τώρα βλέπε Εξάρχεια δήθεν ιδιεολογους. Πλιάτσικολογοι τεμπέληδες με μηδέν ένσημα όπως οι αρχηγοί τους.

  • Στην υγειά των βασιλιάδων και των αμερικανων. Για τη νίκη αυτών πανηγυρίζετε;
    Όπως οι απόγονοι σας έτσι και εσείς.

    • Όχι θα κάνουμε αισχη εις υγείαν του Στάλιν του Λένιν και του Μπακούνιν.
      Δηλαδή απόγονοι Ρώσων Σκοπιανών Αλβανών Βουλγάρων και λοιπών “όρνεων”των Βαλκανίων διαχρονικά.

  • Ο παππούς μου πολέμησε εκεί, καταγόταν από τα χωριά της Φλώρινας που οι συμμορίτες κομουνιστές μαζί με τους σλαβομακεδονες κάνανε εγκλήματα εναντίον των κατοίκων, μεγάλη νίκη για τους Έλληνες και για την Μακεδονία μας, αυτή η νίκη θα έπρεπε να είναι εθνική εορτή! Αθάνατος παππού!

  • Ποιοί φορούσαν κουκούλα και δείχναν τους κομμουνιστές για να τους εκτελέσουν;τα φασισταριά! Και οι δοσίλογοι!όλα τα αποβράσματα της γης!
    Και εγω υπερηφανος για τον παππού μου που τον εκτέλεσαν φασίστες εξω απο την βέροια.
    Αθάνατη η μνήμη σου παππού!ησουν λεβέντης!ησουν ήρωας

    • Ξέχασες τις προβοκάτσιες του ΕΑΜ στην Κλεισούρα και πολλά άλλα χωριά που είχαν ως αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα. Οι αριστεροί αντί να κάνουν ουσιαστική αντίσταση έκαναν προβοκάτσιες παίζοντας κρυφτούλι για να προκαλούν τους Γερμανούς και προκαλούν αντίποινα σε όσα χωριά δεν ήταν “δικά” τους! Σκοπός τους δεν ήταν η απελευθέρωση αλλά η υφαρπαγή της εξουσίας. Γι’αυτό και αρνήθηκαν να πολεμήσουν το 1940 στα βουνά της Αλβανίας κατ’ εντολή του πατερούλη Στάλιν. Όταν όμως είδαν να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ της δΰσης, τότε ξύπνησαν και οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες.

  • Δόξα και τιμή στον Ελληνικό Στρατό και ιδιαίτερα στους θρυλικούς ΛΟΚ και στην Ελληνική Αεροπορία, που συνέτριψαν τούς κομουνιστές στο Γράμμο και το Βίτσι.

  • Αδελφός εναντίον αδελφού.
    Ποτέ ξανά εμφύλιος.
    Οχι άλλο χυμένο αδελφικό αίμα.
    Λήθη στό παρελθόν πού δέν μάς τιμά σάν λαό!

    • Ποιός εμφύλιος και ποιά αδέρφια; Συμμοριτοπόλεμος ήταν που οργανώθηκε και οπλίστηκε από το κόμμα στη Ρωσία και οι μισοί Αλβανοί και Σλάβοι από το ανατολικό μπλοκ

  • Τρεις απο αυτους τους αξιωματικους τους “νικητες” με τα όπλα κατηργησαν την δημοκρατια το 1967!Δικτατορία για επτα ολοκληρα χρονια!αντε!αντε!νοσταλγουλιδες!λιγουριδες!

  • Μετά την λήξη του εμφυλίου τα ηνία της χώρας τα πήραν οι συνεργάτες των γερμανών, οι καταδότες των ελλήνων, οι μαυραγορίτες οι ταγματασφαλίτες, οι δοσίλογοι. Είναι μακρύς ο κατάλογος με τους φιλοναζιστές που εντάχθηκαν στην χωροφυλακή και στον στρατό. Αλλωστε οι απόγονοι ολων αυτων σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στην δημόσια ζωή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι