Στην επαναοριοθέτηση των φωτοβολταϊκών έργων που έχει σχεδιάσει στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας προχωρά η ΔΕΗ

11 Δεκεμβρίου 2020
17:01
Κανένα σχόλιο

Στην επαναοριοθέτηση των φωτοβολταϊκών έργων που έχει σχεδιάσει στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας προχωρεί η ΔΕΗ, προκειμένου η χωροθέτησή τους να ευθυγραμμιστεί με τις νέες χρήσεις γης που θα αποτυπωθούν στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που προβλέπει το ΣΔΑΜ για την ταχεία υλοποίησή του.

Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 2.000 MW, τα οποία σχεδιάστηκαν και χωροθετήθηκαν από τη ΔΕΗ στις εκτάσεις των ορυχείων της πολύ νωρίτερα από την κατάρτιση του master plan για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών, όπου το εδαφικό, με την έννοια των χρήσεων γης, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχή έκβασή του.

Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στο Δημόσιο, μέσω ενός SPV που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, τις εκτάσεις που της έχουν παραχωρηθεί στο παρελθόν και έχουν περάσει στην κυριότητά της για την ανάπτυξη της λιγνιτικής δραστηριότητας, με εξαίρεση εκείνες που θα αξιοποιήσει η ίδια για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που κατασκευάζεται ήδη.

Ο συμβιβασμός

Στη βάση αυτή, ξεκίνησε μια μακρά συζήτηση μεταξύ ΔΕΗ και της συντονιστικής επιτροπής απολιγνιτοποίησης υπό τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, με εντάσεις που έφτασαν πολλές φορές στο «κόκκινο», κατάφερε ωστόσο να καταλήξει σε ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα και με τις συχνές «διαιτητικού» τύπου παρεμβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό που η πλευρά της ΔΕΗ, σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση με το Δημόσιο, προσπάθησε να αποτρέψει ήταν η πλήρης ανατροπή του επενδυτικού της πλάνου για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, αφού η πλευρά του Δημοσίου έθεσε τη συζήτηση εξαρχής στη βάση τού ότι «τις κατάλληλες χρήσεις δεν τις προσδιορίζει η ιδιοκτησία αλλά η γεωγραφική τους θέση». Η ΔΕΗ, η οποία είχε σχεδιάσει τα φωτοβολταϊκά της στα πιο «εύκολα» εδάφη, έπρεπε να καταλάβει για παράδειγμα ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν βιομηχανικά πάρκα σε τρύπες ορυχείων, σε πλαγιές ή μακριά από οδικούς άξονες.

Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, την υποχρεώνει ωστόσο να επανοριοθετήσει κάποια έργα, αλλά και να μπει στη διαδικασία υποβολής εκ νέου αιτήσεων για άδειες. Σε αντιστάθμισμα αυτού και προκειμένου να μην πάνε πίσω τα έργα, το Δημόσιο δεσμεύτηκε για την κατά προτεραιότητα εξέταση από τη ΡΑΕ των νέων αιτήσεων που θα υποβληθούν, η οποία και αποτυπώθηκε σε τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», ευθυγραμμιζόμενη με τις νέες ρυθμίσεις, αναμένεται να υποβάλει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αιτήσεις στη ΡΑΕ για τη μεταφορά έργων ισχύος 50 MW. «Πρόκειται για μικρές μετατοπίσεις, δεν αλλάζει η στρατηγική μελέτη, αντιθέτως ευθυγραμμιζόμαστε με τον σχεδιασμό του υπουργείου για τις χρήσης γης. Είναι και για μας μια πρόκληση να μετασχηματίζεται μια τόσο μεγάλη περιοχή. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, κινούμαστε ευέλικτα και βρίσκουμε λύσεις», αναφέρουν από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Η ΔΕΗ θα επωφεληθεί επιπλέον, τονίζουν, και από το καθεστώς χωροθέτησης των λιγνιτικών ζωνών και τα ειδικά επενδυτικά κίνητρα που θα ισχύσουν σε αυτές. Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν θεσπιστεί ως «ζώνες απολιγνιτοποίησης» (ΖΑΠ), και τα λιγνιτικά πεδία και οι λιγνιτικές μονάδες, «πυρήνες» των ζωνών απολιγνιτοποίησης. Στις ζώνες αυτές θα επιταχυνθεί η εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (ΕΠΣ) που θα ξεκαθαρίζουν το ποιες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, πού και με ποιους όρους. Οταν εκπονηθούν τα ΕΠΣ, θα οριστικοποιηθεί και η επανοριοθέτηση των έργων της ΔΕΗ.

 

Πηγή kathimerini.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι