Τα μαχαίρια για την ΔΕΗ ακονίζουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που, προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες για τον κατήφορο της επιχείρησης και την επιζήμια πολιτικά λύση της πώλησης μονάδων, αναζητούν εξιλαστήρια θύματα στον επικεφαλής της, Μανώλη Παναγιωτάκη.
Πρώτος έδωσε το στίγμα ο επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καιμάκης, περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, που με άρθρο στο προσωπικό του blog (“Αναζητήσεις για την Αριστερά”) προσάπτει στον Παναγιωτάκη ότι άνοιξε το δρόμο στα πωλητήρια, επειδή απέτυχε να εφαρμόσει την επίσημη ενεργειακή κυβερνητική πολιτική.
Σύμφωνα με το κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “οι διαμαρτυρίες Παναγιωτάκη για την χονδρεμπορική αγορά που προκάλεσαν την έφοδο της DG Comp, οι καταγγελίες του για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που άνοιξαν το δρόμο για την πώληση μονάδων, και οι διαφωνίες του με τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας που δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις και προβλήματα στις διαπραγματεύσεις”. Ειρήσθω εν παρόδω ο Ν. Καιμάκης είναι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ που είχε εγκρίνει τις αυξήσεις της προηγούμενης διοίκησης (Κορωνιωτάκης, Μπλάνας), με τον τελευταίο να μην έχει ακόμη επιστρέψει τα χρήματα.
Χοντραίνει το παιχνίδι
Το παιχνίδι πήρε και επιχειρηματικές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση από τον Γιώργο Σταθάκη ότι θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης στη Φλώρινα, και δεν θα φέρει ποτέ στη Βουλή προς κύρωση την σύμβαση που είχε συνάψει το 2014 το ΥΠΕΝ με την πλειοδότρια εταιρεία Ακτωρ. Άμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση της Ακτωρ με το Ελληνικό Δημόσιο από το 2014, και αφού προηγουμένως είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Όποια τύχη και να έχει το θέμα, η κίνηση Σταθάκη δημιουργεί σοβαρό «αγκάθι» στην υπόθεση της μονάδας Μελίτη ΙΙ που θα έκτιζαν οι Κινέζοι της CMEC, προκειμένου να ενταχθεί στη συμφωνία για το μικτό ελληνοκινεζικό σχήμα, το οποίο και προωθούσε, με τις ευλογίες του ίδιου του Μαξίμου, ο Μ. Παναγιωτάκης. Και αυτό καθώς το ορυχείο θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία με λιγνίτη των δύο μονάδων της Μελίτης, τόσο της υφιστάμενης, όσο και αυτής που θα κατασκεύαζαν οι Κινέζοι, αποτελώντας αμφότερες μέρος της ίδιας ελληνοκινεζικής εταιρείας. Είναι εξαιρετικά απίθανο οι Κινέζοι, να πάρουν την επιχειρηματική απόφαση συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας, δίχως να έχει λυθεί το θέμα της τροφοδοσίας της με καύσιμο.
Σε πολιτικό επίπεδο η κίνηση Σταθάκη προκαλεί ερωτηματικά, καθώς την ημέρα υπογραφής του μνημονίου με τους Κινέζους, παρουσία του προκατόχου του Π. Σκουρλέτη, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας την είχε χαρακτηρίσει σε ανάρτησή του στο twitter ως μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από την Κίνα στην ελληνική οικονομία, μετά την επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις
Αρκετοί πάντως συνδέουν την κίνηση Σταθάκη να ανακατέψει την τράπουλα, με τις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, σε πολλά επίπεδα. Από την σκοπιμότητα των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), έως την πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες, πρόταση που είχε ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο Παναγιωτάκης, δίχως όμως εκείνοι να πειστούν.
Ναι μεν ο Σταθάκης δικαιολόγησε προ ημερών από την Κοζάνη τη συχνή διαφοροποίηση Παναγιωτάκη από τις κυβερνητικές επιλογές, λέγοντας ότι και “η κριτική είναι μέρος μιας θεσμικής διαδικασίας”, ωστόσο η χθεσινή του ανακοίνωση ενίσχυσε τη φημολογία περί διάρρηξης των σχέσεων του με τον επικεφαλής της ΔΕΗ.
Το μπαλάκι των ευθυνών
Στην περίπτωση του Παναγιωτάκη αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτησή του προσεχώς στην Βουλή, όπου τον έχει καλέσει η ΝΔ προκειμένου να ενημερώσει για τις αιτίες απαξίωσης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και η χαλαρή αντιμετώπιση όσων χρωστούν. Εδώ και καιρό η ΔΕΗ έχει χάσει με άτυπη υπουργική απόφαση το δικαίωμα διακοπής ρεύματος σε όσους χρωστούν έως 1.000 ευρώ, και επιχειρεί να κατεβάσει το πλαφόν χαμηλότερα.
Ερωτηθείς τον Φεβρουάριο ο Γιώργος Σταθάκης, κατά πόσο, μπροστά στα τεράστια προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, αίρεται το “απαγορευτικό” διακοπών ρεύματος για οφειλές, είχε απαντήσει ότι «παραμένει το δίχτυ προστασίας για εκείνους που χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ, για τους οποίους υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα διακανονισμών και συγκεκριμένα για οφειλές έως 500 ευρώ».
Το θέμα ωστόσο είναι ότι για πολλούς από τους οφειλέτες του «1.000άρικου» δεν υπάρχει ανάγκη προστασίας, αφού οι πραγματικά ευάλωτοι προστατεύονται από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος συνεχίζει να κάνει κοινωνική πολιτική, ζητώντας από την ΔΕΗ να μην κόβει μαζικά το ρεύμα στους κακοπληρωτές, σε βάρος της ίδιας της επιχείρησης που έχει συσσωρεύσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα απλήρωτα χιλιάρικα.
(liberal.gr)
Σιγά την χαντζάρα
Ο «επικεφαλής» του τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καιμάκης, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, που είχε εγκρίνει τις αυξήσεις της προηγούμενης διοίκησης (Κορωνιωτάκης, Μπλάνας) με τον τελευταίο να μην έχει ακόμη επιστρέψει τα χρήματα., «αρχιτέκτονας» των δήθεν ΝΟΜΕ, και κλήματος Πάνου Σκουρλέτη, βεβαίως βεβαίως και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε και σαν τον Ζήκο στον Μπακαλόγατο Πάκα Πάκα Πάκα το Βατραχάκι νομίζει ότι πήρε το «Αίμα» του Σκουρλέτη πίσω.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια αλλά ας μην φάει θα έχουμε Λιθαρόσουπα