Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από τις 1/10 μέχρι και 6/12/2020, (όπως δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο). Σημειώνονται επίσης η επιβολή τοπικού απαγορευτικού από 16/10 και πανελλαδικού απαγορευτικού από 7/11.
Η εξέλιξη δείχνει πως μετά την επιβολή του τοπικού απαγορευτικού υπήρξε μια συγκράτηση του αριθμού κρουσμάτων. Μετά την επιβολή πανελλαδικού απαγορευτικού κάτι άλλαξε στην περιοχή μας και τα κρούσματα αυξάνονται. Επειδή τελικά όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται, η αύξηση κρουσμάτων δεν είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα μετά από 45 ημέρες απαγορευτικού στην περιοχή.
Επίσης, παρά το πανελλαδικό απαγορευτικό από 7/11, ανακοινώθηκε γενική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων ασθενών με κορονοϊό. Αυτό ωστόσο που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, την περίοδο γρίπης του 2017 η απόκλιση θανάτων απ’ τους συνήθεις ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει για την 48η εβδομάδα του 2020 το euromomo.eu, (μια Υπηρεσία 26 Ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρητήριο της θνησιμότητας από εποχικές λοιμώξεις) [1].
Στο 3ο διάγραμμα βλέπουμε την αντίστοιχη εξέλιξη κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που μπήκε σε τοπικό απαγορευτικό μια εβδομάδα μετά την Κοζάνη. Μετά από μια μικρή έξαρση στα μέσα Νοεμβρίου, αντίθετα με την Κοζάνη, τις τελευταίες 2 εβδομάδες τα κρούσματα έχουν περιοριστεί.
Στις 4 Νοεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν την επιβολή πανελλαδικού απαγορευτικού, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγείας Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ κ. Ιωαννίδης, μιλώντας σε Κυπριακό Μέσο [2], είχε πει πως «η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει να μην κάνει τον αριθμό των τεστ που χρειάζεται». Τα τεστ χρειάζονται για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του ιού. Πόσα τεστ έχει κάνει η Ελλάδα; Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συνολικά τεστ απ’ την αρχή της πανδημίας το Φεβρουάριο μέχρι και τις 6/12/2020 είναι 2.479.161, (ενώ απ’ το Σεπτέμβριο και μετά έχουν γίνει και 264.490 τεστ Rapid Ag).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers.info [3], με τον πιο πάνω αριθμό τεστ η Ελλάδα είναι 33η επί 47 χωρών της Ευρώπης, με 238.363 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού κι είναι μπροστά απ’ τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά πολύ πίσω απ’ τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στον τομέα αυτό μάλλον δεν «Ανήκομεν εις την Δύσιν».
Με άρθρο μου τον περασμένο Μάρτιο [4], είχα τονίσει την ανάγκη να δοθούν λεφτά για την υγεία κι όχι για το Green New Deal, την «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ. Στα μέσα Νοεμβρίου εκδόθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ «Health at a Glance: Europe 2020», που εξετάζει την αντοχή των συστημάτων υγείας μετά το 1ο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, η Ελλάδα βρέθηκε στην προτελευταία θέση των χωρών, με το 27% των δαπανών ανά κάτοικο σε σχέση με το μέσο όρο 21 κρατών, (σε νεότερη έκδοση της έκθεσης, το πιο πάνω διάγραμμα αντικαταστάθηκε με τις δαπάνες στο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020 κι η Ελλάδα εμφανίζεται πως ανέβηκε μερικές θέσεις, αλλά ο ιός μπήκε ήδη σε νοσοκομεία και θερίζει).
Κι ενώ οι δαπάνες για την υγεία είναι πολύ χαμηλά, δίνεται ένας απίστευτος πακτωλός δισεκατομμυρίων για τις ιδιαίτερα αναποτελεσματικές, δήθεν «Ανανεώσιμες», Πηγές Ενέργειας, που έχουν κάνει το ρεύμα πανάκριβο για όλους. Παρά τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουμε πληρώσει την τελευταία 10ετία για να βάλουμε «Α»ΠΕ, και μάλιστα μέσα σε καθεστώς χρεοκοπίας της χώρας, το βράδυ της 3/12/2020 χρειαζόμασταν έως και 1803MW απ’ τις «ακριβές» -λόγω φορολογίας- λιγνιτικές μονάδες. Πόσα νοσοκομεία και πόσες κλίνες Εντατικής Θεραπείας θα είχαμε κάνει με τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ; Πόσες ζωές θα είχαν σωθεί;
Η Κοζάνη και συνολικά η Δυτική Μακεδονία, παντού, σ’ όλους τους Νομούς, έχουμε ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης των δομών υγείας.. Δυστυχώς το «Σχέδιο» για τη δήθεν «Δίκαιη» Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών πουθενά δεν προβλέπει ενίσχυση των υποδομών συνολικά κι ούτε λόγος για ενίσχυση των δομών υγείας. Όποιος αναζητήσει σχετική διεκδίκηση στις αοριστολογίες του πρόσφατου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου για το «Σχέδιο» [5], θα μείνει με το ψάξιμο. Αλλά το «Σχέδιο» προβλέπει κι άλλα δισεκατομμύρια για «Α»ΠΕ. Σ’ αυτό τελικά συμφώνησε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Παραπομπές:
[1]. https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/#z-scores-by-country
[2]. https://youtu.be/c2CZiJH3Ujk
[3]. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
[4]. https://efkozani.gr/κορονοϊός-λεφτά-για-τη-δημόσια-υγεία-ό/
[5]. https://www.pdm.gov.gr/psifisma-perifereiakoy-symvoylioy-me-thema-syzitisi-kai-lipsi-apofasis-epi-toy-schedioy-dikaiis-anaptyxiakis-metavasis-s-d-a-m/
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010
Ωραία τα είπες, μπράβο σου φίλε.
Δεν βλέπεις όμως ότι η Κοζάνη έχει σταθερά 10 με 12 ενώ η Εορδαία κάθε μέρα ανεβαίνει;
Σαν τα ανέκδοτα με τους ποντιους ειναι
Σωστά! Δεν θ’ ανέβαινε όμως αν είχαν γίνει τεστ, έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση των κρουσμάτων. Αυτό λέει ο Ιωαννίδης.
Κ.ΚΟΛΟΒΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕΘ;ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ;ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ;ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΛΑΟ.
Υπηρετούν το κόμμα, όχι την περιοχή.
Κύριε Κολοβέ με μπέρδεψες. Και εξηγούμε ενώ ξεκινάς το άρθρο σου με το ερώτημα τι δεν πάει καλά στην Κοζάνη και δεν πέφτουν τα κρούσματα , ενώ σε όλες τις περιοχές πέφτουν μετά το μπερδεύεις με τις επενδύσεις ΑΠΕ. Δηλαδή αν είχαμε λιγότερες επενδύσεις σε ΑΠΕ θα πέφταν τα κρούσματα. Γίνε λίγο ποιο σαφής για να καταλάβω τι φταίει και τα κρούσματα στον Νομό είναι υψηλά.
Το βασικό ερώτημα είναι πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε. Πιάνουν τόπο; Όχι! Πηγαίνουν σε ΑΠΕ, αντί για την υγεία. Στα νοσοκομεία πεθαίνει κόσμος επειδή δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές κι εξοπλισμός, οι γιατροί μας σπουδάζουν εδώ και φεύγουν στο εξωτερικό.
Και νόμιζα ότι μόνο εγώ μπερδεύτηκα…
Κάπως έτσι κ εγώ.
Ξεκίνησα να διαβάσω ένα άρθρο για το τι φταίει για τα κρούσματα στην περιφέρεια κ έφτασα να διαβάζω ότι τα φωτοβολταϊκά είναι τζάμπα λεφτά…..
Σωστή και λεπτομερής η άποψη του κ Κολοβού δεν μπερδέυει τίποτα εσύ μπερδεύεσαι απρόσεκτε…γραφει ότι: με τα +10δις που δόθηκαν για ΑΠΕ πόσα νοσοκομεία και εντατικές θα γινόταν και πόσες ζωές θα είχαν σωθεί!!!
Εσύ τι νομίζεις οι εντατικε είναι αντε αγοράσαμε 1000 κρεβάτια μεθ και;
Αυτά για να στελεχωθουν θέλει προσλήψεις προσωπικού (χιλιάδες άτομα) και το κυριότερο απόκτηση εμπειρίας.
Όλοι εσείς που λέτε που είναι οι μεθ και γιατί έκοψαν χρήμα από την υγεία που είσαστε όταν μοίραζε το κράτος επιδόματα για ψήφους σε δέκο και ημετερους;
Τώρα σας έπιασε η πρεμούρα.
τα επιδόματα φέρνουν άμεσα ψήφους.
Οι μεθ όχι.
Γράφει ο καθένας κάτι στο ίντερνετ και το παίρνουν όλοι και τρέχουν.
Άνθρωποι που στη ζωή τους το μόνο που έκαναν ήταν η υπακοή στο κόμμα.
Σου το είπε με τον πιο σαφή τρόπο : αντί να δίνονται δις για τις ΑΠΕ αυτή την περίοδο έπρεπε να δίνονται για την υγεία και συγκεκριμένα για συγκρότηση και λειτουργία ΜΕΘ ΓΙΑΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΖΑΜΠΑ ΚΟΣΜΟΣ ..! Τι δεν κατάλαβες .;!
Κύριε Μητλιάγκα δεν ξέρω σε ποια δις αναφέρεσαι για ΑΠΕ, νομίζω ότι είναι ιδιωτικές επενδύσεις. Το αρθρο έχει τίτλο τι πάει λάθος στην Κοζάνη. Αν δεχτώ το επιχείρημα της σύνδεσης με ΑΠΕ στους άλλους νομούς που τα κρούσματα είναι λίγα έγιναν ΜΕΘ αντι για επενδύσεις σε ΑΠΕ?Για ξαναδιάβασε το άρθρο και εξήγησε μου πώς οι περισσότερες ΜΕΘ θα μείωναν την μεταδοτικότητα του κορονοιού.
Κύριε Μητλιάγκα ο τίτλος αναφέρεται τι λαθος γίνεται στην Κοζάνη και τα κρούσματα ανεβαίνουν, ενώ σε όλη την χώρα πέφτουν. Η σύνδεση με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ που νομίζω ότι είναι ιδιωτικές επενδύσεις δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα. Η αύξηση στον αριθμό ΜΕΘ αποτελεί μέτρο για την μείωση της μεταδοτικότητας κατά την άποψη σου? Θέλω απάντηση
Η αύξηση των δαπανών για την υγεία θα επιτρέψει αύξηση των τεστ, εντοπισμό κρουσμάτων και απομόνωσή τους. Η αύξηση των δαπανών θα επιτρέψει νέες κλίνες ΜΕΘ, προσλήψεις γιατρών & νοσηλευτών και ανακούφιση του ΕΣΥ, ώστε να λήξει το λοκ ντάουν. Η αύξηση των δαπανών για την υγεία θα επιτρέψει ν’ αγοραστούν φάρμακα που τώρα δεν αγοράζονται, επειδή η κυβέρνηση προτιμά να ταΐζει τα κανάλια. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;
Τα κρούσματα δεν πέφτουν γιατί όσοι μπαίνουν σε καραντίνα δεν την τηρούν ούτε οι ίδιοι ούτε οι οικογένειες τους και διασπειρουν τον ιό κυκλοφορωντας. Επίσης πολλοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες. Καθημερινά βλέπουμε έξω να περπατούν κ να αθλουνται χωρίς μάσκα ή με τη μάσκα στο πηγούνι ή με τη μύτη απέξω. Έχουμε πάρα πολλούς διασπορεις ασυνειδητους.
Και πού είναι ο ρόλος του κράτους στον έλεγχο της κίνησης όσων εντοπίστηκαν θετικοί; Στο να κάνει ποδηλατάδα στην Πάρνηθα μάλλον, ε;
Όσο για τη μάσκα, εμποδίζει τη μετάδοση απ’ τους ασθενείς, οι υγιείς δεν μεταδίδουν!
Οι υγιείς προστατευονται δεν προστατευουν! Όταν όμως γύρω του δεν φορούν μάσκα κινδυνεύουν. Οι διασπορεις μόνο ζημιά κάνουν.
Εγώ νομίζω ότι δεν γίνονται έλεγχοι και όταν γίνουν άπαντες είναι ενημερωμένοι από πριν. μετράτε μέρες από του Αγίου νικολαου…
Αν διάβασα καλά αγαπητέ φίλε ανώνυμε ο κ Κολοβος ( κι όχι μόνο) αναφερόμενος στις ΜΕΘ μιλά για την αντιμετώπιση των θανατηφόρων κρουσμάτων στα οποία αναφέρομαι και εγώ κι όχι μόνο για τα κρούσματα αυτά καθ αυτά….
Να μου πει κάποιος που πάνε όλοι από τις 17:00-18:00 και 20:00-20:30 πιθανών μαζεύονται σε σπίτια. ας απαγορευτεί για αυτές τις ώρες η κυκλοφορία. Στις περιοχές που υπάρχει θέμα. Δεν μπορεί η Κοζάνη τόσο καιρό να βγάζει κρούσματα.
Ο κακος χαμος με τα γιορτασια του Αγ.Νικολαου! Σε 15 μερες να δεις τι εχει να γινει! Αλλα ετσι ειναι οταν δεν υπαρχει κανενας απολυτως ελεγχος!
Αλοιμονο μας αν είναι αλήθεια…
Κύριε Κολοβέ, δυστυχώς έχετε υποπέσει σε λογικά σφάλματα στην σύνταξη του κειμένου σας, το οποίο αποτελεί σκόρπιες σκέψεις σας και μόνο. Αν θέλετε να γράψετε για τις ΑΠΕ μπορείτε να το κάνετε με ξεχωριστό κείμενο και όχι να τις μπερδεύετε με τις ΜΕΘ με σκοπό την μικροπολιτική. Επιπλέον, ιεραρχικά η μετάδοση του ιού είναι το πρώιμο στάδιο της εισαγωγής σε ΜΕΘ ενώ φαίνεται πως μόνο 1/2 που μπαίνουν σε ΜΕΘ λόγω του ιού, επιβιώνουν. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως στόχος πρέπει να είναι η μείωση της μεταδοτικότητας και μεταγενέστερα η αύξηση των ΜΕΘ. Επίσης, εφόσον κάνατε και μια μινι έρευνα για την κατανομή των κρουσμάτων, σε επόμενο άρθρο σας να μας παρουσιάσετε τα κόστη δημιουργίας και συντήρησης μιας νέας κλίνης ΜΕΘ, το απαιτούμενο προσωπικό που χρειάζεται κάθε κλίνη και τους χρόνους ειδίκευσης και την δυνατότητα διαχείρισης τους από τις υγειονομικές δομές της χώρας.
Και τι σημαίνουν όλα αυτά; ότι καλώς δε γίνεται τίποτα μιας και χρειάζεται χρόνος και χρημα; ότι όλα βαίνουν καλώς; οκ
Τα πάνω από ΔΕΚΑ (10) ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ που πετάξαμε φτάνουν και περισσεύουν για χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ και με το ανάλογο ειδικευμένο προσωπικό, όχι με μαζέματα άσχετων ειδικοτήτων, που κάνουν τώρα οι διάφοροι “διοικητές” νοσοκομείων. Πριν από 50 χρόνια είχαμε επίσης “διοικητές”.
Ανώνυμε, εσύ που απευθύνεσαι στον κ. Κολοβό, γιατί κρύβεσαι; Τι φοβάσαι; Το θάρρος της γνώμης σου; Από πότε εσύ θα κρίνεις τι είναι λογικό και τι όχι; Και από πότε η δημιουργία ΜΕΘ έρχεται δεύτερη; Όταν αυξηθούν τα κρούσματα θα είναι αργά. Την επόμενη φορά να είσαι πιο ευγενής. Σου απαντώ ανώνυμα, γιατί εσύ το επέλεξες… Όταν γίνει επώνυμος, θα πάρεις και επώνυμη απάντηση…
Αγαπητέ ανώνυμε, ποιος ο λόγος να αυξηθούν τα κρούσματα; Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα. Εσύ που βλέπεις την δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ σαν πρώτη λύση στην αντιμετώπιση του ιού, μπορείς να μας αναφέρεις τις λύσεις που θα προσφέρει; Η επιστράτευση νέων ΜΕΘ είναι αναγκαία μόνο σε εξαιρετική πίεση του ΕΣΥ, υπολογίζοντας επιπλέον και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Προς το παρόν, φαίνεται πως αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις. Επίσης, είναι θλιβερό να εμπλέκουμε τις ΑΠΕ με τις ΜΕΘ στην ίδια συζήτηση καθώς δείχνει ελλιπή κατανόηση της κατάστασης και προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Τέλος, καλό θα ήταν να μην αναλώνεσαι στα σχόλια περί ανωνυμίας και να επικεντρωθείς στα πιο ουσιώδη επί της συζήτησης. Καλό απόγευμα.