Μερικά φώτα στο προβληματικό πεδίο της απολιγνιτοποίησης ήρθε να ρίξει η χθεσινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς όμως πάλι να δώσει μια συνολική εικόνα ως προς το μέλλον των λιγντικών περιφερειών και ιδιαίτερα της απώλειας των θέσεων εργασίας.
Τις αμφιβολίες τους ως προς τις μόνιμες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν από την εγκατάσταση φ/β πάρκων έχουν εκφράσει αρκετοί δήμοι, ενώ ταυτόχρονα με δυσπιστία αντιμετωπίζουν και το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, καθώς αρκετά δήμοι αναφέρουν πως χωρίς τις υπάρχουσες υποδομές ελάχιστοι επενδυτές θα έρθουν στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.
Την έντονη ανησυχία του μέσω του Energia.gr μετέφερε και ο δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου επισημαίνοντας πως θα περίμενε όλο αυτό το διάστημα να ανακοινωθούν μέτρα συγκεκριμένα, για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας θα οδηγηθεί σε οικονομική φτωχοποίηση.
Το σκέλος που αφορά στις μελλοντικές θέσεις εργασίας δεν αποτελεί έναν αμελητέο παράγοντα, καθώς σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το 10% των εργαζομένων της Δ. Μακεδονίας εργάζονται στον κλάδο της ενέργειας και εξόρυξης, που αντιπροσωπεύει 25-30% των εργαζομένων στους άμεσα επηρεαζόμενους Δήμους Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ το 4% των εργαζομένων της Πελοποννήσου (15.6 χιλ. το 2017 – ΕΛΣΤΑΤ) εργάζονται στον κλάδο της ενέργειας και εξόρυξης κυρίως στις περιοχές της Αρκαδίας (Μεγαλόπολη) και Κορινθίας (διυλιστήρια). Σύμφωνα με τα αρχεία της ΔΕΗ τον Μάιο του 2020, στη Μεγαλόπολη απασχολούνταν 749 άτομα.
Μια ενδεικτική εικόνα των εκτιμήσεων του ΥΠΕΝ ως προς την δημιουργία θέσεων εργασίας φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Από κει και πέρα τα 12 βήματα προς τη μετα-λιγνιτική εποχή, όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι: η ταχεία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 2.3 GW στη Δυτική Μακεδονία, η συμφωνία ΕΛΠΕ με την Γερμανική Juwi για κατασκευή φ/β πάρκου ισχύος 206MW στην Κοζάνη, η πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, η έγκαιρη αποκατάσταση των ορυχείων της ΔΕΗ, η εναλλακτική θέρμανση περιοχών μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ο χωροταξικός σχεδιασμός για την αναπτυξιακή προοπτική των λιγνιτικών περιοχών, η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές, η απόδοση του λιγνιτικού πόρου της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση των λιγνιτικών περιοχών της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η στήριξη των σχεδίων των τοπικών ΦΟΣΔΑ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα, η ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου του Πανεπιστημίου της Δυτ. Μακεδονίας και τέλος το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης.