Έλενα Ναμίνι, Γενική Διευθύντρια ΑΝΚΟ: “Είναι ασέβεια να ζεις στην Κοζάνη και να μην αποκτήσεις μια εμπειρία απ’ τον μόχθο και την επιμονή αυτών των ανθρώπων”

6 Νοεμβρίου 2020
23:03

Ολόκληρη η οικογένεια σκυμμένη πάνω απ’ το μικρό λουλουδιασμένο χωράφι. Η Νίτσα, ο Θοδωρής, τα παιδιά τους. Με ένα κοφίνι, μ’ έναν κουβά, γερμένοι πάνω απ’ τα ντελικάτα λουλούδια του κρόκου. Είναι η εποχή που τα φαινομενικά γυμνά χρυσοχώραφα της Κοζάνης, ξαφνικά ζωντανεύουν, ντύνονται με εκείνο το ιδιαίτερο μαβί χρώμα κι όλοι αφήνουν κάθε άλλη ασχολία για να συλλέξουν έγκαιρα τα πολύτιμα λουλούδια. Ο κρόκος δεν περιμένει. Αυτός καθορίζει τον χρόνο κι όλοι καλοδέχονται την ανθοφορία του κι ας είναι απ’ τις πλέον δύσκολες και επίπονες συγκομιδές. Από λουλούδι σε λουλούδι, χωρίς να σηκώσουν κεφάλι, να τα προλάβουν ανοικτά πριν “γεμίσει” η μέρα.
Είναι… ασέβεια να ζεις στην Κοζάνη και να μην αποκτήσεις μια εμπειρία απ’ τον μόχθο και την επιμονή αυτών των ανθρώπων. Να πατήσεις το μαλακό χώμα στα κροκοχώραφα, να απολαύσεις το λεπτό άρωμα που αναδύουν, να θερίσεις τα λουλούδια τους, ακριβώς εκεί που τελειώνουν τα πέταλα κι όχι παρακάτω, να βλέπεις το κοφίνι να γεμίζει και πριν τα μαράνει ο χρόνος, όσο ακόμη είναι ζωντανά, να τρέξεις στο λιχνιστήρι για να ξεχωρίσεις τα πέταλα απ’ τους στήμονες. Συλλογή, λίχνισμα, καθάρισμα, μπουράτισμα, στέγνωμα και πάλι καθάρισμα, για να μείνουν μονάχα τα λεπτά κόκκινα στίγματα. Μια διαδικασία χωρίς σταματημό, συνεχής, χωρίς αναβολή, για τις λίγες εβδομάδες που κρατάει η ανθοφορία του κρόκου και πριν αρχίσει η προσεκτική διαδικασία της αποξήρανσης.
Είδα το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι, τα χέρια να αδιαφορούν για τα τσιμπήματα των μελισσών και το κορμί να υποκλίνεται στο χώμα, άπειρες φορές, χωρίς να σκέφτεται την κόπωση. Είδα την ικανοποίηση όταν το μεγάλο κοφίνι γέμιζε και την ανακούφιση όταν το λιχνιστήρι χώριζε τα πέταλα απ’ τις μικρές κόκκινες ανθοκεραίες, τον ύπερο του άνθους.
Κάθε φορά που αγοράζετε κρόκο Κοζάνης, τον ΠΟΠ θησαυρό της Μακεδονικής γης, να θυμόσαστε ότι δεν είναι απλά μερικά κόκκινα αρωματικά στίγματα σε ένα βαζάκι. Είναι η καρδιά χιλιάδων λουλουδιών. Είναι ο μόχθος, η αγάπη, η κουλτούρα και ο πολιτισμός ενός τόπου και τ

5 σχόλια

    • Δεν είναι κακό που η κυρία Νάμινι εξωτερικεύει τα συναισθήματά της γνωρίζοντας την περιοχή.Δεν τα δημοσιεύει στον τύπο αλλά στα social media, δικαίωμά της όπως και του καθενός να γράφει αυτό που βλέπει και αισθάνεται. Κάτι που σιγουρα δεν έκανε ο προκάτοχός της!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.