» O Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης για την ανάκληση μη ασφαλών μελιών


       

O Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης για την ανάκληση μη ασφαλών μελιών

23 Οκτώβριος 2020
10:31
Κανένα σχόλιο

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης θα ήθελε να ενημερώσει τους καταναλωτές με αφορμή τα δελτία τύπου του ΕΦΕΤ με ημερομηνίες έκδοσης 09/10/2020 και 13/10/2020 για την ανάκληση μη ασφαλών μελιών (ΔΤ ΕΦΕΤ 09.10.2020 , ΔΤ ΕΦΕΤ 13.10.2020 )οποία διαπιστώθηκε η παρουσία της χημικής ουσίας 4-μέθυλ-ιμιδαζόλιο (4ΜΕΙ) η οποία αποτελεί δείκτη προσθήκης χρωστικών καραμελοχρώματος Ε150c και Ε150d οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Για να καταλάβουμε καλύτερα παραθέτουμε τα λόγια του κ. Νίκου Κατσαρού Π.Διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΦΕ, Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College:

«1.          Στο μέλι ως φυσικό προϊόν, δεν επιτρέπεται η προσθήκη καμίας άλλης ουσίας. Αν προστεθεί κάτι είναι νοθεία και το προϊόν δεν είναι μέλι.

  1. Η προσθήκη καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) στο ελληνικό μέλι δεν έχει νόημα. Τα ελληνικά μέλια από την φύση τους δεν χρειάζονται καμία «βελτίωση». Προφανώς η χρήση καραμελοχρώματος (Ε150c και Ε125d) καλύπτει άλλες πρακτικές νοθείας, γι’ αυτό και οι τιμές στο ράφι αυτών των «ελληνικών μελιών» είναι τόσο φθηνές. Άρα τα «μέλια» των νοθευμένων δειγμάτων δεν ήταν μέλια
  2. Η νοθεία με το καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) δεν αφορά τους μελισσοκόμους αλλά τις συγκεκριμένες εταιρείες για δικούς τους ύποπτους λόγους.
  3. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για να «βάφουν» σιρόπια ζάχαρης που είναι ανοιχτόχρωμα.
  4. Το κράτος όταν κινηθεί έγκαιρα και σωστά περιορίζει την νοθεία.
  5. Εάν οι έλεγχοι γίνουν και στις πύλες εισόδου της χώρας τότε θα περιορισθεί και το μέγεθος των Ελληνοποιήσεων του μελιού, που είναι πραγματική μάστιγα. Μέλια από τη Βουλγαρία και άλλες Χώρες – πρώην Ανατολικές Χώρες και Χώρες της Νότιας Ασίας των οποίων τα μέλια είναι άχρωμα εισάγονται και προστίθεται άρωμα (εσάνς) και καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) και βαφτίζονται ελληνικά.
  6. Να διαβάζει ο καταναλωτής προσεκτικά την ετικέτα. Η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή της χώρας καταγωγής του μελιού.
  7. Ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τους κρατικούς ελέγχους. Οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νόμιμοι φορείς του κλάδου φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία το μελιού.

Το μέλι, το νέκταρ των θεών, δεν είναι απλά μία γλυκιά ουσία, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με άρωμα και γεύση, αλλά ένας ουσιαστικός παράγων που δρά συμπληρωματικά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Οι έλληνες και άλλοι λαοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν εντάξει το μέλι στην διατροφή τους, ως ένα εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο: είναι ο καθημερινός σύμμαχος της υγείας μας.

Αυτά βέβαια ισχύουν για το γνήσιο μέλι και όχι για τα νοθευμένα και υποβαθμισμένα φθηνά μέλια. Το ελληνικό μέλι ,διεθνώς αναγνωρισμένο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το μέλι των ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών, είναι το μέλι που πρέπει να επιλέγουν οι έλληνες καταναλωτές και όχι τα φθηνά κατώτερης και αμφισβητούμενης  ποιότητας μέλια. Αγοράζουμε ελληνικά μέλια που γνωρίζουμε την προέλευση και την ανώτερη ποιότητα τους.»

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης σας προτείνει να αγοράζετε μέλι από τους τοπικούς παραγωγούς της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε την τοπική οικονομία και αγοράζετε ακατέργαστο και ανόθευτο μέλι το οποίο διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Ο πρόεδρος,

Μεντεσίδης Αιμίλιος

Ο γραμματέας

Καραγιαννίδης Σωφρόνιος






Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι