Αγαπητέ Δήμαρχε,
Η ΠΕΔ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ από το Μάρτιο 2020 ανακοίνωσε τις θέσεις και προτάσεις της για μια δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, τονίζοντας ότι το κείμενο αποτέλεσε την κοινή και ομόφωνη απόφαση των προτάσεων που κατέθεσαν οι Δήμοι. Τόνιζε επίσης με πολύ έμφαση, στο πραγματικά σοβαρό κειμενο σας, ΘΕΩΡΟΎΜΕ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΡΟΜΟΛΌΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ,ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΝΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΊΣΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
Υπογράμμιζε παραπέρα δεν μπορούμε να δεχθούμε εξελίξεις για την Περιφέρεια μας χωρίς την εμπλοκή και συναίνεση της κοινωνίας. Εξ άλλου σε Παγκόσμιο Επίπεδο δεν υπάρχει πετυχημένη ανάλογη εμπειρία χωρίς την συναίνεση της κοινωνίας,των εργαζομένων και των τοπικών φορέων. Δυστυχώς η πορεία των εξελίξεων δημιούργησε σοβαρές και δραματικές καταστάσεις. Η δραστική μείωση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης μετάβασης της Ευρωπαϊκής Μετάβασης, ΑΠΟ 40 δισ.σε 17,5 δισ.,η μεγάλη περικοπή του μεριδίου της Ελλάδας στα 500 εκατ.περιπου είναι ουσιαστική αδικία για την χώρα μας . Το παράλογο της εξέλιξής αυτης ειναι ενω η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τον ρυθμό απεξάρτησης από τον λιγνίτη , για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης τελικά βρέθηκε στην ένατη θέση πίσω από Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μεχρι σήμερα καποια ενημέρωση από την Κυβέρνηση. Η βίαιη μετάβαση στην ΜΕΤΑΛΙΓΝΗΤΙΚΗ εποχή είναι πλήρως απρογραμμάτιστη και χωρίς σχέδιο, το δείχνει ξεκάθαρα το επίσημο master plan της Κυβέρνησης που δόθηκε αυτές τις μέρες στην δημοσιότητα. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η Δ. Μακεδονία να γνωρίσει την αποβιομηχάνιση , την ερημοποίηση, την κοινωνική και οικονομική καταστροφή !!! Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει την δραματική μείωση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ,με φορολογικά κίνητρα, οριζόντια εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης και επιτάχυνση των χωροταξικών, πολεοδομικών παρεμβάσεων.
Μάταια, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αναφέρει μονο γενικά και αόριστα πως θα καλυφθεί το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του 1δισ. Υπάρχει κοντολογίς εξαιρετική ασάφεια ως προς την χρηματοδότηση. Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την όσο λιγότερο τραυματική μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ !!! Είναι ακατόρθωτο, αδύνατο η στροφή τοπικών οικονομιών που είναι εντελώς εξαρτημένες από την λιγνιτική δραστηριότητα να υλοποιηθεί ώς το 2023.Στην ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, δεν υπάρχει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ στον κόσμο πού να κατάφερε μέσα σ ένα τόσο σύντομα διάστημα μια τοπική και γενικώτερη αναπτυξιακή προσπάθεια, να έχει θετικά αποτελέσματα, μετά από μία βίαιη, υποχρεωτική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης , και να πετύχει η εναλλακτική βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, σε μελέτες του ΟΗΕ, ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, τονίζεται οτι είναι αδύνατον να γίνει αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου σε δύο με τρία χρόνια. Επισημαίνεται, ότι μετάβαση χρειάζεται 20 με 25 χρόνια. Προφανώς αυτή η περίοδος είναι η πιο κρίσιμη. Με την διαδικασία της διαβούλευσης για το λεγόμενο Master plan υπάρχει η μεγάλη ευκαιρία για την ενεργοποίηση όλων των φορέων και τής κοινωνίας. Στην επιστολή σας τονίζεται ότι σχεδιάζεται να ενημερώσετε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους τους πολίτες της Δ. Μακεδονίας και να τους καταστη’σετε κοινωνου’ς για τις δραματικές εξελίξεις. Σημειώνεται επίσης, εάν οι θέσεις σας δεν τύχουν της προσοχής των κυβερνώντων, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας με κάθε μορφή αγώνα.
Η ΣΤΑΔΙΑΚΉ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΉ ΕΠΟΧΉ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΎΜΕΝΟ!!! Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε. Ε να έχουν προγραμματίσει την διαδικασία μέχρι το 2040 – 50 και η χώρα μας 2023!!! Σε μια περίοδο που κυριαρχεί η έντονη παγκόσμια ρευστότητα στον πλανήτη η ενεργειακή ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρος για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Στην Ελλάδα η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα είναι ακόμη σημαντική διαδικασία. Η Γερμανία χρησιμοποιεί σε νέα μονάδα πρόσφατα ορυκτά καύσιμα,στην Ελλάδα η ολοκλήρωση της νέας 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η οποία σημειωτέο θα είναι εντελώς αντιρυπαντικ’η και ιδαιτερα ανταγωνισπτικη’, παραγωγική, προκαλεί πολλά ιδιωτικά συμφέροντα…… Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μάλιστα άμεσα? να μας πει επίσης εάν είναι δυνατόν να υπάρξει μελλοντικά δημόσια ΔΕΗ χωρίς την 5η μονάδα. Έστω και τώρα την τελευταία στιγμή επιβάλλεται να γίνει ουσιαστική διαβούλευση, όχι προσχηματικ’η όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να εμπλακούν όλοι οι φορείς, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι. Διαφορετικά το κοινωνικό τραύμα θα είναι μεγάλο. Η υπό ανάπτυξη, η φτωχοποίηση,η ανεργία, η έρημο ποίηση, οι πόλεις φαντάσματα μας περιμένουν…. Αυτό μας δείχνει η Παγκόσμια;;; ιστορία. Ήδη ένα παράδειγμα του σκληρού προσώπου της απολιγνιτοπο’ιησης το βιώνουν τα εκατοντάδες φορτηγά από τα ορυχεία της ΔΕΗ και τής ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει σημαντική παρουσία στην Καστοριά και στα Σε’ ρβια Κοζάνης , και η οποία παραμένει από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σίδηρο νικελίου στον κόσμο. Μήπως πρέπει να ιδωθε’ι και η ιδιωτικό ιηση της? Δυστυχώς η Κυβέρνηση με πωλητήριο εξπρές προωθεί την ιδιωτικό ποίηση μέσω τροπολογίας στη Βουλή την ΛΑΡΚΟ και ΤΗΝ ΔΕΔΔΗΕ.
Η ενεργειακή μετάβαση, αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για την χώρα μας, για την προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ενεργειακός μετά σχηματισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, στην διεύρυνση της Παραγωγικής βάσης της χωρας η οποία έχει καταστραφεί από την τις επιπτώσεις της δεκάχρονης κρίσης και επιδεινω’νεται σήμερα από την πανδημία.Τραγικό αποτέλεσμα, η αδυναμία απορρόφησης της νεολαίας, ιδιαίτερα νέων επιστημόνων και η μαζική μετανάστευση.Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη από την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα με την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και τα επτά ερευνητικά ινστιτούτα έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, να γίνει ένα από τα βασικά ερευνητικά κέντρα της πατρίδας μας. Τρανό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία χώρα!!! Η διαμόρφωση ενός προγράμματος Εθνικής Παραγωγικής Ανασυγκρ’οτησης είναι σήμερα άμεσα επιτακτική ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς, καμιά πολιτική δύναμη. Οι Έλληνες Ευρώ βουλευτές πρόσφατα συσπειρ’ ωθηκαν, στηρίζοντας την πρωτοβουλία που κατέθεσαν συνάδελφοι τους εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της αριστεράς και δήμαρχοι των λιγνιτικω’Δήμων της χώρας μας, γύρω από το πρόβλημά χρηματοδότησης του ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Είναι πολύ σημαντική η συ’μπλευση αυτή για να επιλυθεί η αδικία για την Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πρέπει να απαιτήσει η χώρα την μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση. Παράλληλα πρέπει να προσπαθήσουμε την μεγαλύτερη ενότητα των φορέων και τής κοινωνίας στην Δ. Μακεδονία, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ο φορέας των Δήμων, να πάρει πρωτοβουλίες επαφής, ενημέρωσης της Κυβέρνησης και τις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικω’ν κομμάτων για μια συζήτηση στην Βουλή του Master plan, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες τής Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν μια διαδικασία που θα επηρεάσει καθοριστικά της εξελίξεις της χώρας μας να μην συζητηθεί και γιατί όχι να ψηφισθει’ από το κοινοβούλιο. Είναι σίγουρο αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο, αντί του επικίνδυνου “ηλεκτροσόκ” που προωθεί η κυβέρνηση, να πάμε σ’ ένα ρεαλιστικό πραγματικά δίκαιο σχέδιο μετάβασης. Κοντολογίς είμαστε πλέον στο και πέντε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, άμεσα πρέπει να αφυπνιστου’με , να κινητοποιηθου’με και να αντιδράσουμε ολόκληρη η Δ. Μακεδονία. Η βίαιη επίσπευση του λουκέτου, αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα, χωρίς πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο, είναι προοπτική φτωχοποίησης και βαρβαρότητας της περιοχής!!!.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ξεχνά την καταλυτική συμβολή της Δ. Μακεδονίας, τής κοινωνίας, των εργαζομένων, στη δημιουργία της ΔΕΗ, στην ανάπτυξη της χώρας μας. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κοινότητα της Ακρινη’ς , άμεσα επείγει να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατα’ στασης.
Κριμα ….ούτε σχόλιο στον καθηγητή…