Την κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών, τα οποία θα κατασκευάσει η ΔΕΗ ΔΕΗ+1,26% στις λιγνιτικές περιοχές, προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Κάνοντας ειδική μνεία στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW. «Το σχέδιο μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να επενδύσουν, εφόσον το επιθυμούν, μαζί με την ΔΕΗ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αποδόσεις γιατί τις εν λόγω επενδύσεις, κυμαίνονται στο 8% έως 10%.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων σε περιοχές, όπου αναμένεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι «δεν μπορεί κάποιοι κάτοικοι νησιών, οι οποίοι τόσα χρόνια απολαμβάνουν τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαίδα με κόστος στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων, σήμερα που ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και καταργείται, να μην δέχονται να εγκατασταθούν στο νησί ανεμογεννήτριες για να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν.
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν πρόκειται να γίνουν υπερβολές, όσον αφορά την έκταση των μονάδων ΑΠΕ. «Άλλο όμως, υπερβολή και άλλο να μηδενίσουμε τις ανεμογεννήτριες σε ένα νησί, επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι».
naftemporiki.gr
Α ωρε Στασση έμαθες ότι έχει κορόιδα η περιοχή κι είπες να το εκμεταλευτής.
XA XA XA XA XA EΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ
Η πρόταση του συλλόγου επενδυτών φωτοβολταϊκών περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, είναι κατά τη γνώμη μου πιο συμφέρουσα και πιο αξιόπιστη.
ναι εάν σου περισσεύουν 40.000
επίσης καλό είναι να μας πουν που στο καλό θα βάλουμε δέντρα και καλλιέργειες και που θα βοσκάνε τα ζώα και που οι σταυλικές εγκαταστάσεις.
Διότι η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση των προιόντων της είναι η μόνη λύση (και φυσικά περιλαμβάνεται σε όλες τις εκθέσεις για την προσαρμογή της περιοχής μετά την βίαιη απολιγνιτοποίηση)
Η καλύτερη επένδυση της και οι κομπλεξικοί δεν μας ενδιαφέρει τι λέτε!!
ΜΗΠΩΣ Η ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Φ/Β ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 5% ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΦΟΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Φ/Β ΠΑΡΚΑ; ΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!!! ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
Κανένα Φ/Β στα ορυχεία, μόνο στις στέγες!