Με τα πιο «μελανά» χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των Ενεργειακών Σωματείων της περιοχής από του βήματος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και πώληση Μονάδων για την περιοχή, καλώντας με τη σειρά τους όλους τους πολίτες, φορείς και μη να δώσουν βροντερό παρόν στο συλλαλητήριο που προετοιμάζεται στην Πτολεμαΐδα.
Συγκλονιστικός στην περιγραφή του ο Μόσχος Μόσχου Πρόεδρος του «Σπάρτακου», για τα όσα είδε σε έναν πρώην έντονα ενεργό βιομηχανικό χώρο, το Μαντούδι Ευβοίας:
«Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να γίνει πεδίου τόπος. Το 1992 ως νέος εργαζόμενος με πήραν οι παλιοί συνδικαλιστές και πήγαμε στο Μαντούδι. Είχε γίνει αποβιομηχάνιση και είδα πράγματα που δεν θα μου φύγουν από τη μνήμη μέχρι να πεθάνω. Ανθρώπους να ανοίγουν κάδους για να βρουν φαγητό. Μια περιοχή που σήμερα έχει το μισό πληθυσμό που είχε το 1992. Αυτά είναι μπροστά μας είναι προ των πυλών…».
Να ρίξουν την Κυβέρνηση και να μην ψηφίσουν την πώληση των Μονάδων κάλεσε τους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας ο Κώστας Θεοχάρης Πρόεδρος της «Ένωσης»: «Χώρα που δεν έχει υπό δημόσιο έλεγχο την ενέργεια, τα νερά και τα αγαθά της, δεν έχει μέλλον. Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στους Βουλευτές, γιατί αυτοί έχουν το ‘’μαχαίρι’’ να μην ψηφίσουν το έγκλημα που προωθείται και να πέσει η Κυβέρνηση».
Ηχηρό μήνυμα ενότητας ζήτησε να σταλεί από την περιοχή μας ο Άρης Κουρκούτας, απερχόμενος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης: «Πριν από 2 χρόνια κάναμε πολύ μεγάλο συλλαλητήριο για την κατάσταση στα Νοσοκομεία μας. Εκεί ακούστηκε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας. Το ανάλογο μήνυμα πρέπει να στείλουμε και σήμερα. Ξέρουμε όλοι τι θα γίνει αν περάσει η ΔΕΗ στα ιδιωτικά χέρια…».
Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε την αυτάρκεια μιας χώρας στην ενέργεια ο Σάκης Μάστορας Γραμματέας του «Σπάρτακου», που δήλωσε σύμφωνος –παρά τις όποιες παρελθοντικές διαφωνίες με τη Δημοτική Αρχή- στο σχέδιο ψηφίσματος και δράσης που πρότεινε και ο Δήμαρχος Κοζάνης: «Η αυτάρκεια στην ασφάλεια της χώρας είναι υψίστης σημασίας. Και η αυτάρκεια στην ενέργεια είναι στο ίδιο επίπεδο με την ασφάλεια. Δεν μπορεί μια χώρα που δεν έχει αυτάρκεια στην ενέργεια να πατήσει στα πόδια της και να έχει ευημερία.
Με την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και με τον Δήμαρχο προσωπικά είχαμε πολλές φορές διαφωνία. Προσυπογράφω όμως μέχρι κεραίας το σχέδιο απόφασης που καταθέτει έτσι όπως αυτό θα προστεθεί και από τα άλλα μέλη του Δ.Σ.
Η τοπική κοινωνία απαιτεί (και το απαιτεί με κεφαλαία γράμματα) την προσοχή που της πρέπει ούτως ώστε να έχει μια δίκαιη μετάβαση στο καθεστώς της μεταλιγνιτικής περιόδου».
Tίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr
Μ. Μόσχου στο Δ.Σ. Κοζάνης για ΔΕΗ
Κ. Θεοχάρης στο Δ.Σ. Κοζάνης για πώληση ΔΕΗ
Α. Κουρκούτας Δ.Σ. Κοζάνης για πώληση ΔΕΗ
Σάκης Μάστορας
Η μόνη λύση για να μην σβήσουν η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα είναι να ενεργοποιηθεί σχέδιο για συνένωση των δύο πόλεων για την δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού δήμου, 200.000 και πλέον κατοίκων. Μέσα από σοβαρές μελέτες επιστημόνων όπως συνέβει και σε άλλες χώρες και με ορίζοντα 10-20 ετών από σήμερα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, μόνο έτσι θα κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή. Όλα τα άλλα είναι πρόσκαιρα και εφήμερα και πλέον τα περιθώρια δείχνουν τρομακτικά στενά.
ΠΟΛΥ ΑΦΕΛΗΣ Η ΙΔΕΑ !!
ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ??
Πολλά !
Δεν είναι ιδέα. Είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος για τις δύο πόλεις οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα υποστούν μία τεράστια πληθυσμιακή σμίκρυνση όπως είπε και ένας φίλος σε προηγούμενες αναρτήσεις. Προφανώς και δεν αντιλαμβάνεσαι τις εξελίξεις προκειμένου να βγεις από το μικρόκοσμό σου και να χαρακτηρίζεις κάτι ως αφελές τόσο εύκολα. Απλά βάλε τον εαυτό σου σε τι πόλη θα ήθελες να ζεις τα επόμενα 10 χρόνια εσύ και τα παιδιά σου. Σε δύο κωμοπόλεις των 20.000 κατοίκων ή σε έναν διευρυμένο δήμο των 200.000 κατοίκων, η οποία θα έχει την δύναμη να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον χωρίς την εξάρτηση από την Δ.Ε.Η? Σκέψου πόσα πράγματα θα μπορείς να διεκδικήσεις ως ένας τέτοιος μητροπολιτικός δήμος, πόσες οικονομίες κλίμακας θα δημιουργηθούν, πόσες υποδομές, βιομηχανικές / επιχειρηματικές ζώνες, δημιουργία ενιαίου πλαισίου αποκατάστασης των εδαφών των ορυχείων, πίεσης στην κεντρική εξουσία ως ενιαία οντότητα κτλ.
Ο Κουρκούτας ως τι μιλά;
Με ποιά ιδιότητα;
Μήπως μπορεί να μας πει πόσα χρόνια έχει να πατήσει στο Ορυχείο;
Αλλά και μήπως ξέχασε ότι έχει απολέσει την ιδιότητα του Δεητζή αφού είναι Άνεργος αλλά και την ιδιότητα του Προέδρου!!!