Πως να επιτύχετε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή της πρώτης επιλογής σας (του Ν. Κολοβού)

22 Σεπτέμβριος 2020
10:39
Κανένα σχόλιο

– Βήμα 1: Σκεφθείτε και αποφασίστε σε ποια σχολή θέλετε να επιτύχετε
Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο άρθρο της αρθρογραφίας με τίτλο «Πώς να επιτύχετε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή της πρώτης επιλογής σας». Η αρθρογραφία βασίζεται στις Αρχές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και σκοπό έχει την ενίσχυση της προσπάθειας των μαθητών/τριών της τελευταίας τάξης του Λυκείου να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.
Όλα όσα αναφέρουμε και θα αναφέρουμε σε επόμενα άρθρα είναι δοκιμασμένα στην πράξη και δουλεύουν για εσάς εφόσον κι εσείς τα εφαρμόζετε πιστά.
Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, προκειμένου να εισαχθείτε στη σχολή της πρώτης επιλογής σας, είναι να σκεφθείτε και να αποφασίσετε σε ποια σχολή θέλετε να επιτύχετε. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται και όσο φαίνεται. Απαιτεί έρευνα, περισυλλογή, επεξεργασία, σκέψη, απόφαση και κυρίως, ενέργειες από μέρους σας.
Ρωτήστε ανθρώπους που μπορούν να σας συμβουλεύσουν, επιτυχημένους επιστήμονες, επιτυχημένους επαγγελματίες. Συζητήστε μαζί τους, μάθετε για τις σπουδές, για τις σχολές, για τις προοπτικές εξέλιξης, ανάπτυξης, για τις επαγγελματικές σας επιλογές.
Να θυμάστε:
Όλα ξεκινούν από τη σκέψη.
Καλύτερες σκέψεις οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις
Καλύτερες αποφάσεις οδηγούν σε καλύτερες ενέργειες
Καλύτερες ενέργειες οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα
Αυτό το οποίο θα επιλέξετε πρέπει να το θέλετε πολύ. Πρέπει όχι απλά να σας αρέσει, αλλά να σας συναρπάζει, να διεγείρει τις αισθήσεις σας, να δημιουργεί συναισθήματα και να σας ενεργοποιεί.
Η επιλογή σας πρέπει να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για εσάς, ώστε να παραμερίζετε και να προσπερνάτε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή σας και να αφοσιώνεστε συνεχώς στην επίτευξη του στόχου σας. Έτσι θα μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα οτιδήποτε σας φέρνει πιο κοντά στο στόχο σας.
Όπως έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο, στη σχολή της πρώτης επιλογής τους εισάγονται οι μαθητές που επιτυγχάνουν υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις. Εισάγονται αυτοί που έχουν ξεκαθαρίσει ποια σχολή είναι η πρώτη επιλογή τους και εστιάζουν όλες τις δυνάμεις τους στην επίτευξη του στόχου τους.
Ποια είναι η σχολή της πρώτης επιλογής σας;
Για ποιους λόγους την επιλέγετε;
Τι προσδοκάτε με την είσοδό σας σ’ αυτή τη σχολή;
Πάρτε μία σελίδα Α4 και γράψτε τις απαντήσεις σας στις παραπάνω ερωτήσεις. Απαντήστε όσο καλύτερα μπορείτε. Ο γραπτός λόγος μένει, υπενθυμίζει, δεσμεύει, ενισχύει το υποσυνείδητο, διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, οι σκέψεις σας παραμένουν ενεργές και σας ωθούν σε δράση.
Απαντήστε στις παραπάνω ερωτήσεις με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Με όση μεγαλύτερη σαφήνεια τις απαντήσετε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα προσεγγίσετε την επιλογή σας.
Όσο πιο σαφείς είναι οι απαντήσεις σας, τόσο πιο σαφής γίνεται ο στόχος σας, τόσο πιο ισχυρό κίνητρο αποκτάτε και τόσο πιο αποτελεσματική είναι η προσπάθειά σας.
Το βήμα αυτό είναι καθοριστικό καθώς:
Ξεκαθαρίζει τη σκέψη σας
Μετατρέπει την επιθυμία σας σε στόχο
Ενεργοποιεί τις αισθήσεις σας και τα συναισθήματά σας
Εστιάζει όλες σας τις δυνάμεις στο στόχο
Σας θέτει σε τροχιά επιτυχίας
Με απλά λόγια, σας βοηθάει να σκέφτεστε και να δίνετε απαντήσεις στο:
τι κάνετε
πώς το κάνετε
γιατί το κάνετε
Έχοντας ξεκαθαρίσει μέσα σας ποια είναι η σχολή της πρώτης επιλογής σας, την κάνετε πλέον πρώτη προτεραιότητα στην καθημερινότητά σας, στις συζητήσεις σας, στις συναναστροφές σας. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε ένθερμα την επιλογή σας, διεγείρετε το υποσυνείδητό σας, δημιουργείτε νέα συναισθήματα και λειτουργείτε πλέον νύχτα μέρα έχοντας ως βασική σας προτεραιότητα την επίτευξη του στόχου σας.

Νέστωρ Ι. Κολοβός
Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Email:[email protected]

Υ.Γ. Τα άρθρα εκφράζουν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και βασίζονται στην επιστημονική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία του. Έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως συμβουλές, παραινέσεις ή προτροπές, ούτε ως «συνταγές» επιτυχίας. Καμία τέτοια υπόσχεση δεν παρέχεται, ούτε υπονοείται, ο δε αναγνώστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις όποιες αποφάσεις και επιλογές του.

Μείνετε συντονισμένοι