Απαγορεύεται το κυνήγι για άλλα τρία χρόνια σε έκταση σαράντα δύο χιλιάδων στρεμμάτων (42.000,00 στρ.), που περιλαμβάνει τα όρια του πρώην Καταφυγίου Άγριας Ζωής «ΚΟΥΡΙ» στο Δήμο Κοζάνης.
Πιο αναλυτικά, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανανεώνεται η ισχύς της προηγούμενης απόφασης απαγόρευσης θήρας (86712/23.06.2017, Β´ 2319) και παρατείνεται για άλλα τρία (3) χρόνια, ήτοι για τις κυνηγετικές περιόδους 2021-2022, 2022-2023 και 2023-2024, η απαγόρευση κυνηγιού όλων των θηραμάτων σε έκταση 42 χιλ. στρ., που περιλαμβάνει τα όρια του πρώην Καταφυγίου Άγριας Ζωής «ΚΟΥΡΙ» περιοχής Δήμου Κοζάνης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής όσο αφορά ο καθεστώς απαγόρευσης του κυνηγίου. Το 1976, με απόφαση του υπουργού Γεωργίας ιδρύεται μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων «εις περιοχήν Δήμου Κοζάνης και κοινοτήτων Πτελέας, Δρεπάνου Ν. Κοζάνης», σε έκταση 30.000 στρ. Με νέα υπουργική απόφαση το 1981 τροποποιήθηκαν το όρια του καταφυγίου θηραμάτων και επεκτάθηκε σε έκταση 42.000 στρ. Μετά την έναρξη ισχύος του ν. 2637/1998, μετονομάστηκε από καταφύγιο θηραμάτων σε καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ). Τον Ιούλιο του 2014, με απόφαση του αναπλ. υπουργού ΠΕΚΑ, καταργήθηκε το εν λόγω ΚΑΖ, διότι «είχε απωλέσει λόγω πολλαπλών εξωγενών παραγόντων, τον προστατευτικό για την άγρια ζωή χαρακτήρα του», αναφέρει η απόφαση. Η κατάργηση του προστατευτικού καθεστώτος δεν κράτησε για πολύ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με νέα απόφαση, της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας αυτή τη φορά, απαγορεύτηκε το κυνήγι για τρία χρόνια. Το Ιούλιο του 2017, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ανανεώθηκε η ισχύς της απόφασης απαγόρευσης θήρας για άλλα τρία χρόνια, έως 31.07.2020.
Για την έκδοση της πρόσφατης απόφασης ανανέωσης ή παράτασης της απαγόρευσης κυνηγιού συμφώνησε και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης. «Σκοπός της εν λόγω απαγορευτικής διάταξης είναι η προστασία και η ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου και εν γένει της πανίδας της περιοχής». Στην συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με την απόφαση, «επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την προστασία, ανάπτυξη και αναπαραγωγή του θηραματικού πλούτου και το γεγονός ότι η πανίδα παρά την παρέλευση των τριών ετών απαγόρευσης της θήρας, χρήζει περαιτέρω προστασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός».
Τα όρια της έκτασης στους χάρτες google ΕΔΩ…
Περιγραφή ορίων έκτασης
Αρχίζουν από το άκρο της πόλεως Κοζάνης, ακολουθεί το δημόσιο δρόμο προς Σέρβια μέχρι κτήματος Τσελίκα, από εκεί ακολουθεί το ρέμα άκρο του δάσους Πετρανών όπου υπάρχει και παράλληλο μονοπάτι και φθάνει στην Τ.Κ Πτελέας, από εκεί με κατεύθυνση προς βορρά ακολουθεί τον αγροτικό δρόμο Πτελέας – Δρεπάνου μέχρι να συναντήσει το δημόσιο δρόμο προς Κοζάνη μέχρι παρακαμπτηρίου προς Πτολεμαΐδα, από εκεί στην Τ.Κ. Κοίλων. Από Κοίλα ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο προς Ν. Νικόπολη, στην συνέχεια αγροτικό δρόμο προς Βατερό μέχρι συναντήσεως Δημοσίου Δρόμου Κοζάνης – Καστοριάς και από εκεί ακολουθεί το δημόσιο δρόμο Βατερού – Κοζάνης μέχρι το σημείο από όπου άρχισε, ήτοι άκρο πόλεως Κοζάνης.