Ο κύριος Ελευθέριος (Τέλης) Βωβός, μιλά στην Τσίπου Αγνή σπουδάστρια του τμήματος Δημοσιογραφίας, Συντακτών και ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Κοζάνης, για το μέλλον των επιχειρήσεων της περιοχής, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τις συνθήκες lockdown και την μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο.
Δεύτερο lockdown αυτή τη φορά τοπικό. Μπορεί να αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος?
Μετά την πάροδο μιας δεκαετούς κρίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος εκεί που έβλεπε την αγορά να ανοίγει και τα χαμόγελα των ανθρώπων να επιστρέφουν στα πρόσωπα τους, ήρθε αντιμέτωπος με την χειρότερη μορφή κρίσης, μιας υγειονομικής κρίσης την έλευση του covid-19.
Το Μάρτιο αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί μια πρωτοφανή κίνηση για τα παγκόσμια δεδομένα, το γενικευμένο κλείσιμο του Παγκόσμιου Εμπορίου, αυτό σημαίνει ότι όλοι η οικονομία όλου του κόσμου έμεινε στάσιμη για 2 μήνες περίπου. Κατά συνέπεια αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στις μικρότερες κοινωνίες-οικονομίες οι οποίες βλέπουν τον αγώνα αυτής της δεκαετίας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πηγαίνει χαμένος.
Δυστυχώς ήταν οδυνηρό το κλείσιμο των επιχειρήσεων, για 50 μέρες περίπου και σαν να μην έφτανε αυτό η συνέχεια αυτής της υγειονομικής κρίσης ήρθε να αποτελειώσει όσους μπόρεσαν να ανταποκριθούν και να αντέξουν να ξανά ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Να βρουν το κουράγιο γιατί μια δουλειά δεν είναι μόνο εμπόριο, υπηρεσία είναι και ψυχολογία, γιατί πάνω από όλα ο επιχειρηματίας είναι άνθρωπος. Ήρθε λοιπόν το δεύτερο lockdown να αποτελειώσει ίσως αυτούς που η πραγματική υγεία της επιχείρησης τους δεν ήταν καλή.
Δύσκολα θα επανέλθει η οικονομία θα αργήσει πάρα πολύ, και κατά συνέπεια ο επιχειρηματικός κόσμος θα αργήσει να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, η ανησυχία σε όλους είναι μεγάλη και δυστυχώς πλανάται πάνω μας ο φόβος κυρίως της υγεία μας (σωματικής αλλά και ψυχικής), και της καθημερινότητας μας.
Η κυβέρνηση ανακοινώσε μια σειρά μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των
επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν?
Τα μέτρα που ανακοινώσε η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων θεωρώ ότι είναι στο μετρό των δυνατοτήτων της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καλύπτουν και επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία.
Δυστυχώς τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα από τη δυνατότητα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, είναι καλοπροαίρετη η προσπάθεια και η διάθεση, δεν επαρκεί όμως πρέπει να βρεθούν πιο δραστικές λύσεις.
Ίσως σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει μια περαιτέρω συγκρότηση για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η κρίση μέχρι στιγμής. Είμαστε σίγουροι ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος, έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να καταστήσουμε και πάλι βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας.
Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown είναι ορατό. Ποια είναι η άποψη σας για το μέλλον των επιχειρήσεων?
Σε περίπτωση ενός νέου γενικού lockdown πιστεύω ότι θα έρθει η απόλυτη καταστροφή και θα ζήσουμε πρωτόγνωρες σκηνές-συνθήκες, γιατί πάρα πολλοί επιχειρηματίες είναι πλέον στα όρια της επαρκούς διαβίωσης, δεν θα έχουν ούτε τα προς στο ζην, ούτε τα βασικά καταναλωτικά αγαθά να διαθέσουν στους εαυτούς τους και στις οικογένειες τους.
Πόσο μάλλον να συντηρήσουν και τα έξοδα των επιχειρήσεων τους.
Θεωρώ ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να μην φτάσουμε ξανά σε ένα τέτοιο μέτρο, αν όμως φτάσουμε σε ένα νέο lockdown νομίζω ότι δεν θα το αντέξει-αποδεχτεί η κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή ψυχολογία
Η περιοχή πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Υπάρχει κοινός σχεδιασμός μεταξύ Τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών?
Πέρα από την υγειονομική κρίση η οποία πρόεκυψε το 2020 η κοινωνία μας καλείται πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει και μια νέα πολύ μεγαλύτερη κρίση αυτή της μεταλιγνιτικής περιόδου. Μία βίαιη προσαρμογή σε νέα δεδομένα, πολύ γρήγορη. Κατά την άποψη μου όποιος βιάζεται παίρνει και λανθασμένες αποφάσεις, κατευθύνεται σε λάθος σχεδιασμό με αποτέλεσμα σε πολλές των περιπτώσεων πάρα πολλές επενδύσεις που ίσως οριοθετήθηκαν δρομολογήθηκαν και στοχοθετήθηκαν, για να ενισχύσουμε την οικονομία της περιοχής να καταλήξουν σε τσέπες εκτός περιοχής.
Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αγαπώ τον τόπο μου, περιμένω να δω με ανυπομονησία το τελικό πλαίσιο των προτάσεων για την μεταλιγνιτική περίοδο της απολιγνιτοποίησης για να μπορώ να λάβω μια πιο σαφή θέση και να έχω καλύτερη κρίση.
Ανεργία lockdown απολιγνιτοποίηση. Πιστεύεται ότι αυτή η περιοχή μπορεί να έχει μέλλον?
Ζούμε σε μια περιοχή που το μέλλον είναι αβέβαιο, έχουμε αναπτύξει τις οικογένειες μας εδώ. Αγαπάμε τον τόπο μας είμαι βέρος Κοζανίτης.
Θα μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αφήσω τον τόπο μου, όμως δεν θα μπορούσα με την ίδια ευκολία αύριο να πείσω και τα παιδιά μου να παραμείνουν και να αγαπήσουν αυτόν τον τόπο όπως εγώ, όταν δεν έχει να τους προσφέρει όνειρα, προοπτική και πάνω από όλα μια καλή καθημερινότητα.
Νομίζω ότι τον ίδιο προβληματισμό θα έχουν όλα τα παιδιά της περιοχής και δεν θα έχουμε να τους δώσουμε απαντήσεις, εάν οι υπεύθυνοι δεν μελετήσουν και δεν σχεδιάσουν σοβαρά το μέλλον αυτού του τόπου. Θα είναι κρίμα γιατί είναι ένας από τους τόπους που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα για να προσφέρει απλόχερα την ενέργεια του σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Λευτέρης (Τέλης) Βωβός, γνωστός επιχειρηματίας της Κοζάνης, δραστηριοποιείται 20 και πλέον χρόνια στο χώρο της διαφήμισης, της επικοινωνίας και στην διεξαγωγή εκθέσεων και συνεδρίων.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή δύναμη σε όλους μας!