Αποκλεισμό των έργων αερίου από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης προτείνει έρευνα της Ember – 11 από τις 18 χώρες -άνθρακα, ανάμεσά του κι η Ελλάδα, δε διαθέτουν πλάνο απανθρακοποίησης, συμβατό με τους στόχους για το Κλίμα

28 Σεπτεμβρίου 2020
08:16
Κανένα σχόλιο

Σύμφωνα με την Ember, όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταργήσουν τον άνθρακα ως το 2030 και να μεταβούν απευθείας στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Να αποκλειστούν από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης έργα που σχετίζονται με το φυσικό αέριο ή άλλα ορυκτά καύσιμα, προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρευνα της Ember, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η έρευνα της Ember με τίτλο «Δίκαιη μετάβαση ή Μόνον Λόγια» υποστηρίζει ότι οι 11 από τις 18 χώρες- μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή δεν διαθέτουν σχέδιο συμβατό με τους στόχους του Παρισιού για την κατάργηση του άνθρακα, ενώ σχολιάζοντας το ελληνικό ΕΣΕΚ το περιγράφει ως ένα σχέδιο που προβλέπει την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ορυκτά καύσιμα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα οι 7 χώρες μέλη της ΕΕ σκοπεύουν να διατηρήσουν ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή πέραν του 2030, διεκδικούν όμως τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Πρόκειται για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Σλοβενία.

Σημαντική αύξηση του αερίου σε τέσσερις χώρες

Σύμφωνα με τα εθνικά τους σχέδια η συνολική εγκατεστημένη ανθρακική ισχύς στις 7 χώρες θα μειωθεί μόνον κατά 42% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μετά το 2030 θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανθρακικές μονάδες ισχύος 52 GW, εκ των οποίων περίπου το 90% θα βρίσκεται στην Τσεχία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Τέσσερις χώρες σκοπεύουν να καταργήσουν τον άνθρακα/λιγνίτη ως το 2030 αλλά θα αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος με ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Ιρλανδία που σκοπεύουν μεν να κλείσουν όλες τις ανθρακικές/λιγνιτικές μονάδες, αυξάνοντας όμως σημαντικά τη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Επτά χώρες έχουν δρομολογήσει την επίτευξη των στόχων του 2030 και την απανθρακοποίηση χωρίς σημαντική αύξηση της χρήσης άλλων ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

Χωρίς πλάνο απανθρακοποίησης 11 χώρες

«Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ που χρησιμοποιούν άνθρακα/λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι έτοιμες για μία δίκαιη μετάβαση. Είτε δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα ως το 2030, είτε σχεδιάζουν να τον υποκαταστήσουν με άλλα ορυκτά καύσιμα – ένα ακόμα αδιέξοδο αν η ΕΕ θέλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Τώρα είναι η ώρα για τη στήριξη των περιοχών άνθρακα στις χώρες που προσπαθούν να υλοποιήσουν μία γνήσια και ταχεία ενεργειακή μετάβαση. Αλλά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης λειτουργεί σαν να ανταμείβει την αδράνεια αντί της πραγματικής κλιματικής φιλοδοξίας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Ember κ. Charles Moore.

Για να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος της συμφωνίας του Παρισιού και να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταργήσουν τον άνθρακα ως το 2030 και να μεταβούν απευθείας στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να αυξήσουν τη χρήση άλλων ορυκτών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, υποστηρίζει η Ember, υπογραμμίζοντας ότι η ανάλυση των ΕΣΕΚ δείχνει ότι οι 11 από τις 18 χώρες-άνθρακα δεν διαθέτουν πλάνο απανθρακοποίησης, συμβατό με τους στόχους για το Κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι