Στην Κοζάνη, εδώ και δεκαετίες, καλλιεργούνται δύο μοναδικά προϊόντα: ο κρόκος και η λεβάντα. Στα τέλη του 20ου αιώνα, οι παραγωγοί οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς, τυποποίησαν τα προϊόντα και προχώρησαν στην εξαγωγή τους.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κρόκου στην Ευρώπη. Το ελληνικό σαφράν φτάνει μέχρι την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η λεβάντα, μαζί με άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, εξάγεται στον Καναδά, την Αμερική και την Ευρώπη.
Στόχος, για τα επόμενα χρόνια, είναι οι πωλήσεις περισσότερων τυποποιημένων προϊόντων και η είσοδος σε περισσότερες αγορές ανά τον κόσμο.
Για τον εορτασμό των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, τιμάμε το χθες και σχεδιάζουμε το αύριο. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αναδεικνύει την Ελλάδα που δημιουργεί και προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση.
Αυτή η επιτροπή, Ελλάδα 2021, θα έπρεπε να αναδεικνύει για ποιόν λόγο για δεύτερη χρονιά οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν το έλαιο της λεβάντας και είναι στα πρόθυρα την επόμενη παραγωγή να μην την μαζέψουν καθόλου,δεν μπορεί καθε χρόνο να έχεις μόνο έξοδα.Μ αυτά τα θέματα θα έπρεπε να ασχολείται αυτή η επιτροπή και οχι να οδηγεί τον κόσμο σε μια τόσο αμφισβητούμενη ασχολία.
To ποια σχέση έχουν τα 200 χρόνια με infomercials εσωτερικής κατανάλωσης για τον κρόκο δεν θα το μάθουμε ποτέ όμως. Στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή να κάνετε ένα βίντεο για τους παλιούς ποδοσφαιριστές του Εορδαϊκού.