Η μέρα ήταν αφιερωμένη σήμερα στη Δυτική Μακεδονία. Στην Κοζάνη και στη Φλώρινα. Μαζί με την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας επισκεφτήκαμε τις λιγνιτικές περιοχές για να δούμε από κοντά πώς εξελίσσεται η πορεία της απολιγνιτοποίησης. Μόλις προχθές άλλωστε παρουσιάσαμε το masterplan για τη δίκαιη μετάβαση στις περιοχές αυτές.
Πήγαμε στην Ακρινή. Στη λίμνη Πολυφύτου. Στη μονάδα διαχείρισης των αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά και στο κτήμα Άλφα στη Φλώρινα. Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να έχει μέλλον τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.
Αυτό γίνεται άλλωστε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η απολιγνιτοποίηση να γίνει με τον ομαλότερο τρόπο.
Ωστόσο είδα ακόμα μια φορά ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει μέλλον και πέρα από το λιγνίτη. Γύρω από το φράγμα Πολυφύτου μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη. Τα χωράφια επίσης στο μέλλον θα αρδεύονται έτσι ώστε η περιοχή να μπει δυναμικά στην σύγχρονη Γεωργία. Το κτήμα Άλφα είναι απόδειξη ότι η οινοποιία μπορεί να είναι από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά και η σύγχρονη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων δείχνει ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να περάσει μπροστά. Και να δείξει το δρόμο στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η Δυτική Μακεδονία έχει μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι πράσινο και ευρωπαϊκό. Είναι δέσμευσή μου ότι θα το χτίσουμε μαζί!
Την ομιλία του Τσίπρα στα Κοίλα αντέγραψε;
Από διαπιστώσεις χορτάσαμε τόσα χρόνια από τους προηγούμενους, συνέδρια από δω, συναντήσεις από εκεί, έτσι να’χουμε να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με μια από τα ίδια!
πήγαμε μια βόλτα, είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω, δεν θα μας βγάλετε και υπεύθυνους σε 5-6 χρόνια
Δεν είναι μόνο η περιοχή γύρω από το φράγμα Πολυφύτου κ. Χατζηδάκη. Η λίμνη εκτείνεται έως Αιανή και Ρύμνιο με σημαντικές φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές.
Άντε πάλι!!!!. Τόση τουριστική ανάπτυξη ούτε η Ριβιέρα,
Και ειδικά τώρα που είναι 3 Δήμοι του νομού Κοζάνης συν Δεσκάτης και Γρεβενών σίγουρα θα έχει τουλάχιστον τρία τουριστικά προγράμματα, καραβάκια για τους τουρίστες, βραδιές γευσιγνωσίας, οινοποσίας, δρόμους κρασιού, ιστορικές διαδρομές, ξεναγήσεις στα φράγματα, στα φαράγγια κλπ.
Όπερ έδει δείξαι…
Που στην σοβαρή και πλήρως ειδικευμένη μελέτη δεν υπήρχε καν αναφορά για το φράγμα του Πολυφύτου!! Ας είναι καλά το Κοζαν γρ που ανέδειξε το θέμα!!!!!!! Αλήθεια τί να πιστέψει κανείς…
Αναπτυξη γυρω απο το φραγμα!τι αναπτυξη βρε !στο φραγμα θα κανουν διακοπες οι τουριστες η θα πηγαινουν στην θαλασσα;
Τα πράγματα είναι απλά.
Μια ματιά στην “φούσκα” της Λίμνης Πλαστήρα (Καρδίτσα) και τα λέει όλα.
Τα χωριά γύρω από την λίμνη ποντάραμε στον τουρισμό, γίνανε σοβαρές επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, για μια δεκαετία όταν υπήρχαν δραχμές, ή € δανεικά ή όχι δεν έχει καμιά σημασία, τα πράγματα πήγαιναν καλά αρκετά καλά, όταν στένεψαν οι τσέπες μας, σταμάτησε και το «πάρτι» του «Αγροτουρισμού», και έμειναν τα χρέη και τα καταλύματα και οι υποδομές να ρημάζουν..
Ποιοι απλό δεν γίνεται. Κάντε το όπως ο Ρούσβελτ, δώστε χρήμα στους πολλούς, για να σώσετε του λίγους, αφού στο τέλος το χρήμα καταλήγει σε έναν. Ούτε Κουμμουνιστικά ούτε σοσιαλιστικά Απλά καπιταλιστικά, αλλά όχι παρασιτικά.
Η σημερινοί φωστήρες, με τα Μπουκωμένα ολοκληρωτικού τύπου ΜΜΕ νομίζουν ότι αρκεί η εικόνα. Μπορεί να ξεγελάς λίγους για πολλή. Πολλούς για λίγο. Όλους για πάντα αρκετά δύσκολο.
Έπρεπε ο σχεδιασμός της μετεγκατάστασης των χωριών κλειτους, ακριβής και ποντοκωμης να είχε σχεδιαστεί να γίνου παραλίμνια χωριά και όχι στην περιοχή του άργιλου κτλ. Αν γινόντουσαν εκεί καινούργια σύγχρονα χωριά με προϋποθέσεις ανάπτυξης και τουρισμού με εκμετάλλευση της τεράστιας λίμνης της περιοχής μας.
Κλείτου,Ακρινής και Ποντοκώμης,Δημήτρη!
Φυσικά τουριστική ανάπτυξη. Με φόντο τις ανεμογεννήτριες και την μαβε! Και με αυξομοιουμενη λίμνη! Ούτε για χάντρες δεν μας έχουνε!
Υγ το θέμα της γέφυρας τι έγινε ρε παιδιά; Όλα καλά; Τώρα δεν πέφτει;
Έχουμε 2020 και ακόμη διαπιστώσεις γίνονται.Ειναι να κτυπάς το κεφάλι στον τοίχο.Εργα θέλουμε ρε έργα θέλουμε,φτάνει πιά με τις επισκέψεις και τις διαπιστώσεις, μπουχτίσαμε.