Ακολουθεί η επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με τις γουνοπαραγωγικές επιχειρήσεις της Κοζάνης.
«Προς Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
κ Νίκο Χαρδαλιά
Θέμα: Ανοιχτή επιστολή στον Υφυπουργό κ Νίκο Χαρδαλιά – Συνδέεται το lockdown της Κοζάνης λόγω Covid με τις γουνοπαραγωγικές επιχειρήσεις;
Αξιότιμε κ Υφυπουργέ,
Μετά τη σημερινή σας διαπίστωση για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει στο επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Κυβέρνησης, θα θέλαμε να τονίσουμε την σημαντικότητα του σωστού ελέγχου και της άρτιας ιχνηλάτησης κρουσμάτων.
Υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις ότι ο κοροναϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας, συνεπώς επιβάλλεται έλεγχος και ιχνηλάτηση ειδικά σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις αλλά και σε άτομα που εργάζονται σε αυτές καθώς και στις επαφές τους.
Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την ευημερία των ζώων αλλά και την υγεία των ανθρώπων.
Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.
Για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς στην Ολλανδία μινκ που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 από εργαζόμενους, μεταβίβασαν στη συνέχεια τη μόλυνση σε άλλους εργαζόμενους. Η απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης ήταν η θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού. Συγκεκριμένα τα εκτροφεία έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν, όταν κάποια από αυτά διαγνώστηκαν θετικά στον κοροναϊό.
Η Δανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ είχαν επίσης πολλές εκδηλώσεις COVID-19 σε εκτροφεία μινκ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας, η Δανική κτηνιατρική διοίκηση διενήργησε δοκιμές σε 925 εκμεταλλεύσεις μινκ αφού ο COVID-19 εμφανίστηκε σε μια φάρμα μινκ στη Βόρεια Γιουτλάνδη τον Ιούνιο του 2020 ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν τρεις ακόμη περιπτώσεις μεταξύ των υπόλοιπων 275 εκμεταλλεύσεων.
Σχεδόν 100.000 βιζόν σε ένα αγρόκτημα στη βορειοανατολική Ισπανία εξοντώθηκαν επειδή μεγάλο ποσοστό τους βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό.
Να αναφέρουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην έγκριση 3.000.000 ευρώ για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων.
Τα μινκ είναι συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους, αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.
Το τέλος για αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως και οφείλετε να ξεκινήσετε με την κατάλληλη στρατηγική να προετοιμάζετε το έδαφος για την σταδιακή κατάργηση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες και Έλληνες πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών.
Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (70 Σωματεία)
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη»
Στον επόμενο τόνο οι φιλοζωικές θα μας ζητήσουν να καταργήσουμε την εκτροφή βοοειδών και γουρουνιών για το κρέας τους. Σειρά έχουν τα κοτόπουλα και στο τέλος οι άνθρωποι.
Φιλοζωικές να κοιτάζετε τη δουλειά σας και ν’ αφήσετε τους άλλους να κάνουν τη δική τους. Κι αν τα μινκ αρρωστήσουν, υπάρχουν κτηνίατροι, δεν περιμένουν εσάς να λειτουργείτε σαν σερίφηδες των άλλων.