Σε καλό δρόμο η συμφωνία ΔΕΗ – RWE για τα φωτοβολταικά, επιδίωξη να κλείσει εντός του έτους – Καμβάς για τα σχέδια των δύο εταιρειών αποτελεί το master plan της απολιγνιτοποίησης στην Δ.Μακεδονία

1 Δεκέμβριος 2020
08:45
Κανένα σχόλιο

Σε συνεχείς επαφές βρίσκονται ΔΕΗ και RWE προκειμένου να κλείσουν τα όποια ακόμη ανοικτά ζητήματα, όπως η συνεισφορά σε έργα της κάθε πλευράς, και να φτάσουν σε επιχειρηματική συμφωνία.

Το μεταξύ τους μνημόνιο είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, τον Σεπτέμβριο κλιμάκιο της RWE επισκέφθηκε τα λιγνιτικά πεδία της Δ.Μακεδονίας και έκτοτε έχουν ενταθεί οι συζητήσεις, χωρίς να αποκλείεται η συμφωνία να κλείσει και εντός της χρονιάς.

Τα προς συζήτηση ζητήματα παραμένουν, κυρίως αφορούν τα έργα που είναι διατεθειμένη να εισφέρει η κάθε πλευρά στην συμμαχία, ωστόσο διαφαίνεται σταδιακά να υπάρχει σύγκλιση και όλα δείχνουν ότι η συμφωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Καμβάς για τα σχέδια των δύο εταιρειών αποτελεί το master plan της απολιγνιτοποίησης στην Δ.Μακεδονία, όπου η ΔΕΗ διαθέτει άδειες φωτοβολταικών και θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων. Οχημα, η ΔΕH Ανανεώσιμες, η οποία «τρέχει» την περίοδο αυτή δύο εμβληματικά projects.

Το έργο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα και εκείνο των 50 MW στη Μεγαλόπολη. Στο πρώτο, γύρω στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων 15 MW και ενός υποσταθμού υψηλής τάσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή επιπλέον 15 MW από το συγκεκριμένο cluster, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 τοποθετείται η έναρξη των επιπροσθέτων 200 MW.

Η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να κλείσει για την ΔΕΗ ΑΝ στα 200 MW εγκατεστημένης ισχύος, για να ξεπεράσει τα 250 MW στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ ο στόχος σε βάθος τριετίας παραμένει ένα μερίδιο αγοράς 15%-20% με έργα άνω του 1,5 GW.

Oσο για την RWE, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με προσαρμοσμένο EBITDA αυξημένο κατά 18% στα 1,8 δισ ευρώ και καθαρά έσοδα στα 795 εκατ ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, η εταιρεία έχει βάλει ως στόχο μέχρι τα τέλη του έτους να θέσει σε λειτουργία νέες αιολικές και ηλιακές μονάδες συνολικής ισχύος 1,3 GW, με τον αστερίσκο κάποια σχέδια να πάνε προς τα πίσω λόγω της πανδημίας.

Η RWE, που απασχολεί γύρω στους 19.000 εργαζόμενους, όσους περίπου και η ΔΕΗ, «τρέχει» την περίοδο αυτή ένα γενναίο πρόγραμμα απόσυρσης μονάδων άνθρακα, με στόχο μεσα στην επόμενη τετραετια να έχει «σβήσει» εργοστάσια συνολικής ισχύος 2.500 MW.

Στόχος είναι μέχρι το 2030, να έχει αποσύρει τα δύο τρίτα της σημερινής της δυναμικότητας σε άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι πρόκειται να μειωθούν κατά τουλάχιστον 3.000 έως το τέλος του 2022, αριθμός που θα φτάσει τους 6.000 έως το 2030. Μέσα σε μια δεκαετία, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της RWE σε μονάδες άνθρακα θα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 60%.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι