Ξεκινήστε από την αγορά (του Ν. Κολοβού)

11 Οκτωβρίου 2020
07:50
Κανένα σχόλιο

 

Σε συνέχεια του άρθρου της προηγούμενης εβδομάδας, είτε είστε παλαιοί, είτε νέοι, είτε υποψήφιοι επιχειρηματίες ξεκινήστε από τα βασικά. Με απλά λόγια ξεκινήστε από την αγορά. Έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθείτε τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της αγοράς. Να καταλάβετε τη λειτουργία του χώρου όπου δραστηριοποιείστε. Μόνον έτσι θα μπορέσετε να σκεφθείτε καλύτερα και να αξιολογήσετε εάν αυτό που κάνετε μπορεί να είναι βιώσιμο. Μόνον έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε την επιχειρηματικότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων.

  • Τι είναι η αγορά;

  • Πώς λειτουργεί η αγορά;

  • Γιατί υπάρχει η αγορά;

Τρείς απλές ερωτήσεις, στις οποίες όμως οι απαντήσεις δεν είναι απλές. Κάποιοι ενδεχομένως να γελάσετε και να διαφωνήσετε, αλλά πιστέψτε με οι απαντήσεις δεν είναι απλές. Δεν τις γνωρίζει το 80% των ανθρώπων της αγοράς. Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Έτσι δείχνουν οι έρευνες. Γι αυτό και έχουμε πολλές αποτυχίες επιχειρήσεων 80% στα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυσή τους. Δεν θέλετε να ανήκετε σε αυτούς. Οι σωστές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις σας οδηγούν σε σωστή προσέγγιση της αγοράς, σε σωστή προσέγγιση της επιχειρηματικότητας και σε καλύτερα αποτελέσματα. Προσεγγίζοντας με λάθος τρόπο την αγορά, προσεγγίζετε με λάθος τρόπο την επιχειρηματικότητα και δεν έχετε τα αποτελέσματα που προσδοκάτε.

Όσοι απαντήσετε ότι «αγορά είναι ο χώρος όπου γίνονται οικονομικές συναλλαγές», απέχετε πολύ από το ζητούμενο. Απέχετε πολύ από την απάντηση που θα σας οδηγήσει στην καλύτερη προσέγγιση της αγοράς. Προς το παρόν θα αφήσω τις απαντήσεις για επόμενο άρθρο προκειμένου να σας αφήσω να σκεφθείτε λίγο περισσότερο και να εμβαθύνετε από μόνοι σας στο νόημα αυτών των βασικών ερωτήσεων. Έχει σημασία να σκεφθείτε μόνοι σας γιατί έτσι θα ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλό σας, θα σκεφθείτε καλύτερα, θα ανατρέξετε στις δραστηριότητές σας, στις εμπειρίες σας και θα μπορέσετε να αναλύσετε καλύτερα την αγορά. Αξίζει να το κάνετε, δοκιμάστε το.

Όλοι σας θέλετε να δείτε τις επιχειρήσεις σας να στέκονται στα πόδια τους, να αναπτύσσονται και να είναι αποτελεσματικές. Όλοι σας θέλετε να δημιουργήσετε κάτι σημαντικό, που να σας ικανοποιεί και να σας γεμίζει. Τι κάνετε όμως γι αυτό; Ενημερώνεστε; Συζητάτε; Συμβουλεύεστε; Εάν όχι, τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να το κάνετε; Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να ανοίξετε ένα περιοδικό; Να επισκεφθείτε το Internet; Να διαβάσετε ένα άρθρο; Να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο; Να επισκεφθείτε μια έκθεση; Να συζητήσετε με ένα φίλο επιχειρηματία; Να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό; Μήπως δεν έχετε χρόνο; Χρόνο έχετε αποδεδειγμένα πάρα πολύ, απλώς δεν τον αξιοποιείτε.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι θέμα καλών προθέσεων, προσευχών και εγκαρτέρησης. Είναι θέμα σκέψεων, αποφάσεων, ενεργειών και παραγωγής αποτελεσμάτων. Είναι θέμα κατανόησης και αντίληψης της αγοράς, αναγνώρισης ευκαιριών, εξεύρεσης συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ανάληψης πρωτοβουλιών και συνεχών βελτιώσεων. Μόνον τότε επιτυγχάνετε. Όσο θα κάνετε αυτά που κάνετε σήμερα θα έχετε και τα αποτελέσματα που έχετε σήμερα. Εάν θέλετε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να βελτιωθείτε εσείς και η επιχείρησή σας.

Να θυμάστε πάντα: Πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση βρίσκεται πάντα ένας ικανός επιχειρηματίας. Ποτέ δεν είναι αργά. Ξεκινήστε σήμερα. Ψάξτε, ρωτήστε, ενημερωθείτε, μάθετε. Η γνώση είναι δύναμη. Στην επιχειρηματικότητα και η παραμικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Νέστωρ Ι. Κολοβός

Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.

Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Email:info@kozani.net

Τηλ. 6973225228

Υ.Γ. Τα άρθρα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή. Σκοπό έχουν να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν παλαιούς, νέους και υποψήφιους επιχειρηματίες ώστε να δουν καλύτερα το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αναγνωρίσουν ευκαιρίες, να αναλάβουν δράση και να αναπτύξουν υγιείς, δυναμικές και αποτελεσματικές επιχειρήσεις. Βασίζονται σε βιβλία και σεμινάρια ανεπτυγμένων χωρών, όπου η επιχειρηματικότητα είναι τρόπος ζωής. Ευχαριστώ την ιστοσελίδα www.kozan.gr για τη φιλοξενία των άρθρων μου. Επίσης ευχαριστώ όλους τους φίλους επιχειρηματίες για τη θερμή υποδοχή των άρθρων μου.