Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 της Βέροιας και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα) έδωσε ο Στέργιος Μποζίνης, με αφορμή το σχεδιασμό για την εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Ο Στέργιος Μποζίνης είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Μεταλλειολόγων και Μεταλλουργών Μηχανικών, ενώ υπήρξε διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ Δ. Μακεδονίας.
Με γλώσσα επιστημονική και ταυτόχρονα εκλαϊκευτική ανέλυσε πλευρές των συνεπειών της εγκατάστασής τους και κατέθεσε τις δικές του σκέψεις.
Ξεκινώντας σημείωσε τη συζήτηση που είχε γίνει πριν χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, αλλά και την επιτροπή που συμμετείχε και που λόγω διαφωνιών δεν κατέληξε σε απόφαση, τονίζοντας παράλληλα την αρχική απόσυρση – για οικονομικούς λόγους- του ενδιαφέροντος της εταιρίας. «Αυτή όμως επανήλθε- μετά την εξεύρεση σχετικών κεφαλαίων- με νέα πρόταση». Αναφερόμενος στη σχετική πρόταση- που βρίσκεται υπό διαβούλευση- σημείωσε με έμφαση ότι πρόκειται «για άνιση μεταχείριση της περιοχής μας σε σχέση με άλλες αναφορικά με τη δημιουργία αιολικών πάρκων. Εμείς έχουμε πάρει το μερτικό μας με τα 84 MW, που έχουν ήδη εγκατασταθεί».
Σημείωσε ακόμη ότι η όλη διαδικασία κινείται προφανώς με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, όμως σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει τέτοια υπερφόρτωση όπως π.χ σε Υμηττό ή Πάρνηθα.
Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση «θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις από εταιρείες με βάση και την υποδομή που ήδη θα υπάρχει, με αποτέλεσμα το Βέρμιο να γίνει ένα μεγάλο νταμάρι».
Επίσης, σημειώνοντας σχετικά με την πρόταση για 70 συνολικά ανεμογεννήτριες στα διοικητικά όρια των τριών Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, δυναμικότητας 315 MW, εκτίμησε ότι έτσι δημιουργείται ουσιαστικά το μεγαλύτερο «έργο στην Ευρώπη» με τεράστιες συνέπειες σε όλους τους τομείς, όπως πανίδα και χλωρίδα, ορεινό και φυσιολατρικό τουρισμό, δυναμική κτηνοτροφία κ.α.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μια σειρά – όπως γράφει η σχετική μελέτη παρεμβάσεις-(π.χ διάνοιξη χιλιομέτρων δρόμων, απόθεση αδρανών υλικών, μέγεθος ανεμογεννητριών κ.α) – που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του ανάγλυφου του βουνού, σε μια συνολική αλλαγή του φυσικού τοπίου και στη διατάραξη του οικοσυστήματος της περιοχής, «όχι μόνο λόγω της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ανεμογεννήτριες, αλλά και λόγω των συνοδών έργων».
Όσον αφορά την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την εγκατάστασή τους παρά το ότι «είναι χαμηλού αιολικού δυναμικού», όπως σημείωσε, έχει να κάνει με την ύπαρξη σε μικρή απόσταση της ΔΕΗ (περιοχή Κοζάνης- Πτολεμαΐδας) και επομένως «χαμηλό κόστος μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου στα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ», κάτι που εκτιμά ότι θα δημιουργήσει κίνητρα και για άλλες επενδύσεις στην περιοχή.
Όσο δε αφορά στα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε με νόημα ότι πρόκειται για μία επένδυση που σε 7 χρόνια θα κάνει απόσβεση, στηριγμένη προφανώς στα όσα «κίνητρα» προσφέρει στις εταιρείες ΑΠΕ η υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ εξέφρασε και επιφυλάξεις σχετικά με το τι θα πάρουν οι κάτοικοι (μέσω μειωμένων τιμολογίων), φέρνοντας παραδείγματα από άλλες περιοχές.
Άσκησε κριτική σε σχέση με το ότι το ζήτημα έρχεται εν μέσω πανδημίας και θα συζητηθεί στο Δ.Σ «δια περιφοράς και χωρίς την παρουσία ειδικών και εκπροσώπων φορέων».
Όσο δε αφορά την αποκατάσταση-μετά 20 χρόνια που είναι η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών- σημείωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν και λόγω των υλικών κατασκευής (π.χ μη ανακυκλώσιμα), αλλά και της χαμηλής χρηματοδότησης που υπάρχει, όταν στις ΗΠΑ προβλέπονται πολλαπλάσια ποσά και άρα θα υπάρχουν ανεπανόρθωτες βλάβες για τις επόμενες γενιές.
Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε σύνδεση των χορηγούμενων αδειών με τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν και με τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών. Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και μετά τις αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα, με τη δίκαιη ισοκατανομή αυτών ανά δήμο της χώρας, μέχρις συμπλήρωσης του στόχου του ΕΣΕΚ των 7.000 MW. Εμείς πάντως ως περιοχή πήραμε το μερτικό μας και με το παραπάνω. Δηλαδή χρειάζεται αναβολή του έργου μέχρι την κατάθεση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ».
ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ
ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Φκιας καμιά δλια ρα , εσύ είσαι εκτός τόπου και χρόνου, ξέρεις ποιός είναι Στέργιος; μάθε και μετά κάνε τον ξύπνιο.