Τον έντονο προβληματισμό του για το κατά πόσο οι Περιφέρειες της Ένωσης που εξαρτώνται από τον λιγνίτη θα πάρουν τους αναγκαίους πόρους που τελικά τους αναλογούν για τη μετάβασή τους, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα με θέμα την ενημέρωση των μελών της από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
Ακολουθεί η τοποθέτηση του Βουλευτή στην Επιτροπή της Βουλής:
“Η πρότασή που μας παρουσιάσατε κύριε Υπουργέ στηρίζεται σε 5 πυλώνες, που πιστεύετε ότι θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο των συγκεκριμένων περιοχών. Και θα χρειαστούν γι αυτό συνολικά περί 5 δις.
Είστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πάρει από το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, ανάλογους πόρους σε σχέση με άλλα κράτη μέλη; Γιατί η μεθοδολογία που επέλεξε η Ε. Επιτροπή είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη και αδιαφανής. Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πως οι Περιφέρειες της Ένωσης που εξαρτώνται από το λιγνίτη θα πάρουν τους αναγκαίους πόρους που τελικά τους αναλογούν για τη μετάβασή τους.
Πως θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, όταν όπως φαίνεται στο σχέδιό σας θα κυριαρχήσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα αιολικά πάρκα και κυρίως τα φωτοβολταϊκά, της τάξης των 10 GigaWatt, όχι μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, αλλά και γιατί έχετε ήδη κλείσει το μάτι, στη Γερμανία ο Πρωθυπουργός παλιότερα και στις μεγάλες εταιρείες εσείς με την πρόσφατη απόφασή σας για το χαράτσι στους μικρούς.
Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι το οικονομικό πλήγμα στις περιοχές αυτές θα είναι τεράστιο. Η άποψή σας ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση ασφαλώς και δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια.
Θέλω όμως να προσθέσω και μια άλλη παράμετρο, αυτήν της κατανομής των πόρων. Πρέπει να είναι δίκαιη και να αντιστοιχεί με την εξάρτηση των τοπικών κοινωνιών από τη χρήση του λιγνίτη.
Και για να είναι δίκαιη αυτή η μετάβαση πρέπει να συμπεριλάβει και την περιοχή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, που βίωσε την απολιγνιτοποίηση πρωτύτερα, αλλά δεν έτυχε καμίας μέριμνας για την επόμενη περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το οριστικό κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όχι μόνο παρατηρήθηκε άμεσα αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, αλλά και μείωση των κατοίκων.
Επιπλέον θα σας καταθέσω και μια καινοτόμα πρόταση για την έξυπνη γεωργία που αναφέρατε, που μπορεί να αξιοποιήσει τις εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί παραγωγικά, μετά την εξόρυξη του λιγνίτη, αλλά και γι αυτές που θα αποκατασταθούν στο μέλλον.
Στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ υπάρχει ένα σχέδιο υπόδειγμα αναπτυξιακής διάστασης, που ξεκινήσαμε πιλοτικά για την περιοχή της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας για την επόμενη του λιγνίτη ημέρα. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τη σημαντική καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή και την Τράπεζα Γενετικού Υλικού της Θεσσαλονίκης, μια αξιόλογη ομάδα εργασίας, προχώρησε στη σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Μιλάμε για ένα σχέδιο, σημαντικής κλίμακας μεγέθους, σε εγκαταλελειμμένες λιγνιτικές περιοχές, όπου διασφαλιζόταν η αγροτική ανάπτυξη με προϊόντα ποιότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αναζητείστε το. Πρόκειται για πολύ καινοτόμα δράση με τεράστιες δυνατότητες.
Μη χρησιμοποιείτε τουλάχιστον στην πρώτη φάση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών τις εκτάσεις που έχουν ήδη αποκατασταθεί. Τις έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος.”
Ο τίτλος είναι παραπλανητικός.