Εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος SmartROOT για την εκπαίδευση φοιτητών σε μικτά συστήματα καλλιέργειας (Mixed Farming Systems) και συστήματα έξυπνης γεωργίας (Smart Farming)

9 Νοεμβρίου 2020
10:45

 

Την Πέμπτη 5/11/2020 έλαβε χώρα, εξ αποστάσεως, η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος SmartROOT: Smart faRming innOvatiOn Training, που υλοποιείται στο πλαίσιο των Στρατηγικών Συμπράξεων του προγράμματος Erasmus+.

Στο πρόγραμμα, το οποίο συντονίζεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, συμμετέχουν 3 πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και Sveriges LnatbruksUniversitet – Σουηδία) και 4 εταιρίες (Sidroco Holdings Limited – Κύπρος, Federacion Espanola de Indurrtias de la Alimentacion y Bebidas – Ισπανία, INFALIA Private Company – Ελλάδα και AGRIVI doo za Proizvodnju, Trgovinu Iusluge – Κροατία).

Έχοντας ως γνώμονα έναν από τους κύριους άξονες της Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, αυτόν του περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα SmartROOT έχει διττό ρόλο. Αφενός να εκπαιδεύσει τους φοιτητές σε συστήματα έξυπνης γεωργίας (smart farming) και κλιματικά έξυπνης γεωργίας (climate smart farming), τόσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στην γεωργία όσο και για την επισιτιστική ασφάλεια (food security) με στόχο τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ μικτών συστημάτων καλλιέργειας (mixed farming systems). Αφετέρου, να εξοικειώσει τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα με τεχνολογίες που προωθούν την κυκλική οικονομία σε φάρμες ή σε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι 7 φορείς από τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν ψηφιακά εργαλεία για την ορθή διαχείριση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και να προετοιμάσουν τους φοιτητές με το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο που θα πρέπει να έχουν στον τομέα αυτό. Ουσιαστικά, το SmartROOT αποτελεί τη μεταφορά στην αίθουσα της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί από τη συμμετοχή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων στο πεδίο της έξυπνης γεωργίας αλλά και της διεθνούς αναγνώρισής του στο χώρο αυτό.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία ενός (διεθνούς) κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (Joint Master Degree Master) για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου αλλά και την προώθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε θέματα έξυπνης και κλιματικά έξυπνης γεωργίας.

Ένα σχόλιο

  • Αν σ` αυτους δειξεις κριθαρι και σπανακι δε νομιζω πως θα παρεις σωστη απαντηση,αφου η εισαγωγη στο τμημα της γεωπονιας εγινε με βαθμους που δε γραφονται.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι