Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά από την Κυβέρνηση τη λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για την Π.Ε. Κοζάνης που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά)
Μετά την επικοινωνία που είχαν εκτάκτως χθες, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κοζάνης (ΕΒΕ) με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-βιοτεχνών, του Σωματείου Καφετεριών και Καφέ-Ζαχαροπλαστών και εστίασης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ.α., με αφορμή την επιβολή στην περιοχή μας των νέων μέτρων «κόκκινου επιπέδου» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνιού, συντάχθηκε και απεστάλη από το ΕΒΕ στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με παράλληλη κοινοποίηση στον Υφ. Πολιτικής Προστασίας και Δαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά, καθώς και στον Περιφερειάρχη ΠΔΜ, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τους Βουλευτές ΠΕ Κοζάνης και τους Δημάρχους, η παρακάτω επιστολή με θέμα: «Λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για την Π.Ε. Κοζάνης που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά)». Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, με αφορμή την ένταξη της Π.Ε. Κοζάνης στο επίπεδο 4 «αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας από τη λοίμωξη covid 19, για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική- επαγγελματική κοινότητα της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο και διαβιεί σε κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας, εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου για δεύτερη φορά “Lockdown” που συμπίπτει, εκτός άλλων, και με την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή εξαιτίας των ήδη εμφανών συνεπειών της «απολιγνιτοποίησης».
Αντιλαμβανόμαστε ότι η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου του Κορωνιού πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες τις Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, για τη στήριξη της βαθύτατα πληττόμενης τοπικής οικονομίας στην ΠΕ Κοζάνης και των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου μας που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα από το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα στο χώρο του λιανεμπορίου, ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο, καθώς το 2020 κυριολεκτικά είναι μια χρονιά με ανύπαρκτα έσοδα, ζητάμε από την Κυβέρνηση σας άμεσα να προβεί σε λήψη πρόσθετων μέτρων για την Π.Ε. Κοζάνης.
Συγκεκριμένα, μετά από επανειλημμένες συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης και τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων, του Σωματείου Καφετεριών και Καφέ-Ζαχαροπλαστείων, Εστίασης κ.α., αλλά και με τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, οι οποίοι δεν αντέχουν να περάσουν τη δεύτερη κρίση, που ήδη εξελίσσεται στην περιοχή μας, και να αντιμετωπίσουν πέραν των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τα Δημόσια Ταμεία, τον ΕΦΚΑ, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, κ.α. Οργανισμούς και τα προβλήματα επιβίωσης που συνεπάγονται οι μηδενικές εισπράξεις από τις κλειστές επιχειρήσεις τους, αλλά και τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα, σας παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων/ αιτημάτων (Επιπλέον των όσων ανακοινώθηκαν στο από 16/10/2020 Δελτίο Τύπου των αρμόδιων Υπουργείων). που εκφράζουν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Π.Ε Κοζάνης και παρακαλούμε για την άμεση εκ μέρους σας προώθηση της υλοποίησή τους.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
α. Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους κατά ελάχιστο 2000,00 ευρώ ανά δικαιούχο αντί των 300,00 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
β. Η διαβάθμιση (με ελάχιστο ποσό τα 2.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο) να λαμβάνει ως ισοβαρή κριτήρια τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των εργαζομένων.
γ. Κάλυψη των επιταγών – συναλλαγματικών προς τους προμηθευτές από τις τράπεζες. Αντίστοιχα, η πληρωμή αυτών των επιταγών να πραγματοποιηθεί άτοκα για ένα έτος από τις επιχειρήσεις και να μεταφερθεί μέσα στο 2021.
δ. Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020).
ε. Αύξηση του κονδυλίου της Περιφέρειας για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω Covid-19, από 10 εκατ. τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ.
στ. Πώληση μόνο ειδών πρώτης ανάγκης (ήτοι είδη με ΦΠΑ 13%) από τα Super Market, με στόχο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού σε σχέση με το λιανικό εμπόριο.
Εν αναμονή της ανταπόκρισής σας, Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με Εκτίμηση για το έργο σας Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νικόλαος Σαρρής»
Η αύξηση του κονδυλίου της Περιφέρειας για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω Covid-19, από 10 εκατ. τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή στο όριο των 10.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα τουλάχιστον στα 5.000 ευρω. Διαφορετικά μένει εκτός η πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο την Κοζάνη..
Όχι βέβαια, κάθε περιφέρεια έβγαλε δική της ξεχωριστή προκυρηξη ξεχωριστά, με διαφορετικές προθεσμίες και άλλα ποσά. Η Δυτική Μακεδονία έχει το χαμηλότερο κεφάλαιο.
Κάντους δημοσίους υπαλλήλους
Να δώσει όσο κέρδος δηλώνετε κάθε μήνα αναλογικά για κάθε μέρα.
Αυτό λέμε, δεν το κάνει όμως, βάζει όριο με βάση τα λειτουργικά έξοδα, όχι στο κέρδος που χάνεται από το κλείσιμο.
Στην επιστρεπτεά είχαν ως προαπαιτούμενο την μειούμενη ετήσια απόδοση.. στην ουσία δεν πρόβλεψαν όσες επιχειρήσεις είχαν πρόσφατα συσταθεί και συνεπώς είχαν εκ των πραγμάτων αυξημένο,τζίρο!!
Τραγικές παραλείψεις από ανθρώπους που δρουν λες και ειναι εκτός αγοράς…
αυτο πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα και αναδρομικά
Γενικά έθεσαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και πολύ υψηλά όρια, που βολεύουν για να πάρουν “λίγοι” πολλά! Για τα τραπεζικά δάνεια τύπου ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικά ούτε καν το συζητάμε, άπιαστο όνειρο!