Στις μεγάλες πανελλαδικές αλυσίδες πωλήσεων και ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα τις ηλεκτρονικές τους λειτουργίες και υπηρεσίες, καταγράφεται κυρίως η αγορά και προμήθεια βιβλίων και ειδών βιβλιοπωλείου, λόγω των νέων δεδομένων, που έχει επιφέρει στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, το καθολικό lockdown, στο οποίο βρίσκεται η περιοχή από τις 16 Οκτωβρίου.
«Είναι δυσοίωνο το μέλλον των βιβλιοπωλείων της περιοχής, ενώ παρατηρείται ήδη και μία μείωση στην τοπική και πανελλαδική εκδοτική παραγωγή«, τόνισε στην ΕΡΤ Κοζάνης, η υπεύθυνη του Συνεταιριστικού Βιβλιοπωλείου στην Κοζάνη, Κατερίνα Κούκου, φέρνοντας στην μνήμη «παλαιότερα χρόνια, όπου γίνονταν πολλές εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης και προώθησης του βιβλίου.»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κούκου, «από τις αρχές Δεκεμβρίου, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η κίνηση, που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, εξασφάλιζε το 30% περίπου του ετήσιου τζίρου του συνεταιριστικού βιβλιοπωλείου, κάτι που πριν από την οικονομική κρίση -μέχρι και το 2010-έφθανε ακόμη και στο 50%.»
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ
Απαράδεκτο που έκλεισαν τα βιβλιοπωλεία και ανθοπωλεία και γενικώς τα μικρά μαγαζιά δεν έχουμε ανάγκη μόνο από φαγητό και γλυκό.Έτσι όπως πάει το πράγμα δεν θα μείνει βιβλιοπωλείο στην πόλη.
Ξέρετε, τα βιβλιοπωλεία που έχουν eshop δεν είναι από άλλον γαλαξία. Βιβλιοπωλεία είναι κι αυτά. Κάντε ένα eshop κι εσείς. Δεν θέλω να σας τρομάξω αλλά υπάρχουν πολλά καταστήματα που έχουν κάνει στην περιοχή μας. Κάποιοι πήραν έτοιμο μαγαζί από τον παππού τους και δεν έχουν αλλάξει ούτε καρέκλα μέσα. Μόνο παράπονα…