«Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών λειτουργών και υπαλλήλων του Ιδρύματος εξαιτίας παράνομων πράξεων ή παραλείψεών τους ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα ή ελαφρότητα. Η στάση του καθενός μας στα όργανα του Πανεπιστημίου μας είναι γνωστή και δημόσια. Ό,τι σήμερα κτίζουμε ως ακαδημαϊκή παράδοση συνιστά το εχέγγυό μας για το μέλλον. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε ένα Πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε, με μεγάλη προσπάθεια, για να προσφέρει στην επιστημονική πρωτοπορία, στις τέχνες, στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και κυρίως στους ανθρώπους του».
Τα παραπάνω τονίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, με αφορμή τις διαμαρτυρίες που υποβλήθηκαν από υποψήφιους και απαντώντας στην επιστολής του υφυπουργού Παιδείας σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ υπογραμμίζει τα εξής:
1. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής βρίσκεται, ακόμη, σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, και βάσει της ενημέρωσης από τα αρμόδια όργανα, έχει κατατεθεί η εισηγητική έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας έχει προκαλέσει τον διάλογο των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι, βάσει της νομολογίας του ΣτΕ, η έκθεση της Εισηγητικής Επιτροπής έχει τον χαρακτήρα απλής γνώμης. Τούτο σημαίνει ότι τα μέλη του Εκλεκτορικού δε δεσμεύονται από το περιεχόμενό της καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μπορούν να αποκλίνουν από τις αξιολογήσεις και τις προτάσεις της.
2. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι στο κείμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν υφίσταται διαδικασία προληπτικού ελέγχου νομιμότητας μίας εκλογής μέλους ΔΕΠ από τον Πρύτανη. Ο τελευταίος έχει την αρμοδιότητα να διενεργήσει (κατασταλτικό) έλεγχο νομιμότητας επί της διαδικασίας εκλογής κατόπιν της απόφασης που λαμβάνει το Εκλεκτορικό και όχι, φυσικά, επί μίας προπαρασκευαστικής, μη εκτελεστής πράξης, όπως είναι η εισηγητική έκθεση. Ειδάλλως, θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα ανεπίτρεπτης παρέμβασης του Πρύτανη σε εκκρεμή διαδικασία εκλογής, η οποία διεξάγεται από λειτουργούς που διαθέτουν, κατά το Σύνταγμα, προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως αναλύεται και στη νομολογία του ΣτΕ.
3. Αντίστοιχα, στο κείμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν υφίσταται διαδικασία προληπτικού ελέγχου νομιμότητας μίας εκλογής μέλους ΔΕΠ από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλο διοικητικό όργανο του Υπουργείου. Ο Υπουργός έχει την αρμοδιότητα να διενεργήσει (κατασταλτικό) έλεγχο νομιμότητας επί της διαδικασίας εκλογής με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία έχει θεωρηθεί σύννομη από τον Πρύτανη. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο έλεγχος νομιμότητας επί των διαδικασιών εκλογής διενεργείται πάντοτε με την προσήκουσα υπευθυνότητα και προσοχή. Εάν εμφιλοχωρήσουν πλημμέλειες, αυτό συνεπάγεται την άμεση ακύρωση της πράξης από την πρυτανική αρχή.
4. Ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
ΠΗΓΗ https://www.esos.gr/
…και έχασε η Βενετιά βελόνι
Παραίτηση ευθιξίας όταν η διαδικασία τελειώνει ….
Αν δεν ανακληθεί η όλη διαδικασία όλα τα άλλα είναι ‘άλλα λόγια να αγαπιόμαστε’ ….
Μπαλάκι στην εξέδρα πρύτανη
Βέβαια, η παραίτηση του προέδρου δε θα αποτρέψει το να εκλεγεί ο μοναδικός κατάλληλος υποψήφιος – σύμφωνα με την εισήγηση – που τυγχάνει να είναι και συγγενής του.
Ξέρεις δηλ ποιος θα βγει? Είσαι σίγουρος?
Συνεχίστε την διαδικασία. Υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες.
Εύγε για το εξαίρετο έργο σας
Κόλαφος ο Πρύτανης για τον Υφυπουργό, που ενήργησε εκτός νομοθετικού πλαισίου. Κυβέρνηση “των αρίστων”, σου λέει … Για μπλουμ στον Αρίνταγα όλοι τους …
Και οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων σκοπό έχουν να στηρήξουν συγκεκριμένο υποψήφιο της “ομάδας” τους με άσχετο γνωστικό αντικείμενο
Προκαλεί εντύπωση πάντως η παρέμβαση του υπουργού σε ένα στάδιο διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δε νομίζω να υπάρχει προηγούμενο σε άλλη περίπτωση. Και ας μην κρυβόμαστε… ειναι γνωστό το τι συμβαίνει σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας αλλά ουδέποτε υπήρξε παρόμοια αντίδραση. Το Πανεπιστήμιο μας τους μπήκε στο μάτι;Ο Πρύτανης θα πρέπει να ακολουθήσει τα όσα προβλέπει ο νόμος για τις εκλογές καθηγητών, όταν έρθει όμως η ώρα του. Το ίδιο και ο υπουργός…
Είσαι για κλάματα. Καλύτερα να μη σχολιάζεις. Επειδή συμβαίνει και αλλού (αφού το ξέρεις να το καταγγείλεις) νομιμοποιούμαστε εμείς; Ωραίο σκεπτικό!
Αυτό γίνεται για να μπορέσουν να “δικαιολογήσουν” την κατάργηση αρκετών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονιας που έρχεται σύντομα.
Ετσι κι αλλιως δε χρειαζονται.Τι προσφερουν σε φοιτητες του 1 και του 2;Οσο για την παρεμβαση του υπουργου πολυ καλα εκανε.Το πανεπιστημιο δεν ειναι ιδιοκτησια των καθηγητων.Το χρηματοδοτει ο ελληνικος λαος.
Σωστά εάν πάνε σε ιδιωτικά κολέγια με μηδέν… Είναι καλύτερα. Ή μήπως προτιμάς της Βουλγαρίας Ρουμανίας τα πανεπιστήμια??
Το τι ακούγεται εδώ μέσα με ξεπερνά!
Ο υπουργός έχει όλο το δικαίωμα σε οποια φάση της διαδικασίας να ζητήσει εξηγήσεις!Ακόμα και πειθαρχικό να κάνει σύμφωνσ με το νόμο.
Και τι θα πει γίνονται και αλλού;;;
Έλεος το υπουργείο προσπαθεί να βάλει τάξη και εσεις μην πειράξετε τα ιερά και τα όσια.
Αναρωτιέμαι ο υπουργός καμία παρέμβαση για τους υπαλλήλους της βουλής έκανε? Μάλλον δεν θα υπάρχουν συγγενείς εξει