Η πανδημία του COVID -19 θεωρείται “ανωτέρα βία”; (του Ιωάννη Ρόνα)

26 Νοεμβρίου 2020
12:12
Κανένα σχόλιο

 

Η πανδημία του COVID– 19 σαρώνει και την οικονομία μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους της.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση επιβίωσης των επιχειρήσεων του.

Όσο αυξάνονται τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, τόσο δυσκολεύονται όλα για τις επιχειρήσεις.

Η ψυχολογική μόνο πίεση που δέχονται οι επιχειρηματίες, λόγω του πολύπλευρου φόβου, προκαλεί η πανδημία ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή πορεία της επιχειρηματικής υπόστασης των, ώστε τελικά να μη μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή το κέρδος , για την ύπαρξη των.

Από τον Μάρτιο 2020 έχουμε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή περιόρισαν την δραστηριότητα τους, είτε με διαταγή του κράτους, είτε επειδή επλήγησαν οικονομικά, εξ αιτίας, και οι δύο περιπτώσεις, των συνεπειών του κορωνοϊού (COVID-19).

Το πρόβλημα δεν είναι με υπαιτιότητα του μεγάλου αυτού οικονομικού κλάδου των επιχειρήσεων, αλλά συνεπεία ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ.

Είναι όμως η πανδημία του COVID-19 ανωτέρα βία ;

Πρέπει να εξετάσουμε τι θεωρείται ανωτέρα βία, με βάση τον κοινό νου, αλλά και με βάση αυτά που έγιναν δεκτά από την δικαιοσύνη, το Εμπορικό Δίκαιο, το Αστικό Δίκαιο κ.λ.π.

Αντιγράφουμε λοιπόν, από την ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ ( ΑΝΤΙ- COVID– 19 ), που δημιουργήθηκε απ αυτή :

« Ανωτέρα βία θεωρείται κάθε τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας και ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική ανάγκη θέσπισης από την πολιτεία πλέγματος ρυθμίσεων…».

Στην Εγκυκλοπαίδεια Οικονομικών Επιστημών ( σελίδες 339 και 341 – Εκδόσεις ΠΑΜΙΣΟΣ ) διαβάζουμε : « Παν τυχηρόν και απρόβλεπτον περιστατικόν του οποίου η αποτροπή εν τη συγκεκριμένη περιπτώσει είναι ανέφικτος, έστω και αν επιδειχθεί η υπερτάτη πρόνοια και καταβληθεί η υπερτάτη επιμέλεια, συνιστά ανωτέραν βίαν (Χ.Ε.

Ανανιάδη)».

Κατά το Εμπορικό Δίκαιο ως ανωτέρα βία χαρακτηρίζονται και περιπτώσεις π.χ. στις τραπεζικές επιταγές, αλλά και γενικά στις συμβάσεις.

Στον Αστικό Κώδικα αναφέρεται ότι : « … το πότε συντρέχει ανωτέρα βία αποτελεί αντικείμενο κρίσεως του δικαστηρίου…».

Το δικαστήριο λοιπόν αποφασίζει για το πότε συντρέχει ανωτέρα βία, κατά την κρίση του, όπως έκρινε, ως ανωτέρα βία π.χ. την απεργία, ας πούμε, σε πολλές περιπτώσεις, την πυρκαϊα και τόσα άλλα, Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα κρίνει ως ανωτέρα βία και τον COVID– 19.

Επομένως, για τις επιχειρήσεις, απαιτείται από το Υπουργείο των Οικονομικών , το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τουλάχιστον, να συμπαρασταθούν ακόμα περισσότερο γενικά στις επιχειρήσεις, αλλά και στους ιδιώτες ακόμα, αναγνωρίζοντας και αυτά ότι πρόκειται περί ανωτέρας βίας που πλήττει την κοινωνία. Είναι εμφανές ότι ήδη έχει αναγνωριστεί, γι αυτό οι όλες προσπάθειες των.

Μεγάλη ανάσα θα δοθεί στην επαναφορά των 120 μηνιαίων δόσεων προς τα ταμεία του κράτους, αν και η κατάσταση αυτή αργότερα πάλι σίγουρα θα επαναληφθεί, αν συνεχισθεί τόσο έντονα η οικονομική στέρηση. Λύση όμως θα είναι να γίνει πράξη το κούρεμα των, για να ανασάνει η αγορά και το κράτος να εισπράξει την αναλογία του.

Οι ενισχύσεις, με τη μορφή κρατικού δανείου και με τον τίτλο «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» σε επιχειρήσεις, που κάποιες ευνοούνται εξ αιτίας της σύμπτωσης στην πολυπλοκότητα των εγκυκλίων που συντάχθηκαν για την υποβολή αίτησης και δικαιωμάτων, ενώ οι πολλοί είναι απ έξω, παρά την θέλησή τους να δανειστούν μ αυτόν τον τρόπο από το κράτος και αυτό φαίνεται από το σύνολο των αιτήσεων , ως τώρα. Δεν είναι όμως, αυτή η περίπτωση, βοήθεια στους πολλούς, αλλά σε λίγους.

Να καταργηθεί, από το 2020, το Τέλος Επιτηδεύματος και να μη αρχίσει από το 2021 η σταδιακή κατάργηση του, για να ολοκληρωθεί το 2023, όπως τελευταία προβλέφθηκε και γνωστοποιήθηκε.

Ακόμα, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, για τον φορολογούμενο, που λαμβάνονται υπόψη, όπου προβλέπεται, για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κ.ά, πρέπει να μειωθούν για το 2020 τουλάχιστον, σε ποσοστό 50%, αφού σχεδόν όλοι είναι κλεισμένοι στο σπίτι ή η κυκλοφορία των αναφερομένων, κατά το τρέχον έτος, είναι αρκετά περιορισμένη.

Σε αντανάκλαση αυτού και τα τέλη κυκλοφορίας ή θα πρέπει να μειωθούν στο μισό ή ο τρόπος πληρωμής των να μη είναι ετήσιος αλλά τρίμηνος, βάσει του χρόνου διάθεσης κυκλοφορίας του καθενός. Τώρα, με την ηλεκτρονική διευθέτηση διευκολύνονται και οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Τέλος, για τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Δυτ. Μακεδονία, που ήδη άρχισε το τσουχτερό κρύο και ο κόσμος είναι κλεισμένος, με διαταγή του κράτους, με περιορισμούς στην κυκλοφορία του, απαιτείται μεγαλύτερη δαπάνη για καύσιμα θέρμανσης.

Όμως, με κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία, τα οικονομικά είναι περιορισμένα και έτσι το κράτος πρέπει να βοηθήσει με μείωση των τιμών των καυσίμων, ιδιαίτερα του πετρελαίου και του ηλεκτρικού, που είναι τα ακριβότερα, κατά 50%, για ένα τρίμηνο, τουλάχιστον.

Ελπίζουμε όμως σε γενναία επιδότηση που θα καταβάλλει σύντομα το κράτος στους καταναλωτές όλων των ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είχε ανακοινωθεί αρμοδίως.

Τα αναφερόμενα, δεν είναι μόνο αυτά που θα βοηθήσουν στις οικονομικές συνέπειες του COVID-19, αλλά είναι και πολλά άλλα ακόμα. Όμως, αυτά μπορούν αμέσως να καλύψουν μέρος του προβλήματος της οικονομίας, η οποία ασθενεί βαρέως.

του Κ. Ιωάννη Ρόνα

φορο-συμβούλου

αρθρογράφου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.