Πως να επιτύχετε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή της πρώτης επιλογής σας – Βήμα 4: Προσδιορίστε το χρονοδιάγραμμα της μελέτης σας (του Ν. Κολοβού)

13 Οκτωβρίου 2020
10:07
Κανένα σχόλιο


 

Σήμερα παρουσιάζουμε το τέταρτο άρθρο της αρθρογραφίας με τίτλο «Πώς να επιτύχετε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή της πρώτης επιλογής σας». Η αρθρογραφία βασίζεται στις Αρχές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και σκοπό έχει την ενίσχυση της προσπάθειας των μαθητών/τριών της τελευταίας τάξης του Λυκείου να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Όσοι δεν διαβάσατε τα προηγούμενα άρθρα, καλό είναι να τα διαβάσετε, για να έχετε συνέχεια.

Το τέταρτο βήμα που μπορείτε να κάνετε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, για να εισαχθείτε στη σχολή της πρώτης επιλογής σας, είναι να προσδιορίσετε και να συντάξετε το χρονοδιάγραμμα της μελέτης σας.

Το να λέτε απλώς ότι θα διαβάζετε ή θα βάζετε στόχους δεν αρκεί. Η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει την ύπαρξη σχεδιασμού, χρονοδιαγραμμάτων και συγκεκριμένες ημερομηνίες προθεσμίας επίτευξης. Τα χρονοδιαγράμματα, εκτός από λίστες μαθημάτων, προγράμματα μελέτης και σειρά ενεργειών, εμπεριέχουν σαφείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για την ολοκλήρωσή τους. Μόνον τότε οι στόχοι αποκτούν υπόσταση, ενεργοποιούν τη σκέψη και ωθούν σε δράση.

Ο σχεδιασμός φέρνει το μέλλον στο παρόν κι έτσι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε τώρα.

Πώς τρώμε έναν ελέφαντα; Μπουκιά-μπουκιά.

Έτσι ακριβώς χωρίζετε την ύλη που έχετε να καλύψετε σε κομμάτια και βήμα-βήμα την καλύπτετε ξεκινώντας από την αρχή, για να καλύψετε τα κενά σας.

Η σκέψη σας, η ικανότητά σας να σκέφτεστε, να σχεδιάζετε, να αποφασίζετε και να δουλεύετε με προτεραιότητες είναι το πιο ισχυρό όπλο σας στο να ξεπερνάτε την αναβλητικότητα, να αυξάνετε την παραγωγικότητα, να βελτιώνετε την απόδοσή σας και να επιτυγχάνετε καλύτερα αποτελέσματα.

Η ικανότητά σας να βάζετε στόχους, να σχεδιάζετε και να ενεργείτε συστηματικά για την ολοκλήρωσή τους καθορίζει την πορεία και την εξέλιξή σας γενικώς. Η σκέψη και ο σχεδιασμός ξεκλειδώνουν τις πνευματικές σας δυνάμεις, ενεργοποιούν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τις πνευματικές και φυσικές σας ενέργειες.

Η ικανότητά σας να κάνετε αποτελεσματικά σχέδια, πριν αναλάβετε δράση, αποτελεί μέτρο της συνολικής σας επίδοσης. Όσο καλύτερος είναι ο σχεδιασμός σας, τόσο πιο εύκολα ξεπερνάτε την αναβλητικότητα για να ξεκινήσετε, να κάνετε τη δύσκολη δουλειά και να συνεχίσετε.

Κάθε λεπτό που διαθέτετε για σχεδιασμό σάς εξοικονομεί δέκα λεπτά από την εκτέλεση. Χρειάζεστε μόνον 10 λεπτά για να σχεδιάσετε τη μέρα σας, αλλά αυτή η μικρή επένδυση χρόνου σας εξοικονομεί δύο ώρες χρόνου και προσπάθειας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ο σχεδιασμός της μέρας σας είναι πολύ απλός. Σε ένα απλό φύλλο χαρτιού συντάσσετε μια λίστα ενεργειών.

Πάντα να δουλεύετε με λίστα. Όταν κάτι σας έρχεται στο νου σας, γράψτε το στη λίστα σας πριν το κάνετε. Μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας κατά 25% και να κερδίζετε δύο ώρες κάθε μέρα από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Κάντε τη λίστα σας το βράδυ της προηγουμένης και προσθέτετε οτιδήποτε δεν έχετε ολοκληρώσει στη λίστα της επομένης. Όταν κάνετε τη λίστα σας το προηγούμενο βράδυ, η υποσυνείδητη σκέψη σας δουλεύει επάνω στη λίστα όλη νύχτα, ενώ εσείς κοιμάστε. Συχνά θα ξυπνάτε με καλύτερες ιδέες και σκέψεις για να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα και καλύτερα από ό,τι είχατε σκεφτεί αρχικά. Όσο περισσότερο χρόνο διαθέτετε για να κάνετε τη λίστα σας εκ των προτέρων, τόσο πιο επαρκείς και αποτελεσματικοί θα είστε.

Κάντε λίστες τριμηνιαίες, μηνιαίες, εβδομαδιαίες, ημερήσιες. Έτσι θα διατηρείτε καλύτερο έλεγχο της μελέτης σας και θα συμπληρώνετε τα κενά σας.

Καθώς δουλεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τσεκάρετε τις δουλειές που έχετε ολοκληρώσει. Αυτό σας δίνει μια οπτική εικόνα της ολοκλήρωσης του στόχου σας, δημιουργεί το αίσθημα της επιτυχίας και σας ωθεί προς τα εμπρός.

Διαπιστώνοντας την πρόοδο καθώς δουλεύετε μέσω της λίστας σας αποκτάτε μεγαλύτερο κίνητρο και περισσότερη ενέργεια. Επίσης αυτό αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας και τον αυτοσεβασμό σας. Το κυριότερο, διαπιστώνετε σταδιακά πώς η σταθερή και εμφανής πρόοδος σάς ωθεί προς τα εμπρός και σας βοηθάει να ξεπερνάτε την αναβλητικότητα.

Νέστωρ Ι. Κολοβός

Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.

Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Email:info@kozani.net

Υ.Γ. Τα άρθρα εκφράζουν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και βασίζονται στην επιστημονική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία του. Έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως συμβουλές, παραινέσεις ή προτροπές, ούτε ως «συνταγές» επιτυχίας. Καμία τέτοια υπόσχεση δεν παρέχεται, ούτε υπονοείται, ο δε αναγνώστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις όποιες αποφάσεις και επιλογές του.

Μείνετε συντονισμένοι