Έχει ανοίξει μια συζήτηση τελευταία, με αφορμή την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με την χρήση του χώρου των πρώην ΜΑΒΕ ως χώρου ενταφιασμού κατ’ αρχήν του αμιάντου της Δυτικής Μακεδονίας και την εξέταση μελλοντικά την χρήση του ίδιου χώρου για ενταφιασμό επικίνδυνων αποβλήτων όλης της χώρας.
Η χθεσινή τοποθέτηση του δημάρχου στον τηλεοπτικό σταθμό WEST CHANNEL σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ότι ο δήμος Σερβίων συμφωνεί στην κατασκευή ΧΥΤΑ Αμιάντου όλης της χώρας, δεν μας εξέπληξε.
Άλλωστε επανειλημμένα έχει εκτεθεί προωθώντας την άποψή του, τόσο στην ημερίδα στο ξενοδοχείο Παντελίδης, όσο και κατά την επίσκεψη του υπουργού κ. Χατζηδάκη, όταν επισκέφθηκε τον δήμο μας.
Με την σημερινή μου παρέμβαση θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα φορείς, για τις απόψεις μας επί του θέματος αυτού.
Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετείται επί του θέματος ως δήμαρχος και να προωθεί την κατασκευή ΧΥΤΑΜ στον χώρο των πρώην ΜΑΒΕ.
Δεν μιλά εξ ονόματος του δημοτικού συμβουλίου ως δήμος Σερβίων, παρά εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.
Επομένως σε όλες τις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων της περιφέρειας, της ΠΕΔ αλλά και άλλων θεσμών, για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης που αφορά τον δήμο Σερβίων, θεωρώ ότι πρέπει να ζητείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ούτως ή άλλως δεσμεύει τον δήμαρχο.
Η πρόσκληση στον δήμαρχο και στους προέδρους Μικροβάλτου, Τρανοβάλτου για συμμετοχή στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, χωρίς οι υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να γνωρίζουν κάτι σχετικό, είναι κατά την άποψή μας τουλάχιστον ατυχής.
Στην ουσία τώρα του θέματος.
Είναι γνωστή η ιστορία των πρώην ΜΑΒΕ και δεν θα επαναλάβω όσα κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί.
Τονίζω μόνο ότι η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική νομοθεσία, έχουν απαγορεύσει απολύτως την χρήση του αμιάντου. Και όπου αυτός υπήρξε έχουν γίνει σοβαρές και κοστοβόρες παρεμβάσεις για τον ενταφιασμό του.
Είναι γνωστό ότι η περιοχή των Καμβουνίων γενικότερα, ως γεωγραφικού και όχι ως αυτοδιοικητικού χώρου (που σημαίνει ότι η περιοχή περιλαμβάνει και το χωριά Ρύμνιο, Τριγωνικό, Μεταξά, Λιβαδερό), αλλά και η περιοχή της Αιανής, επηρεάστηκε από την λειτουργία των ΜΑΒΕ τόσο σε θέματα περιβάλλοντος, όσο και σε θέματα εμφάνισης ασθενειών και απώλειας ανθρώπινων ζωών εξ αιτίας του αμιάντου.
Για τον λόγο αυτό όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι νομαρχιακές και περιφερειακές αρχές επένδυσαν πάνω από 25 εκ ευρώ για την αποκατάσταση του χώρου.
Ας έρθουμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα;
Πρέπει ο χώρος των πρώην ΜΑΒΕ να γίνει χώρος ενταφιασμού του αμιάντου όλης της χώρας;
Επί του ζητήματος θα θέσω ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
1. Υπάρχουν σχετικές μελέτες για το τι ακριβώς θα γίνει στον χώρο, ποια θα είναι η διαδικασία ενταφιασμού, ποιος θα είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών, πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και ποιο θα είναι το ετήσιο ανταποδοτικό όφελος για τον δήμο;
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω καμία μελέτη δεν υπάρχει ως τώρα.
Οι απόψεις του δημάρχου δεν στηρίζονται σε καμιά μελέτη και ουσιαστικά οι απόψεις του είναι εικασίες.
Ειδικοί με τους οποίους έχουμε μιλήσει εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν 7 έως 10 θέσεις εργασίας με περιοδική μάλιστα απασχόληση.
Αξίζει για 7-8 θέσεις εργασίας η περιοχή να πάρει τέτοιο ρίσκο;
Όσο δε για το ανταποδοτικό όφελος προφανώς και δεν μπορεί να υπολογιστεί, αν δεν υπάρξει προσδιορισμός των ποσοτήτων που ετησίως θα ενταφιάζονται και προσδιορισμός του κύκλου εργασιών.
2. Είναι τεχνικά εφικτό να δημιουργηθεί χώρος ταφής στον χώρο του πρώην μεταλλείου.
Οι ειδικοί επί του θέματος (βλ. αρθρογραφία του κ. Παπαγεωργίου, μεταλλειολόγου Μηχανικού με πολυετή εμπειρία) αποφαίνονται ότι αυτό είναι αδύνατο λόγω της μορφής των πετρωμάτων που περικλείουν τον χώρο του πρώην μεταλλείου, τα οποία είναι ισχυρώς θραυσμένα και εξ αιτίας αυτού θα υπάρχει ισχυρή διαρροή υδάτων προς την λίμνη Πολυφύτου.
3. Τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση που γίνει χώρος ενταφιασμού στο πρώην μεταλλείο των ΜΑΒΕ και στην συνέχεια υπάρξουν διαρροές προς την λίμνη Πολυφύτου;
Θα τροφοδοτείται η Θεσσαλονίκη με νερό που σίγουρα θα περιέχει σημαντικές ποσότητες ινών αμιάντου;
Ποια θα είναι η περιβαλλοντική επίδραση μιας τέτοιας αστοχίας και ποιο θα είναι το κοινωνικό, πολιτικό κόστος αλλά και το κόστος αποκατάστασης μιας τέτοιας αστοχίας;
Εμείς εκτιμούμε ότι στην περίπτωση αυτή το κόστος θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, αφού από την λίμνη Πολυφύτου αρδεύεται όλος ο κάμπος των Σερβίων, Βελβεντού, Ιμέρων και είναι στα σχέδια να αρδευτεί και η βόρεια ζώνη της λίμνης Πολύφύτου.
Ποιος θα αγοράσει αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα Βελβεντού, ζαρζαβατικά Κρανιδίων, σιτηρά κλπ) από μια περιοχή που θα αποκτήσει την ταυτότητα χώρου ταφής αμιάντου και ίσως και άλλων επικίνδυνων αποβλήττων;
4. Ποιο θα είναι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την περιοχή των Καμβουνίων, των όμορων περιοχών, του δήμου Σερβίων συνολικότερα αλλά και της περιοχής νότια της Κοζάνης στην περίπτωση που γίνει ο ΧΥΤΑ αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ και η περιοχή αποκτήσει την ταυτότητα (brand name) ενός τόπου όπου ενταφιάζονται επικίνδυνα απόβλητα;
Η περιοχή ειδικότερα αλλά και ο δήμος Σερβίων γενικότερα είναι γεωργοκτηνοτροφική με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, η οποία είναι γνωστή σε όλους. Ιδιαίτερα για τα κτηνοτροφικά προϊόντα υπάρχουν μελέτες που το τεκμηριώνουν.
Είναι προφανές σε μια τέτοια περίπτωση ότι όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά αλλά και τα προϊόντα μεταποίησης θα έχουν πρόβλημα με τις αγορές.
Κατά την άποψή μου για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
1. Πρέπει με ευθύνη της δημοτικής αρχής και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της περιοχής, ποια δηλαδή μορφή θα έχει στο μέλλον η οικονομία της.
Η περιοχή ούτως ή άλλως είναι γεωργοκτηνοτροφική, με ισχυρή παρουσία της εκμετάλλευσης των μαρμάρων της περιοχής, δραστηριότητα που δεν επηρέασε και ούτε προβλέπεται στο μέλλον να επηρεάσει αρνητικά την ταυτότητα της περιοχής.
Η άποψή μου, που είναι και η διαχρονική άποψη της παράταξής μας, είναι να γίνουν έργα υποδομής (αρδευτικά, αναδασμοί, οδικοί άξονες) που να αναβαθμίζουν το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, να αυξάνουν την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων (γεωργικών και κτηνοτροφικών) και να δίνουν εύκολη πρόσβαση των προϊόντων στις αγορές.
Στα πλαίσια αυτά πρέπει γρήγορα η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην εκπόνηση των μελετών και στην κατασκευή του αρδευτικού των Καμβουνίων, για την άρδευση εκτάσεων συνολικής έκτασης 16.000 στρεμμάτων, σε συνεργασία με την περιφέρεια, αξιοποιώντας αρχικά τα 2,0 εκ ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει εμείς ως δημοτική αρχή το 2014 ως ανταποδοτικά της ΔΕΗ προς την περιοχή για την κατασκευή της λίμνης Ιλαρίωνα.
2. Πρέπει να εκπονηθούν οι μελέτες για την κατασκευή ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, οι οποίες και να παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία, όπου να διευκρινίζεται ποιο θα είναι το όφελος και ποιο το κόστος από ένα τέτοιο εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση η περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να εκφράσει την άποψή της, η οποία και θα αποτελέσει τον οδηγό για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία θα κληθούν να λάβουν την τελική απόφαση.
Κουρασες φτάνει….. Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεσαι….Δεν λες κάτι….
Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν κούρασε , αλλά έκανε σωστή ενημέρωση .
εσυ στο τριγωνικο
πινεις νερο απο αμιαντοσωληνες;;;;;;
μια που δεν πειραζουν οπως λεει ο δημαρχος της καρδιας σου;
μια χαρα τα λεει ο κυριος κωσνταντοπουλος και με ηπιες εκφρασεις κατα του δμαρχου
θα πρπεει ομως να παρουσιαστουν και αλλες προτασεις και να αξιολογηθουν
τα μεβε δεν ειναι μονο για χυτα ή τιποτα
η προταση Παπαγεωργιου ειναι ισχυρη πολυ καλγ προταση ομως εχει βαλει και ο κυριος νεστορας κολοβος
να συζητηθουν ολα λοιπον και φυσικα με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και οχιι με τηλεδιασκεψεις και συμμετοχη ενος δημαρχου που δεν εχει καμια εξουσιοδοτηση απο το συμβουλιο ή τους κατοικους
Μπλα μπλα χωρίς ουσία, αερολογίες χωρίς να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.
Μιλάς για την πρόταση Ελευθερίου ;
” Η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο”Την τελευταία δεκαετία όλοι οι πολίτες έχουν μετατραπεί σε συνταγματολόγους,ειδικούς επι ευρωπαικών θεμάτων ,οικονομικούς αναλυτές ,προσφάτως δε σε λοιμωξιολόγους.Αφήστε τα παραμύθια και μη καλειτε τον κόσμο να γίνουν και περιβαλλοντολόγοι. Άς πάρουν θέση οι ειδικοί και όχι ο καθείς άσχετος.
σωστός. να μιλήσεις οι ειδικοί :
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ;
Πάντως μέχρι τώρα ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΠΑΝ ΧΙ ΣΕ ΧΥΤΑΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!
Ποιος είναι ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ;;;;;;;
Φυσικά και τοποθετήθηκαν ειδικοί επιστήμονες. Παπαγεωργίου και Κολοβός
Για τον χυτά αμιάντου ποιος επιστήμονας τοποθετήθηκε; Ποια μελέτη υπάρχει; Καμία. Αλλά ο Ελευθερίου είναι ΚΑΙ γεωλόγος, ορυκτολογίας, μηχανικος
Όπως ΤΟΤΕ που ήσουν δήμαρχος εσύ..αφουγκραζόσουν τις τοπικές κοινωνίες..
Α ρε Βασιλάκη…
Αυτο που ο Κολοβος και ο Παπαγεωργιου θεωρουνται ειδικοι πραγματικα με ξεπερνα!Ενας πρωην διευθυντης που δεν εχει καμια σχεση με το εργο και υπογραφει σαν μεταλλειολογος και ο Κολοβος που ειναι τι ακριβως?Πηγε πηρε δειγματα?Πως το ξερει το θεμα?