Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Απόφαση σταθμός για την αλλαγή χρήσης του κτηρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής «Αγίας Όλγας Φλώρινας»

6 Νοέμβριος 2020
16:18

 

Μία πολυαναμενόμενη απόφαση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Φλώρινας ανακοινώθηκε εχθές, 5 Νοεμβρίου 2020, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΚΣΜΝ). Μετά από κοπιώδεις και πολύχρονες προσπάθειες επετεύχθη η έγκριση της αλλαγής χρήσης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου, κτηρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής «Αγίας Όλγας Φλώρινας» καθώς και η μελέτη αποκατάστασής του. Με την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την οριστικοποίηση του συνόλου των μελετών αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου για τη στέγαση λειτουργιών του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η ιστορία του κτηρίου ξεκινά το 1929, χρονιά στην οποία ξεκίνησαν οι εργασίες δόμησής του, προκειμένου στεγαστεί η Σχολή Οικοκυρικής για κορίτσια της υπαίθρου, όπως προβλεπόταν από την τότε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η Σχολή λειτούργησε για πρώτη φορά το 1931. Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940, το κτήριο επιτάχθηκε από τον ελληνικό στρατό και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1941, με την εισβολή του γερμανικού στρατού χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ψυχαγωγίας των Γερμανών. Το κτήριο επαναχρησιμοποιήθηκε το 1952 – 1953 ως Παιδόπολη «Αγία Όλγα» και στη συνέχεια ως Αγροτική και Οικοκυρική Σχολή. Το 2003 το κτήριο έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί και παραμένει αναξιοποίητο έως και σήμερα

Το 2010 η «Αγία Όλγα» παραχωρήθηκε από το «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη στέγαση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ωστόσο, απαιτήθηκαν δεκάχρονες εντατικές ενέργειες όλων των διοικήσεων του Πανεπιστημίου καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για να φτάσουμε στη σημερινή απόφαση που επιτρέπει την ακαδημαϊκή αξιοποίηση του.

Υπό το συντονισμό της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα με τις άοκνες προσπάθειες του αρμόδιου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητή κου Γεωργίου Ιορδανίδη, του Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Αναπληρωτή καθηγητή κου Ιωάννη Ζιώγα και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του ΠΔΜ κου Κωνσταντίνου Δάρδα, ολοκληρώθηκε, υποβλήθηκε και τελικά εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ η αλλαγή χρήσης του κτηρίου και η στατική μελέτη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων» για τη στάση του όλα αυτά τα χρόνια της διελκυστίνδας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί την απαρχή ενός εμβληματικού έργου πνοής για το Πανεπιστήμιό μας και την ανάδειξη της πόλης της Φλώρινας και ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο της αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών της Σχολής Καλών Τεχνών, ταυτόχρονα σχεδόν με την υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή του Νέου Κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οργανώνεται, σχεδιάζει, υλοποιεί και αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό ίδρυμα με σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.

Ένα σχόλιο

  • Συγχαρητήρια!
    Καλή συνέχεια στην προσπάθεια της ομάδας του Πανεπιστημίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση του κτιρίου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι