ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για τη σύνθεση Οδικού Χάρτη Πολιτικής Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία σε περιπτώσεις κρίσεων ή φυσικών καταστροφών

19 Νοεμβρίου 2020
12:56
Κανένα σχόλιο

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που οργάνωσαν από κοινού η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων με αντικείμενο τη σύνθεση Οδικού Χάρτη Πολιτικής Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία σε περιπτώσεις κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Η διαβούλευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου 4PLUS https://4plusproject.eu/en του Προγράμματος INTERREGIPA CBC GreeceAlbania, το οποίου επικεφαλής εταίρος είναι η ΕΣΑΜΕΑ. Η συζήτηση και η καταγραφή απόψεων και προτάσεων διεξάχθηκε επί ενός κειμένου βάσης το οποίο επιμελήθηκε ανάδοχος της ΕΣΑΜΕΑ και διανεμήθηκε έγκαιρα στους συμμετέχοντες. Το κείμενο αυτό χαρακτηρίστηκε από όλους ως εξαιρετικά τεκμηριωμένο και ως ένα πλαίσιο που απαντά επαρκώς στις σύγχρονες ανάγκες του αναπηρικού κινήματος.

Στη διαβούλευση υπήρξε συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών καθώς εκτός από την ΕΣΑΜΕΑ, συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής προστασίας όπως η πυροσβεστική και η αστυνομία, εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων, συλλόγων ατόμων με αναπηρία καθώς και εθελοντές. Ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε η παρουσία του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τις αναφορές των δυνατοτήτων της επιστημονικής συμβολής που θα μπορούσε να έχει στη κοινή προσπάθεια ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Το κοινό συμπέρασμα που βγήκε μέσα από την πολύ παραγωγική συζήτηση που έλαβε χώρα ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα το οποίο απαιτεί τη στενή συνεργασία όλων των μερών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Το ζήτημα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η ανάγκη χαρτογράφησης και απογραφής των ΑμεΑ, υπογραμμίστηκε το λεπτό θέμα της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες προκειμένου να ξεπεραστεί.

Με το κλείσιμο της διαβούλευσης, τόσοι οι Πρόεδροι των δύο ΠΕΔ όσο και όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να κρατήσουν ζωντανή την επικοινωνία, τη δικτύωση και τον συντονισμό των ενεργειών όλων των κρίσιμων φορέων στο δίπτυχο Πολιτική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία και μετά τη λήξη του έργου 4PLUS.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 4PLUS

18 Νοεμβρίου 2020

Εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας στη σημερινή διαδικασία.

Πρέπει να πω από την αρχή ότι το έργο 4PLUS (φορ πλας) είναι από τα έργα που η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας έθεσε από την αρχή σε απόλυτη προτεραιότητα. Εκτιμάται ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας. Κατά συνέπεια, ο πληθυσμός αυτός είναι από τους πιο ευάλωτους και παραμελημένους σε οποιοδήποτε είδος έκτακτης ανάγκης. Τα στοιχεία αυτά είναι από μόνα τους ικανά, για να μη μας αφήσουν να μένουμε αδρανείς.

Εμείς στην ΠΕΔμ ως ο φορέας που εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού στο περιφερειακό επίπεδο, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το έργο 4PLUS (φορ πλας) όχι απλά σαν ένα ακόμη ευρωπαϊκό έργο ανάμεσα σε τόσα άλλα που εμπλεκόμαστε, αλλά σαν ένα έργο το οποίο θέλουμε να αφήσει ένα αποτύπωμα στην κοινωνία και μετά τη λήξη του.

Για το λόγο αυτό διοχετεύσαμε πολύ ενέργεια στην ενημέρωση, την δικτύωση και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την χαρτογράφηση και καταγραφή των ατόμων με αναπηρία στον τόπο που ζουν και κατοικούν.

Για το λόγο αυτό κινητοποιήσαμε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, ενημερώσαμε τα σχολεία και απευθυνθήκαμε στους συλλόγους των ατόμων με αναπηρία.

Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να καταρτίσουμε από κοινού έναν πρακτικό Οδικό Χάρτη που να λειτουργεί ως οδηγός με τις αναγκαίες δράσεις για τη διαχείριση κινδύνου έκτακτης ανάγκης και τη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε όλοι μαζί πρωταρχικά την φάση της ΠΡΟΛΗΨΗΣ κατά την οποία θα διασφαλίζεται ότι όλα τα σχέδια διαχείρισης μιας κρίσης περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πάμε στη φάση της ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κατά την οποία οι διασώστες θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν με βάση την λεπτομερή γνώση των ατόμων με αναπηρία που είναι πιθανό να βρίσκονται στην περιοχή έκτακτης ανάγκης.

Ο οδηγός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και τη φάση της ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποφυγή βλάβης των ατόμων με αναπηρία λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιμέρους πτυχές της μετακίνησης και διαμονής.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός απαιτεί πρώτα από όλα όραμα, σχέδιο, διαβούλευση, ενημέρωση και πάνω από όλα στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Είναι αυτονόητο επίσης ότι από τον σχεδιασμό αυτόν δεν περισσεύει κανείς.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε αταλάντευτα προς αυτήν την κατεύθυνση, χτίζοντας επάνω στις βάσεις που έθεσε το πρόγραμμα 4PLUS (φορ πλας) και δουλεύοντας σε στενή συνεργασία τόσο με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία όσο και με όλους τους συλλόγους των ατόμων με αναπηρία.

Ευχαριστώντας λοιπόν όλους για την παρουσία σας στη σημερινή διαδικτυακή μας συνάντηση, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Γιώργος Δασταμάνης

Δήμαρχος Γρεβενών

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.